Συγκριτική δοκιμή: Peugeot 2008 Hybrid e-DSC6 vs Renault Captur Mild Hybrid TCe 160 EDC
ΔΟΚΙΜΕΣ
Απολαμβάνοντας τα οφέλη ενός φρεσκαρίσματος αισθητικής και τεχνολογίας, τα Peugeot 2008 και Renault Captur εμπλουτίζουν το χαρτοφυλάκιό τους με αξιόλογες εξηλεκτρισμένες, ήπια υβριδικές εκδόσεις.
Οι συστάσεις σίγουρα περιττεύουν. Τα Peugeot 2008 και Renault Captur ρίχτηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στη μάχη των mainstream B-SUV και κατάφεραν να εδραιωθούν ως βασικοί εκφραστές της γαλλικής φιλοσοφίας σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η χρονική σύμπτωση της ενδιάμεσης ανανέωσης των δύο μοντέλων φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τη μεταξύ τους αντιπαράθεση, η οποία εντείνεται και από τον εμπλουτισμό της γκάμας με εκδόσεις αντίστοιχης τεχνολογικής σύγκλισης, όπως οι ήπια υβριδικές της δοκιμής μας.
WHAT CAR
Βάζοντας στην εξίσωση και το παραπλήσιο εύρος τιμής των δύο εκδόσεων, είναι παραπάνω από πιθανό το 2008 Hybrid και το Captur 160 EDC να βρεθούν στο στόχαστρο του ίδιου κοινού. Σε κάθε περίπτωση, η κοινή καταγωγή δεν συνεπάγεται και αντίστοιχη φιλοσοφία προσέγγισης των δύο εταιρειών στο ζητούμενο για ένα μικρομεσαίο SUV με οικογενειακή αποστολή. Αλλωστε η διαφορά στη λογική με την οποία λειτουργούν η Peugeot και η Renault αποτυπώνεται και στον τρόπο με τον οποίο η κάθε εταιρεία έχει διαχειριστεί την ανανέωση του μοντέλου της.

Το φρεσκάρισμα του 2008, για παράδειγμα, δεν δηλώνεται τόσο στο αισθητικό κομμάτι όσο στην ενίσχυση του ποιοτικού και τεχνολογικού χαρτοφυλακίου. Η εικόνα του δεν άλλαξε ριζικά, όμως απέκτησε πιο εκλεπτυσμένα χαρακτηριστικά διατηρώντας το μοτίβο της σύγχρονης σχεδιαστικής έκφρασης της Peugeot. Από την άλλη πλευρά, οι σχεδιαστές της Renault έχουν επέμβει πιο δραστικά ευθυγραμμίζοντας το Captur με τη νέα αισθητική άποψη της γαλλικής εταιρείας που συστήθηκε στα νέα Scenic και Symbioz και η οποία εισάγει ένα έντονα δυναμικό ύφος.
Βλέποντας το πόσο διαφορετικό σε σχέση με πριν δείχνει το Captur, ίσως περιμένεις κάτι περισσότερο από μια διακριτική αναθεώρηση του διάκοσμου και κάποιων λεπτομερειών στο εσωτερικό, που καταφέρνει μεν να δώσει μια πιο προσεγμένη ποιοτική νότα αλλά δεν δηλώνει έκδηλα την ανανέωση. Αυτή αποτυπώνεται περισσότερο στο ψηφιακό περιβάλλον του Captur και ειδικότερα στο περιεχόμενο του συστήματος πολυμέσων που φιλοξενεί η κάθετη κεντρική οθόνη 10,4’’ με τα ζωντανά χρώματα και την πολύ καλή ευκρίνεια.

