Δοκιμή: Leapmotor C10 218 PS
ΔΟΚΙΜΕΣLeapmotor. Μια άγνωστη κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία η οποία αναζητά τη θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά με τον τρόπο της και με αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα όπως το C10. Τι είναι αυτό και γιατί πρέπει να μας απασχολήσει, τελικά;
Η ιστορία της Leapmotor ξεκινά πριν από περίπου 30 χρόνια και υπό άλλες συνθήκες δεν θα μας ενδιέφερε καν, δεν θα είχε θέση στον αυτοκινητικό Τύπο.
WHAT CAR
Άλλωστε, τι νόημα θα είχε σε αυτόν μια εταιρεία που ονομάστηκε Dahua Telecommunications Equipment Factory και μετονομάστηκε σε Dahua Technology; Καμία, προφανώς.
Ωστόσο, όλα έχουν μια αρχή και αυτή θα προσπαθήσουμε να βρούμε. Το 1993 ο Φου Λίκουαν αναζητούσε οικονομική υποστήριξη για να ιδρύσει την εταιρεία που ήθελε να έχει. Σκοπός του ήταν να εξελίσσει και να κατασκευάζει συσκευές ασύρματης επικοινωνίας.
Ας μην πάει ο νους μας σε ασύρματο ίντερνετ, τότε αυτό ήταν ακόμα επιστημονική φαντασία για τον κόσμο -άλλωστε αναφερόμαστε στην εποχή προ τριακονταετίας. Ο στόχος του Φου ήταν να φτιάχνει ασύρματους.
Όμως, δεν είχε το απαραίτητο κεφάλαιο. Έτσι, το επιχειρηματικό όραμά του ανέλαβε να υποστηρίξει ο Ζου Τζιανγκμάνγκ ο οποίος έδωσε το ποσό των 5.000 γουάν και έγινε συνιδρυτής της νέας εταιρείας.
Οι εργασίες της ξεκίνησαν και άρχισαν να κατασκευάζουν ασύρματους για το εμπόριο. Προφανώς, εκείνη την εποχή τα δεδομένα στην κινεζική αγορά ήταν περιορισμένα συγκριτικά με ό,τι ισχύει τώρα και η εμπορική δραστηριότητά τους έφτασε στο όριό της έπειτα από λίγα χρόνια.
Το γεγονός αυτό τους ανάγκασε το 1999 να στραφούν στην παραγωγή καμερών και συστημάτων απομακρυσμένης παρακολούθησης και θυροτηλεοράσεων για πολυκατοικίες, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει η εταιρεία.
Δύο χρόνια αργότερα, το 2001, θα συστήσουν επίσημα την Zhejiang Dahua Technology Co., Ltd, η οποία θα αρχίσει να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις βιντεοεπιτήρησης και να εξυπηρετεί τόσο επιχειρήσεις όσο και απλούς καταναλωτές.
Είναι η εποχή όπου το κινεζικό καθεστώς έχει αρχίσει να επιτρέπει και να επιβάλλει σταδιακά την εγκατάσταση καμερών σε δημόσιο χώρο και η νέα εταιρεία αναπτύσσεται σημαντικά.
Μάλιστα, το 2008 θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Σενζέν -το δεύτερο σημαντικότερο της Κίνας, μετά από αυτό της Σαγκάης- και ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου.
«Τι σχέση έχουν αυτά με τη Leapmotor;»
Σε όλη αυτή τη χρονική περίοδο που αναφερθήκαμε ως τώρα ο Τζιανγκμάνγκ θα αποδειχθεί πιο ισχυρή προσωπικότητα από τον Φου, τον συνεταίρο του.
Η επόμενη επιχειρηματική πράξη του θα γίνει το 2015. Τότε θα αποφασίσει να αναλάβει μια νέα πρόκληση σε έναν τομέα στον οποίο δεν είχε καμία πρότερη επιχειρηματική εμπειρία.
