Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Suzuki Vitara 1.4 Hybrid 48V

Ελλάδα 13:58
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Suzuki Vitara 1.4 Hybrid 48V

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Suzuki Vitara 1.4 Hybrid 48V

ΔΟΚΙΜΕΣ

Είναι μερικά αυτοκίνητα στα οποία μπαίνεις, τα οδηγείς και αντιλαμβάνεσαι αμέσως γιατί στην Ελλάδα έχουν σημειώσει τόσο μεγάλη επιτυχία. Σε αυτήν ακριβώς τη λίστα βρίσκεται και το Suzuki Vitara.

Advertisement
Advertisement

Ζούμε στην εποχή της αυτοκίνησης που το απλό, το πάλαι ποτέ σύνηθες και το κυριότερο η ουσία έχουν αρχίσει να εξαλείφονται στο βωμό της εξέλιξης, της τεχνολογίας και φυσικά της ηλεκτροκίνησης.

Ευτυχώς για τη Suzuki και για τους λάτρεις των παραδοσιακών τρόπων, η ιαπωνική εταιρεία δε συμπεριλαμβάνεται σε αυτή την κατηγορία. Μπορεί να συμμορφώνεται με τις εποχές και να ακολουθεί τα σημεία των καιρών, αλλά πάντα στο βαθμό που εκείνη το θεωρεί ωφέλιμο.

Το Vitara αποτελεί την απτή απόδειξη αυτής της φιλοσοφίας. Ένα μοντέλο με μεγάλη ιστορία, ένα «γνήσιο SUV» με το οποίο θα φτάσεις στην απόμακρη παραλία που σου είπε ο φίλος να ανακαλύψεις και το κυριότερο ένα αυτοκίνητο για όλους.

Advertisement
Advertisement

Το 2024, το μικρό SUV της Suzuki ανανεώθηκε, καθώς η νέα οδηγία της Ε.Ε. για ορισμένα συστήματα υποβοήθησης που πρέπει πια να είναι στάνταρ, αποτέλεσε την τέλεια αφορμή να δούμε ένα φρεσκάρισμα που θα το κρατούσε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας αλλά και ψηλά στις προτιμήσεις του κοινού.

Έτσι και έγινε, με το Vitara να αποκτάει ένα ελαφρώς πιο σπορτίφ στιλ, πιο αιχμηρές γραμμές, αλλά πάντα με ουσία, καθώς υπενθυμίζουμε ότι μιλάμε για ένα μοντέλο που ποτέ δεν έχασε τον χαρακτήρα του, θυμίζοντας μέχρι και σήμερα τους λόγους για τους οποίους είναι δημοφιλές.

Σχεδιαστικά…

Advertisement

…το Vitara δέχθηκε την πρέπουσα ανανέωση, με την βασική του σχεδιαστική φιλοσοφία να μην έχει αλλάξει. Το γυαλιστερό μαύρο στη μάσκα είναι έντονο και έχει αντικαταστήσει τις λεπτομέρειες χρωμίου, ενώ κάτω από το λογότυπο της μάρκας το περίγραμμα είναι πιο τονισμένο σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο, προσδίδοντας και ένα πιο επιβλητικό στιλ.

Λιγότερο εμφανείς είναι οι αλλαγές στο προφίλ και στο πίσω μέρος, αν εξαιρεθεί η διακριτική αεροτομή στο χείλος της οροφής που προσδίδει ένα πιο σπορ ύφος. Από εκεί και πέρα υπάρχουν, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, νέες ζάντες 17 ιντσών, καινούριες επιλογές χρωμάτων, καθώς και διχρωμίες με με μαύρη οροφή.

Advertisement

Σε ό,τι αφορά τις διαστάσεις, το Vitara με το μήκος των 4,17 μέτρων και τα 1,77 μέτρα πλάτους είναι ένας καλός σύμμαχος στην πόλη, μιας και δεν θα προβληματίσει στην εύρεση θέσης στάθμευσης ή π.χ. στις… οριακές διελεύσεις από στενούς δρόμους με παρκαρισμένα αυτοκίνητα δεξιά και αριστερά.

Με την παραπάνω τοποθέτηση γυρνάμε στο ότι το Suzuki Vitara είναι ένα αυτοκίνητο ιδανικό για τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας, όπως αποδεικνύουν μάλιστα και οι πωλήσεις, μιας και δύσκολα πέφτει από τις πρώτες θέσεις της κατηγορίας του.