Η νέα πλατφόρμα OpenR Link της Renault έχει πιο πλούσια και διαδραστική δομή, ενώ η ενσωμάτωση του λειτουργικού συστήματος της Google προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης στο Google Maps και τον ψηφιακό βοηθό Google Assistant αλλά και σε περισσότερες από 50 εφαρμογές μέσω του Google Play. Επίσης αξίζει να σημειώσουμε πως η μεγάλη κάθετη οθόνη καθιστά οπτικά εντυπωσιακή αλλά και εύχρηστη την αναπαραγωγή του κινητού τηλεφώνου μέσω Apple CarPlay και Android Auto.
Θετική αλλαγή είναι και η μεταφορά ελέγχου του κλιματισμού στη σειρά φυσικών διακοπτών κάτω από την οθόνη μετά την κατάργηση των περιστροφικών διακοπτών που υπήρχαν στην κεντρική κονσόλα και οι οποίοι έχουν δώσει τη θέση τους σε μια πρακτική θήκη για μικροαντικείμενα. Στο 2008 από την άλλη μεριά, το εγγενές πρωτοποριακό ύφος του i-Cockpit είναι αλήθεια ότι δεν φανερώνει πως και εδώ οι επεμβάσεις κατά την ανανέωσή του μοντέλου ήταν ελάχιστες.

Η ποιοτική αύρα παραμένει ένα από τα στοιχεία που προσέχεις από την πρώτη στιγμή, ενώ σε σχέση με το Captur το 2008 παντρεύει αυτή την αίσθηση καλοφτιαγμένου με έναν πιο πολυτελή αέρα, χάρη στο πάντρεμα υλικών όπως το αλουμίνιο και η μαύρη γυαλιστερή λάκα στον διάκοσμο. Το i-Cockpit κουβαλά, ωστόσο, και την ιδιόρρυθμη εργονομία του πολύ μικρού σε διάμετρο τιμονιού που ίσως να μην ταιριάζει σε όλα τα οδηγικά στυλ, καθώς και τη δυσκολία ανάγνωσης στο κάτω μέρος του πίνακα οργάνων για όσους προτιμούν τη ρύθμιση του καθίσματος σε χαμηλή θέση.
Από εκεί και πέρα το ψηφιακό περιβάλλον είναι και εδώ προηγμένο και πλούσιο, με τη μεγάλη κεντρική οθόνη 10’’ να αποτελεί πλέον στοιχείο του βασικού εξοπλισμού για το ανανεωμένο 2008. Το σύστημα πολυμέσων της Peugeot είναι πλήρες σε περιεχόμενο υπηρεσιών και έχει εύχρηστη δομή, αν και δεν συναγωνίζεται την ποικιλία εφαρμογών και τις δυνατότητες εξατομίκευσης που χαρίζει η ενσωμάτωση της Google στο Captur.

Πάντως κι εδώ είναι δυνατή η ασύρματη αναπαραγωγή κινητού, όμως η βάση επαγωγικής φόρτισης (κάτι πολύ σημαντικό εξαιτίας της υψηλής κατανάλωσης ενέργειας των Apple CarPlay και Android Auto) είναι στοιχείο του βασικού εξοπλισμού μόνο στην έκδοση GT, ενώ στο Renault προσφέρεται ως στάνταρ. Από την άλλη πλευρά, το 2008 κερδίζει το στοίχημα της πληθωρικότητας σε χώρους. Παρά το λίγο πιο κοντό μεταξόνιο, η αίσθηση ευρυχωρίας είναι αντίστοιχη αυτοκινήτου μεγαλύτερης κατηγορίας.
Υπάρχει αρκετός αέρας ανάμεσα σε οδηγό και συνοδηγό, οι πίσω επιβάτες δεν θα παραπονεθούν ακόμα και με τη φιλοξενία ενός τρίτου στην κεντρική θέση, ενώ το πορτμπαγκάζ των 434 lt είναι από τα μεγαλύτερα της κατηγορίας. Πάντως, οι χωροταξικές επιδόσεις και του Captur είναι παραπάνω από αξιόλογες, με μόνο αγκάθι την κάπως ψηλή βάση του πίσω καθίσματος που «τρώει» αρκετό από τον αέρα για τα κεφάλια. Θα σημειώσουμε, ωστόσο, ότι το συρόμενο κατά 16 cm πίσω κάθισμα είναι ιδιαίτερα πρακτικό, καθώς δίνει τη δυνατότητα αύξησης του χώρου αποσκευών από τα 422 στα 536 lt όταν οι απαιτήσεις για μεταφορά πίσω επιβατών είναι μικρές.

