Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε το νέο Lexus LBX στην Βαλένθια

Ελλάδα 14:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οδηγούμε το νέο Lexus LBX στην Βαλένθια

ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε το νέο Lexus LBX στην Βαλένθια

ΔΟΚΙΜΕΣ

Το νέο LBX στοχεύει σε μια νέα κατηγορία της ευρωπαϊκής αγοράς για τη Lexus. Ήρθε να «αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού» και να αποτελέσει τον βασικό μοχλό για την ανάπτυξη της μάρκας στη Γηραιά Ήπειρο.

Advertisement
Advertisement

Το πιο compact μοντέλο στην ιστορία της φίρμας, είναι ένα υβριδικό baby SUV που σχεδιάστηκε προκειμένου να είναι σχετικά προσιτό, ευχάριστο στις καθημερινές μετακινήσεις και απόλυτα εναρμονισμένο με την σύγχρονη σχεδιαστική φιλοσοφία που συνδυάζει την casual αίσθηση με την προσοχή στη λεπτομέρεια.

Προσφέρει πολύ περισσότερα από όσα θα περίμενε κανείς από ένα αυτοκίνητο της κατηγορίας. Υιοθετεί προηγμένες τεχνολογίες, διατηρώντας τις παραδοσιακές αξίες της μάρκας, όπως η πολυτελής ποιότητα κατασκευής αλλά και το πνεύμα φιλοξενίας Omotenashi.

Advertisement
Advertisement

Το LBX θα προσελκύσει νεότερο ηλικιακά κοινό και εκείνους που ενδεχομένως να μην είχαν σκεφτεί ποτέ στο παρελθόν να αποκτήσουν ένα Lexus.

Έχει μήκος 4.190 mm, πλάτος 1.825 mm και ύψος 1.560 mm, ενώ το μεταξόνιο του ανέρχεται στα 2.580 mm. Με μικρό κύκλο στροφής, μόλις 5,2 m, είναι ιδανικό για οδήγηση στην πόλη.

Advertisement

Η σχεδίαση του καθιερώνει τη νέα ταυτότητα της Lexus με την ονομασία «Resolute Look», που ορίζει εκ νέου την περίφημη εμπρός μάσκα του αμαξώματος. Παρόλο που οι εξωτερικές διαστάσεις είναι πιο συμπαγείς από οποιοδήποτε άλλο Lexus, η εμφάνιση είναι μυώδης και χαρακτηριστική.

Στο εσωτερικό τώρα, η έμφαση δίνεται στην εμπλοκή του οδηγού με ένα οδηγοκεντρικό cockpit βασισμένο στη φιλοσοφία Tazuna της Lexus.

Advertisement

Εμπνευσμένα από την ακρίβεια χρήσης των χαλιναριών για τον έλεγχο ενός αλόγου (η σημασία του Tazuna στα ιαπωνικά), τα χειριστήρια και οι πηγές πληροφοριών είναι διατεταγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να απαιτούνται μόνο μικρές κινήσεις των χεριών και των ματιών για τη διαχείρισή τους, με αποτέλεσμα η προσοχή του οδηγού να παραμένει εστιασμένη στο δρόμο.

Η καμπίνα αποπνέει μία ελαφριά και ανοιχτή αίσθηση με εξαιρετική ορατότητα και έναν πίνακα οργάνων που «αγκαλιάζει» ομαλά τα πάνελ των θυρών.

Advertisement

Οι σχεδιαστές της Lexus επεδίωξαν να δημιουργήσουν ένα απλό και εκλεπτυσμένο εσωτερικό που δημιουργεί την αίσθηση και την ατμόσφαιρα ενός μοντέλου μεγαλύτερης κατηγορίας. Αυτό το αποτέλεσμα βασίζεται σε τρία βασικά στοιχεία: καλή ορατότητα με απρόσκοπτη θέα προς τα έξω, διευρυμένο πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων, αίσθηση μεγάλου εσωτερικού χώρου και κεντρική κονσόλα με επιβλητική παρουσία.

Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων με την οριζόντια διάταξη (7 ή 12,3 ιντσών, ανάλογα με την έκδοση), διαθέτει καθαρή σχεδίαση και εκτείνεται μέχρι τα πάνελ των θυρών. Το LBX είναι εξοπλισμένο με το πιο πρόσφατο σύστημα Lexus Link Connect, το οποίο λειτουργεί μέσω μιας οθόνης αφής 9,8” με αντιανακλαστική επίστρωση που την καθιστά ευανάγνωστη σε όλες τις συνθήκες φωτισμού.

Το σύστημα παρέχει πλοήγηση βασισμένη στο cloud, βελτιστοποιώντας τον προγραμματισμό διαδρομής με πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τα κυκλοφοριακά συμβάντα και τις καθυστερήσεις.