Το καθεστώς της Κίνας είχε θεσπίσει κίνητρα για την κατασκευή καινούργιων αυτοκινήτων, είτε αμιγώς ηλεκτροκίνητων είτε με υβριδικής διάταξης σύστημα στον κινητήρα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Τζιανγκμάνγκ επιλέγει να παραιτηθεί από την Dahua Technologyκαι να δημιουργήσει τη δική του αυτοκινητοβιομηχανία. Έτσι, την παραμονή Χριστουγέννων του 2015 (δηλαδή, στις 24 Δεκεμβρίου εκείνης της χρονιάς) θα ανακοινώσει την ίδρυση της Lingpao Automobile Co., Ltd.
Επειδή εξαρχής ο στόχος του ήταν να μπορέσει να επεκταθεί και σε αγορές εκτός της ασιατικής χώρας επέλεξε μια άλλη ονομασία της για την παγκόσμια εμπορική παρουσία της, η οποία θα ήταν εύηχη, εύληπτη, κατανοητή από όλους και με εννοιολογική συμπαραδήλωση. Αυτή δεν θα ήταν άλλη από τη Leapmotor.
To πρώτο της μοντέλο ήταν το αμιγώς ηλεκτρικό S01, ένα coupé 2+2 θέσεων, το οποίο θα αρχίσει να πωλείται στην Κίνα το 2018. Το 2020 θα παρουσιάσει το T03, ένα ηλεκτρικό πόλης και τον Σεπτέμβριο του 2023 θα έρθει η σειρά του πρώτου αμιγώς ηλεκτροκίνητου SUV μοντέλο της: Αυτό ήταν το C10.
Η ελληνική παρουσία
Η Leapmotor ξεκίνησε την εμπορική δραστηριότητά της στην Ευρώπη τον ίδιο περυσινό μήνα, με τη βοήθεια του Ομίλου Stellantis. Τα στελέχη του τελευταίου διείδαν την ευκαιρία, έσπευσαν να συνεργαστούν με τους Κινέζους και αποφάσισαν να επενδύσουν στην εταιρεία.
Έτσι, στις 26 Σεπτεμβρίου 2023 ανακοινώθηκε επίσημα η ίδρυση της Leapmotor International B.V., η οποία έχει έδρα στο Άμστερνταμ (Ολλανδία). Η Stellantis επένδυσε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει το 21% των μετοχών της Leapmotor και το 51% της νεοσύστατης εταιρείας (το 49% αυτής το έχουν οι Κινέζοι).
Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν να ξεκινήσει η εισαγωγή και η διάθεση στην Ευρώπη τόσο του T03 όσο και του C10, των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων. Στη χώρα μας τα δύο μοντέλα παρουσιάστηκαν επίσημα στην έκθεση Auto Athina 2024 και ήδη διατίθενται στην εγχώρια αγορά.
Να σημειώνουμε ότι τα στελέχη του Ομίλου Stellantis επέλεξαν να είναι η Ελλάδα μία από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης όπου θα πωλούνται τα μοντέλα της εταιρείας.
«Τι είναι το C10;»
Πρόκειται για το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό SUV μοντέλο της εταιρείας το οποίο εντάσσεται στη μεσαία κατηγορία. Με μήκος σχεδόν 4,74 μέτρα, με σχετικά αυξημένο πλάτος και σχετικά υψηλό ανάστημα αμαξώματος, προκαλεί το ενδιαφέρον με τον όγκο του.
Σχεδιαστικά είναι λιτό, με τη γενικότερη αισθητική του να ακολουθεί τα πρότυπα των Κινέζων. Δηλαδή, αυτό που ξεχωρίζει εξωτερικά είναι η λιτή μάσκα, τα LED φώτα εμπρός και πίσω όπως και η φωτιζόμενη φωτεινή μπάρα μεταξύ των πίσω.