Καθώς μπαίνεις στο Vitara…

Advertisement

…συνειδητοποιείς γρήγορα πως βρίσκεσαι ψηλά, όπως πρέπει να συμβαίνει σε κάθε SUV που… σέβεται τον εαυτο του.

Το κάθισμα και το τιμόνι ρυθμίζονται στα μέτρα του οδηγού γρήγορα και εύκολα, ενώ η πολύ καλή περιμετρική ορατότητα βοηθά όποιον κάθεται πίσω από το τιμόνι, κάτι που ισχύει και για τους μεγάλους καθρέφτες.

Ως προς τα υλικά, έχουν καλή ποιότητα -τα όποια σκληρά πλαστικά στην πράξη δεν ενοχλούν- ενώ οι λεπτομέρειες από χρώμιο στην πλευρά του συνοδηγού είναι καλοδεχούμενες.

Πάντως, όλα δείχνουν ικανά να αντέξουν στο χρόνο, κάτι σημαντικό αν αναλογιστούμε πως ο έντονος ήλιος στη χώρα μας διαβρώνει ανά τα χρόνια ορισμένες επιφάνειες.

Τα πίσω καθίσματα είναι εξίσου άνετα με τα εμπρός. Συνολικά, το Vitara φιλοξενεί άνετα τέσσερις ενήλικες. Για τον πέμπτο τώρα, θα πρέπει να γίνουν κάποιες παραχωρήσεις, ανάλογα με τη σωματική διάπλαση των επιβατών.

Μιλώντας για τα καθίσματα, η επένδυσή τους στην κορυφαία έκδοση GLX που ήταν και αυτή της δοκιμής μας είναι όμορφη και καλαίσθητη, με σουέντ στο κέντρο τους και συνθετικό δέρμα στις άκρες και τα προσκέφαλα.

Ως προς τους υπόλοιπους χώρους, τα 362 λίτρα της δικίνητης έκδοσης της δοκιμής μας είναι αρκετά για τα δεδομένα της κατηγορίας, κάτι που ισχύει και για τις θέσεις για μικροαντικείμενα και κυρίως για το χώρο στο υποβραχιόνιο.

Από ποιότητα κύλισης;

Η ποιότητα κύλισης είναι ιδιαίτερα καλή, με την ανάρτηση -γόνατα MacPherson μπροστά και ημιάκαμπτος άξονας πίσω- να αποσβένει εύκολα τις πιο πολλές από τις ανωμαλίες των δρόμων.

Αυτό είναι το πρώτο που θα εκτιμήσεις, καθώς κινείσαι στους κλασικούς ελληνικούς δρόμους, πριν πας σε έναν ήπιο χωματόδρομο. Εκεί συνειδητοποιείς πως μπορείς κινηθείς εύκολα, χωρίς κανένα άγχος.

Σε αυτό συντελεί σημαντικά η απόσταση από το έδαφος των 17,5 εκατοστών, ενώ αν θέλετε να κινηθείτε σε ακόμα πιο απαιτητικές διαδρομές πέρα από την άσφαλτο υπάρχει και η τετρακίνητη έκδοση.

Για να την επιλέξετε, πάντως, πρέπει πραγματικά να την αξιοποιήσετε, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων η δικίνητη της δοκιμής μας είναι κάτι παραπάνω από επαρκής.

Στο ταξίδι, το Vitara κινείται άνετα και σβέλτα. Βέβαια, αν ξεπεράσει τα 120 με 130 χλμ../ώρα αρχίζει να αυξάνεται το επίπεδο θορύβου. Όπως και η κατανάλωση, την οποία μετρήσαμε στα 7,5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα σε μεικτές συνθήκες, οπότε καλύτερα είναι να κινείστε σε αυτά τα πλαίσια ταχυτήτων.

Στους επαρχιακούς με τις αλλεπάλληλες στροφές, το Vitara κάνει σαφές πως η στοχοπροσήλωσή του βρίσκεται στην άνεση, την αξιοπιστία και την οικονομία.

Η πετυχημένη «συνταγή»

Ο κινητήρας του Vitara, Βoosterjet Hybrid 48V είναι ο τετρακύλινδρος των 1.400 κ. εκ. της Suzuki που συνδυάζεται με σύστημα ήπιας υβριδικής υποβοήθησης στα 48V.