Από εκεί και πέρα η τεχνολογική ενίσχυση, που αποτέλεσε βασικό ζητούμενο της ανανέωσης και των δύο μοντέλων, δηλώνεται από το ιδιαίτερα υψηλό, για την κατηγορία, επίπεδο τεχνολογιών ασφάλειας. Αμφότερα ξεκινούν από τις βασικές εκδόσεις με ένα πληρέστατο πακέτο συστημάτων και προσφέρουν τη δυνατότητα αναβάθμισης έως το επίπεδο ημιαυτόνομης οδήγησης Επιπέδου 2 με ενεργά συστήματα ελέγχου της κίνησης του αυτοκινήτου.
Η Peugeot σύνδεσε την ανανέωση του 2008 και με τη διεύρυνση των εξηλεκτρισμένων επιλογών στην γκάμα του. Η έκδοση Hybrid της δοκιμής μας φοράει το 48V ήπια υβριδικό σύνολο που έχει ως βάση τον 3κύλινδρο 1.2 PureTech νέας γενιάς και το οποίο έχει εξελιχθεί σε ένα δυνατό εμπορικό όπλο για την Peugeot και όλο τον όμιλο Stellantis, εξαιτίας του οικονομικά προσιτού χαρακτήρα αλλά και της αποτελεσματικότητας που προσεγγίζει τα δεδομένα full hybrid συστημάτων.

Το πλεονέκτημα έγκειται στο γεγονός πως ο ηλεκτροκινητήρας με 29 PS και 55 Nm ροπής είναι ενσωματωμένος στο επίσης νέο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη e-DSC6. Ετσι, ο ηλεκτροκινητήρας μπορεί να λειτουργεί συνδυαστικά με τον θερμικό 1.200άρη των 136 PS και 230 Nm μειώνοντας το φορτίο του ή ενισχύοντας τη συνολική απόδοση ανάλογα με τις ανάγκες κάθε στιγμή.
Παράλληλα, όμως, μπορεί να λειτουργεί και με τον PureTech εκτός λειτουργίας προσφέροντας αποκλειστικά ηλεκτρική κίνηση του αυτοκινήτου σε χαμηλές ταχύτητες και συνθήκες χαμηλού φορτίου. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται τόνωση των επιδόσεων αλλά και της οικονομίας.
Συνδυαστικά λοιπόν η απόδοσή του φτάνει τους 145 ίππους, ενώ στην πράξη η αρωγή του ηλεκτροκινητήρα κάνει τον εύστροφο PureTech να δείχνει πιο πρόθυμος χαμηλά αλλά και πιο γεμάτος σε όλο το εύρος στροφών, ενώ η αμεσότητα της ηλεκτρικής ροπής καλύπτει τα κενά μεταξύ των αλλαγών, δίνοντας στη λειτουργία του κιβωτίου μια πιο βελούδινη αίσθηση. Η εύρυθμη συνεργασία κινητήρα/ηλεκτροκινητήρα και κιβωτίου, ακόμα και στις ξαφνικές αλλαγές της πίεσης στο πεντάλ του γκαζιού, αποτελεί σαφώς ένα από τα δυνατά στοιχεία του υβριδικού συνόλου.