Στο καπό είναι εμφανές το αφαιρετικό, γραμμικό εμπορικό σήμα της Leapmotor. Πρόκειται για ένα εξάγωνο ανοικτό στο επάνω αριστερό μέρος του το οποίο συντίθεται από τα λατινικά γράμματα «L» και «P» και δίνει την εντύπωση «τρισδιάστατης» όψης. Στο πίσω μέρος είναι ευδιάκριτη και ευμεγέθης η ονομασία της ολογράφως.
Τέλος, η γενικότερη εικόνα του αυτοκινήτου συμπληρώνεται από τις μπάρες οροφής και από το γεγονός ότι οι εξωτερικές χειρολαβές είναι ενσωματωμένες στο αμάξωμα και συμβάλλουν στην καλύτερη αεροδυναμική του.
Επίσης, οι θόλοι είναι σαφώς διαμορφωμένοι αλλά σχετικά διακριτικοί και αρμονικοί αισθητικά με το σύνολο.
Ένα ιδιότυπο χαρακτηριστικό του C10 είναι το γεγονός ότι το «κλειδί» του είναι μια κάρτα (σε μέγεθος αντίστοιχης τραπέζης). Ο οδηγός, για να ξεκλειδώσει το αυτοκίνητο πρέπει να την ακουμπήσει στο κατάλληλο σημείο του αριστερού εξωτερικού καθρέφτη.
Εντός
Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες (και όχι μόνον αυτές) έχουν ως οδηγό τα δεδομένα που αφορούν στην Tesla αναφορικά με τη γενικότερη διαμόρφωση του ταμπλό.
Το αποτέλεσμα στο C10 σε αυτόν τον τομέα είναι η πιο… πιστή αντιγραφή της αμερικανικής εταιρείας που έχουμε δει ως τώρα σε κινεζικό αυτοκίνητο. Ο οδηγός έχει εμπρός του μια έγχρωμη οθόνη 10,25 ιντσών και την οθόνη αφής 14,6 ιντσών, αντίστοιχα.
Το τιμόνι έχει δύο ακτίνες, είναι επίπεδο στο επάνω και το κάτω μέρος του και έχει ολιγάριθμούς διακόπτες. Η επιλογή για τη φορά κίνησης του οχήματος γίνεται από τον μοχλό δεξιά και πίσω από αυτό.
Στην οροφή, κοντά στον εσωτερικό καθρέφτη, υπάρχουν τρεις διακόπτες, για τα «αλάρμ», για το χειρισμό του σκίαστρου της πανοραμικής οροφής (η οποία έχει εμβαδόν 2,1 μέτρα) και της ειδοποίησης σε περίπτωση κινδύνου. Κάπου εδώ τελειώνει η σχετική περιγραφή για διακόπτες…
Όλες οι λειτουργίες των επιμέρους συστημάτων γίνονται μέσω της κεντρικής οθόνης, με ένα μενού που είναι «δαιδαλώδες» στο ανάπτυγμά του και ο οδηγός. χρειάζεται τον σχετικό χρόνο μέχρι να εξοικειωθεί με αυτό.
Ακόμα και η ρύθμιση των εξωτερικών καθρεφτών πραγματοποιείται από το σχετικό υπομενού, σε συνδυασμό και με τους διακόπτες στο τιμόνι.
Η γενική εικόνα του εσωτερικού είναι λιτή αλλά η ευρυχωρία του απαράμιλλη. Ιδίως οι πίσω συνεπιβάτες έχουν πραγματικά στη διάθεσή τους χώρο αντίστοιχο μιας λιμουζίνας.
Το ταμπλό χαρακτηρίζεται από απλές εγκάρσιες γραμμές, αλλά το ντουλαπάκι του συνοδηγού είναι πολύ μικρό για τα δεδομένα του αυτοκινήτου. Η κεντρική κονσόλα εκτείνεται από αυτό (ταμπλό) ως σχεδόν στους πίσω επιβάτες.
Το πλάτος της είναι ικανοποιητικό και διαθέτει δύο ποτηροθήκες, επιφάνεια για την τοποθέτηση της κάρτας του αυτοκινήτου (για να μπορεί να εκκινεί το όχημα) ή smartphone και του σκεπαζόμενου χώρου για μικροαντικείμενα, ο οποίος είναι ευρύχωρος και βαθύς.