Η λειτουργία του τελευταίου είναι ανεπαίσθητη και κυρίως ενισχύει τη ροπή και κατά συνέπεια την απόκριση του κινητήρα στις χαμηλές στροφές.

Συνολικά, ο τετρακύλινδρος της Suzuki είναι ευχάριστος και αποδοτικός με το δυνατό του σημείο να είναι η απόδοσή τους στις μεσαίες στροφές λειτουργίας του.

Το χειροκίνητο κιβώτιο των 6 σχέσεων διακρίνεται και για τον ακριβή και εύχρηστο επιλογέα του και τη σωστή κλιμάκωσή του.

Οι τελευταίες 3 σχέσεις, πάντως, είναι σχετικά μακριές, κάτι που βοηθά στην οικονομία καυσίμου, αλλά απαιτείται μεγαλύτερη ενασχόληση με το κιβώτιο αν θέλεις να κινηθεί κανείς πιο γρήγορα.

Η τεχνολογική αναβάθμιση

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, το Vitara ανανεώθηκε ελαφρώς στα εμφανή και λειτουργικά του χαρακτηριστικά. Η σημαντική αναβάθμιση αφορά στον τεχνολογικό τομέα, καθώς έχουν προστεθεί συστήματα υποβοήθησης που η τελευταία οδηγία της Ε.Ε. απαιτεί κάθε αυτοκίνητο παραγωγής να έχει στον στάνταρ εξοπλισμό.

Συνεπώς, το ιαπωνικό SUV έχει από την αρχική έκδοση GL ακόμα μία σειρά από συστήματα του Suzuki Safety Support, όπως σύστημα αυτόματης πέδησης (DSBS II), Adaptive Cruise Control (ACC), σύστημα Παρακολούθησης Οδηγού (DMS), σύστημα Διατήρησης Λωρίδας Κυκλοφορίας (LKA), σύστημα Αποφυγής Αλλαγής Λωρίδας Κυκλοφορίας (LDP) κ.ά.

Ταυτόχρονα, δεν λείπουν όλες οι σύγχρονες δυνατότητες συνδεσιμότητας, όπως σύνδεση smartphone με Apple CarPlay και Android Auto.

Σε όλο αυτό το πακέτο, να προσθέσουμε την οθόνη πολυμέσων με διαγώνιο 9 ιντσών, η οποία είναι πανεύκολη στη χρήση, καθώς χωρίζεται σε τρία τμήματα με διαφορετικές κατηγορίες λειτουργιών. Ωστόσο, θα θέλαμε την απόκρισή της λίγο αμεσότερη, αν και γρήγορα θα τη συνηθίσετε.

Συμπέρασμα

Το Suzuki Vitara παραμένει και το 2024 ένα από τα πιο επίκαιρα SUV της αγοράς. Το αισθητικό φρεσκάρισμα σε συνδυασμό με το πλουσιότερο πακέτο εξοπλισμού το καθιστούν στην αρχική τιμή των 20.580 ευρώ μία από τις καλύτερες και το σημαντικότερο πιο προσιτές προτάσεις της κατηγορίας του.

Το Vitara «τικάρει» σε όλα σχεδόν τα κουτάκια που έχουν σημασία για τον αγοραστή ενός SUV της συγκεκριμένης κατηγορίας, ενώ συνοδεύεται και από πενταετή εργοστασιακή εγγύηση (ή 100.000 χλμ.).

Με όλα τα παραπάνω το Suzuki Vitara είναι βέβαιο πως θα συνεχίσει να κάνει πρωταθλητισμό στη κατηγορία του και μετά την ανανέωσή του.

Τεχνικά χαρακτηριστικά – Suzuki Vitara 1.4 Hybrid

Κινητήρας: Τετρακύλινδρος, 1.373 cc
Ισχύς: 129 PS/5.500 rpm
Pοπή: 235 Nm/2.000-3.000 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Μηχανικό, έξι σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 9,5 sec
Τελική ταχύτητα: 195 km/h
Μέση κατανάλωση εργοστασιακή -δοκιμής: 5,3 lt/100 km – 7,5 lt/100 km|
Εκπομπές CO2: 120 gr/km
Διαστάσεις (Μ/Π/Y): 4.185 /1.775/1.595 mm
Μεταξόνιο: 2.500 mm
Βάρος: 1.205 kg
Χώρος αποσκευών: 362 – 1.120
Τιμή: Από 20.580 ευρώ