Εχοντας μάλιστα αποδείξει ότι τα καταφέρνει περίφημα σε μεγαλύτερα μοντέλα, είναι απόλυτα φυσικό να προσφέρει περισσότερη ζωντάνια στο πιο κόμπακτ και ελαφρύ 2008, που αποδεικνύεται ευχάριστα σβέλτο (0-100 km/h σε 8,3”) ακόμα και με μπόλικο φορτίο σε κάποιο απαιτητικό περιβάλλον, όπως αυτό μιας επαρχιακής διαδρομής.
Τα καλά νέα δεν σταματούν στις επιδόσεις, αφού η αυξημένη δράση του ηλεκτροκινητήρα έχει θετική επίδραση και στην κατανάλωση η οποία παγιώνεται εύκολα κάτω από τα 7 lt/100 km. Ο τομέας της κατανάλωσης είναι μάλιστα αυτός που προσφέρει και το πιο χειροπιαστό λειτουργικό πλεονέκτημα του 2008 έναντι του Captur.
Το μικρό SUV της Renault της δοκιμής μας φιλοξενεί τον επίσης ήπια υβριδικό 1.300άρη TCΕ που αξιοποιείται σε πολλά μοντέλα της συμμαχίας Renault-Nissan, με τη διαφορά ότι σε αυτή την περίπτωση ο όρος «ήπια» έχει πραγματική υπόσταση.

Το στοιχείο εξηλεκτρισμού του 12V συνόλου αφορά έναν μικρό ηλεκτροκινητήρα μίζα/δυναμό που θεωρητικά προσφέρει στιγμιαία μια υποβοήθηση στο έργο του θερμικού κινητήρα, όμως πρακτικά εστιάζει στην ταχύτερη και πιο ραφιναρισμένη λειτουργία του start/stop αλλά και τη διεύρυνση των σεναρίων και των διαστημάτων απενεργοποίησης του κινητήρα.
Σε αντίστοιχες συνθήκες το Captur αποδεικνύεται λίγο πιο λαίμαργο, με τη μέση κατανάλωση να κυμαίνεται στο πλαίσιο της δοκιμής μας 0,8 lt/100 km πιο ψηλά από αυτή του 2008. Από εκεί και πέρα βέβαια ο κινητήρας της Renault δεν αφήνει περιθώρια για παράπονα, από τη στιγμή μάλιστα που στο ανανεωμένο Captur διατίθεται στην αναβαθμισμένη, πιο δυνατή εκδοχή με 158 PS και 270 Nm ροπής όταν συνδυάζεται με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη EDC 7 σχέσεων.

Η γραμμικότητά του δεν αλλοιώνεται ακόμα και στις ψηλές στροφές, είναι λιγότερο θορυβώδης από τον PureTech, ενώ η σχετικά πυκνή κλιμάκωση του γρήγορου σε απόκριση κιβωτίου κολακεύει τις επιδόσεις (0-100 km/h σε 8,5”) και ιδιαίτερα τις ενδιάμεσες επιταχύνσεις βοηθώντας το Captur να μαζεύει εύκολα χιλιόμετρα.
Τα δύο γαλλικά μοντέλα στις συγκεκριμένες εκδόσεις ξεφεύγουν, λοιπόν, από τον μέσο όρο της κατηγορίας σε ζωντάνια, έχοντας ωστόσο την ικανότητα υποστήριξης αυτής της πτυχής με ένα ώριμο και αποτελεσματικό οδηγικό προφίλ από το οποίο δεν λείπουν οι αποχρώσεις που έχει αποφασίσει να τονίσει ο κάθε κατασκευαστής.