Η ενσωμάτωση smartphone ενεργοποιείται με ασύρματη ή ενσύρματη σύνδεση για το Apple CarPlay ή με ενσύρματη σύνδεση για το Android Auto.

Με τη λειτουργία My Setting του συστήματος, έως και τρεις χρήστες μπορούν να καταχωρίσουν τις δικές τους, εξατομικευμένες προτιμήσεις για τα πολυμέσα (ήχος, πλοήγηση κ.λπ.), το όχημα (θέση οδήγησης, εσωτερικός φωτισμός, οθόνη οργάνων κ.λπ.) και τα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού (χρόνος προειδοποίησης PCS, ευαισθησία Blind Spot Monitor κ.λπ.).

Το αυτοκίνητο αναγνωρίζει αυτόματα τον χρήστη είτε με την παρουσία ψηφιακού κλειδιού ή συνδεδεμένης συσκευής μέσω Bluetooth, είτε με αναγνώριση προσώπου (στα μοντέλα που διαθέτουν Driver Monitor Camera).

Όπως και τα πιο πρόσφατα νέα μοντέλα Lexus, το LBX προσφέρει απρόσκοπτες over-the-air ενημερώσεις λογισμικού για τα συστήματα πολυμέσων και ασφάλειας, ώστε οι ιδιοκτήτες να μπορούν να επωφελούνται από τις αναβαθμίσεις χωρίς να απαιτείται επίσκεψη σε συνεργείο Lexus.

Η οδηγική εμπειρία αποτελεί πρωταρχικό στοιχείο της απήχησης του LBX. Η ομάδα εξέλιξης κατέβαλλε σημαντικές προσπάθειες θέλοντας να διασφαλίσει ότι τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν την Οδηγική Υπογραφή Lexus (Lexus Driving Signature) -συνεχής έλεγχος, άνεση και αυτοπεποίθηση- προσφέρονται σε ένα compact μεγέθους B-SUV.

Αξιοσημείωτες αλλαγές είναι οι θεμελιώδεις τροποποιήσεις στην παγκόσμια πλατφόρμα GA-B, η αύξηση του μεταξονίου και των μετατροχίων και η ενίσχυση της ακαμψίας του αμαξώματος.

Οι συμπαγείς διαστάσεις, η σωστή ρύθμιση της ανάρτησης, τα αποτελεσματικά φρένα και το σαφές σύστημα διεύθυνσης, διαδραματίζουν το καθένα τον δικό του ρόλο στη δημιουργία ενός αυτοκινήτου που ανταποκρίνεται άμεσα στις εντολές του οδηγού, όπως διαπιστώσαμε σύντομα και στα περίχωρα της Βαλένθια.

Το νέο αυτοφορτιζόμενο Hybrid Electric σύστημα κίνησης σε συνδυασμό με τον βενζινοκινητήρα 1.5 lt αποδίδει συνολική ισχύ 136 PS / 100 kW με μέγιστη ροπή 185 Nm, προσφέροντας επιτάχυνση 0-100 km/h σε 9,2 sec για το προσθιοκίνητο και 9,6 sec για το τετρακίνητο μοντέλο.

Οι επίσημες τιμές του συνδυασμένου κύκλου WLTP δείχνουν κατανάλωση από 4,4 l/100 km και εκπομπές CO2 115 g/km.

Το LBX, μετά το RX, είναι το δεύτερο μοντέλο της Lexus που επωφελείται από μια νέα διπολική υβριδική μπαταρία νικελίου-υδριδίου μετάλλου (NiMH).

Η πρωτοποριακή τεχνολογία επιτρέπει την επίτευξη υψηλότερης πυκνότητας ισχύος από μια πιο συμπαγή και ελαφριά μονάδα. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα υβριδικά συστήματα, η απόκριση έχει αυξηθεί κατά περίπου 30% και η επιτάχυνση κατά περίπου 20%.

Με την επιλογή της τετρακίνησης E-Four, το LBX προσφέρεται και με κίνηση σε όλους τους τροχούς. Το σύστημα εισάγει έναν πρόσθετο ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα και κατευθύνει αυτόματα το κατάλληλο επίπεδο κινητήριας ισχύος στους πίσω τροχούς.

Το συμπαγές, αποδοτικό σε κατανάλωση σύστημα μπορεί να μεταβάλλει την αναλογία της ροπής κίνησης ανάμεσα στους εμπρός και τους πίσω τροχούς σε μια αναλογία από 100:0 έως 20:80.

Περισσότερες οδηγικές εντυπώσεις θα προσθέσουμε όταν έρθουμε σε επαφή με το νέο LBX (από 31.300 ευρώ) επί ελληνικού εδάφους. Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η ισχυρή ψηφιακή εμπειρία του νέου Lexus LBX
Νέο Lexus LBX: Προσφέρει τα πάντα σε compact συσκευασία
Οι τιμές του Lexus LBX στην Ελλάδα