Το Captur έχει ένα πιο αέρινο πάτημα που δίνει την αίσθηση μεγαλύτερης ευελιξίας και περισσότερου νεύρου μέσα και έξω από την πόλη. Χωρίς υποβάθμιση του στοιχείου της άνεσης, η ανάρτηση διαχειρίζεται άριστα τις δυναμικές μεταβολές προσφέροντας εξαιρετική ισορροπία, η οποία σε συνδυασμό με την πλούσια πρόσφυση χαρίζει εμπιστοσύνη.
Στα θετικά θα σημειώσουμε και την αναλογικότητα των φρένων, όπως και το καλό σε αίσθηση τιμόνι που είναι ελαφρύ για ευκολία στην πόλη αλλά έχει την ακρίβεια που χρειάζεσαι στον αυτοκινητόδρομο και στις επαρχιακές διαδρομές. Στο 2008 έχεις την αίσθηση ότι οδηγείς κάτι μεγαλύτερο, με πιο στιβαρή κύλιση και πιο σοβαρό ύφος. Η Peugeot υπηρετεί πιο πιστά τη γαλλική παράδοση στον τομέα της άνεσης προσφέροντας μια αφράτη απόσβεση που σιδερώνει τις κακοτεχνίες του δρόμου.
Γέρνει περισσότερο από το Captur, χωρίς όμως φλυαρία στον έλεγχο του αμαξώματος και μπορεί να μη σε προκαλεί να πιέσεις σε μια σφιχτή διαδρομή όμως η πρόσφυση του μπροστινού μέρους είναι εξαιρετική, το ζύγισμα του πλαισίου απόλυτα ισορροπημένο και το τιμόνι περισσότερο επικοινωνιακό, αν και λίγο πιο αργό από αυτό του Captur. Η ευθυβολία στον αυτοκινητόδρομο και η πιο ήσυχη καμπίνα υπογράφουν τον πιο ταξιδιάρικο χαρακτήρα του 2008 ενώ ως μόνη παραφωνία θα σημειώσουμε τη σπογκώδη αίσθηση του όχι ιδιαίτερα γραμμικού πεντάλ των φρένων.

Σε κάθε περίπτωση, τα δύο μοντέλα δηλώνουν την ιδιαίτερα εύστοχη γαλλική προσέγγιση στα B-SUV προσφέροντας ένα ισορροπημένο ύφος με τις σωστές αναλογίες ποιότητας, πρακτικότητας και τεχνολογίας. Δεν θα λέγαμε πως οι μεταξύ τους διαφορές αποτελούν παράγοντα που αξιωματικά οδηγεί σε ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα, όσο το ότι αυτές οι διαφορές, που σχετίζονται με τις ιδιαίτερες αποχρώσεις του χαρακτήρα κάθε μοντέλου, είναι πτυχές που απευθύνονται στις προτιμήσεις του καθενός.
Το Renault Captur 160 EDC προσφέρει ένα πιο πλούσιο ψηφιακό οικοσύστημα και έναν περισσότερο ενθουσιώδη οδηγικό χαρακτήρα που πλαισιώνεται περίφημα από το αναβαθμισμένο πακέτο επιδόσεων του δυνατού, ήπια υβριδικού κινητήρα, ο οποίος ωστόσο δεν κλέβει τον τίτλο του πιο ταιριαστού συνόλου για το μικρό SUV της Renault από τον 1.000άρη ECO-G διπλού καυσίμου βενζίνης/LPG.
Από την άλλη πλευρά το Peugeot 2008 έχει καθιερωθεί στην κατηγορία ως μια πρόταση που ξεχωρίζει για το πιο πολυτελές ύφος, την ευρυχωρία και την άνεση. Η έκδοση Hybrid προσθέτει στα παραπάνω και το σημαντικό πλεονέκτημα της χαμηλής κατανάλωσης και της χρηστικής οικονομίας του έξυπνου ήπια υβριδικού συστήματος, οπότε σε συνδυασμό και με την ελαφρά χαμηλότερη τιμή εκκίνησης κερδίζει, με έστω οριακό προβάδισμα, την αναμέτρηση της δοκιμής μας.

KEY TECH
Safety Coach: Πρόσθετα στο πλούσιο πακέτο ADAS (που περιλαμβάνει έως και 28 συστήματα ενεργητικής ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού), το Captur διαθέτει και την πρωτότυπη εφαρμογή Safety Coach, η οποία βαθμολογεί το οδηγικό στυλ. Μέσω δεδομένων που λαμβάνει από διάφορους αισθητήτες και συστήματα του αυτοκινήτου το Safety Coach παρακολουθεί και αναλύει τον τρόπο οδήγησης δίνοντας σε πραγματικό χρόνο μια βαθμολογία (μεταξύ 0 και 100) εστιάζοντας σε τρεις βασικούς τομείς: την ταχύτητα, τις αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα και τη συχνότητα αλλαγής λωρίδας. Με βάση τις επιδόσεις του οδηγού σε κάθε τομέα το Safety Coach προσφέρει και συμβουλές για το πως θα μπορούσε να δώσει ένα πιο ασφαλές ύφος στο οδηγικό του προφίλ.
MyPeugeot: Μέσω της εφαρμογής MyPeugeot για κινητά τηλέφωνα ο οδηγός μπορεί να έχει ανά πάσα στιγμή μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη λειτουργική κατάσταση του αυτοκινήτου. Η εφαρμογή καταχωρεί και έχει άμεσα διαθέσιμα όλα τα στατιστικά στοιχεία οδήγησης, μεταξύ των οποίων η κατανάλωση, ο συνολικός χρόνος οδήγησης και η διαθέσιμη αυτονομία, ενώ εμφανίζει σε χάρτη και την ακριβή θέση όπου είναι σταθμευμένο το αυτοκίνητο. Επιπλέον η εφαρμογή διατηρεί ένα ψηφιοποιημένο αρχείο συντήρησης του αυτοκινήτου με όλες τις εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί και ενημερώνει για το προβλεπόμενο μελλοντικό πρόγραμμα συντήρησης. Τέλος, μέσω της εφαρμογής υπάρχει δυνατότητα προγραμματισμού και εκτέλεσης των over-the-air αυτόματων ενημερώσεων του λογισμικού.

TECH – PEUGEOT 2008 HYBRID e-DSC6: ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 1.199 cc, i3, TURBO, +ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 48V, ΚΙΒΩΤΙΟ: ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΔΙΠΛΟΥ ΣΥΜΠΛΕΚΤΗ 6 ΣΧΕΣΕΩΝ, ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΡΟΣ ΤΡΟΧΟΥΣ, ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΓΟΝΑΤΑ MACPHERSON (E) / ΗΜΙΑΚΑΜΠΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ (Π), ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 4.304/1.815/1.550 mm, ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.605 mm, ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 434 lt
TECH – RENAULT CAPTUR Mild Hybrid TCe 160 EDC: ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 1.333 cc, i4, TURBO, ΚΙΒΩΤΙΟ: ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΔΙΠΛΟΥ ΣΥΜΠΛΕΚΤΗ 7 ΣΧΕΣΕΩΝ, ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΡΟΣ ΤΡΟΧΟΥΣ, ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΓΟΝΑΤΑ MACPHERSON (Ε) / ΗΜΙΑΚΑΜΠΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ (Π), ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Υ): 4.239/1.797/1.575 mm, ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.639 mm, ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 422-536 lt
ΙΣΧΥΣ + ΡΟΠΗ
PEUGEOT 145 PS (συνδυαστικά), 230 Nm @ 1.750 rpm (H/K: 29 PS, 55 Nm)
RENAULT 158 PS @ 5.500 rpm, 270 Nm @ 1.750-3.750 rpm
ΒΑΡΟΣ
PEUGEOT 1.372 kg
RENAULT 1.373 kg
0-100 km/h
PEUGEOT 8,3”
RENAULT 8,5”
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
PEUGEOT TEST 6,8 lt /100 km ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ 4,9 lt/100 km
RENAULT TEST 7,6 lt/100 km ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ 5,8 lt/100 km
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ
PEUGEOT: 206 km/h
RENAULT: 180 km/h
CO2
PEUGEOT: 110 gr/km
RENAULT: 132 gr/km
TIMH
PEUGEOT: ΑΠΟ 28.600 ΕΥΡΩ
RENAULT: ΑΠΟ 29.950 ΕΥΡΩ