Κάποιος μπορεί να την περιγράψει και σαν γέφυρα καθώς κάτω από αυτή υπάρχει ανοιχτός χώρος για την τοποθέτηση αντικειμένων, επίσης. Γενικά, η πρακτικότητα που προσφέρει το C10 στους επιβάτες είναι ένα από τα θετικά στοιχεία του.
Τα υλικά είναι βιώσιμα και δείχνουν να είναι καλής ποιότητας. Σύμφωνα με τη Leapmotor έχουν χρησιμοποιηθεί στοιχεία όπως η κυτταρίνη τα οποία μειώνουν τη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα έως και 30%, στη διαδικασία παραγωγής.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η δουλειά των ανθρώπων της εταιρείας και το αποτέλεσμά τους (τόσο σχεδιαστικά όσο και κατασκευαστικά) επιβραβεύτηκε με τη διάκριση «International CMF Design Award 2023».
Τεχνικά, οδική συμπεριφορά
Το C10 βασίζεται στη νέα πλατφόρμα «Leap 3.0» η οποία έχει την μπαταρία ενσωματωμένη στο πάτωμα (Cell-to-Chassis», «C2C»). Η αρχιτεκτονική της είναι 400 Volt και επιτρέπει την ενσωμάτωση σύγχρονων συστημάτων και λογισμικού. Για παράδειγμα, στο σύστημα πολυμέσων υπάρχει επεξεργαστής Qualcomm Snapdragon 8295.
Ο ηλεκτροκινητήρας του είναι σύγχρονος μόνιμου μαγνήτη, βρίσκεται τοποθετημένος στον πίσω άξονα και κινεί τους εκεί τροχούς. Η μέγιστη ισχύς του φτάνει τους 218 ίππους και η μέγιστη ροπή του τα 320 Nm.
Ο συσσωρευτής του αυτοκινήτου είναι τύπου φωσφορικού άλατος σιδήρου λιθίου(LFP), έχει ονομαστική ενεργειακή χωρητικότητα 69,9 kWh και ωφέλιμη 67 kWh. Για τη θερμοκρασιακή διαχείρισή του κατά την παροχή ενέργειας και τη φόρτισή του φροντίζει ένα εξελιγμένο σύστημα το οποίο χρησιμοποιεί προηγμένο αλγόριθμο και τεχνητή νοημοσύνη.
Επίσης, διαθέτει αισθητήρες θερμοκρασίας και στην καμπίνα των επιβατών για να φροντίζει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες κάθε φορά και να εξοικονομείται ενέργεια κάθε φορά.
Σύμφωνα με τη Leapmotor, σε φορτιστή 6,6 kW η μπαταρία χρειάζεται 6,1 ώρες για να πληρωθεί με ενέργεια από το 30%-80% και περίπου 12 ώρες για μια πλήρη φόρτιση. Σε ταχυφορτιστή 83 kW χρειάζεται μισή ώρα για το 30%-80%. Η μέγιστη τυποποιημένη αυτονομία που παρέχει είναι 420 χλμ. (κατά WLTP).
Η οδήγηση του C10 είναι ταυτόχρονα μια εύκολη αλλά και «θορυβώδης» διαδικασία (εξηγούμαστε παρακάτω).
Η πρώτη αίσθηση που αποκομίζεις ως οδηγός είναι η άνεση του καθίσματος. Το υλικό που έχει τοποθετηθεί είναι μαλακό και σε εκπλήσσει ευχάριστα και απρόσμενα.
Η ανάρτησή του αποτελείται από γόνατα MacPherson με ψαλίδια βάσης και αντιστρεπτική ράβδο εμπρός και από ημιάκαμπτο άξονα με ενσωματωμένη αντιστρεπτική ράβδο πίσω.
Είναι ρυθμισμένη για τα δεδομένα των ευρωπαϊκών δρόμων και την προτίμηση των αγοραστών της Γηραιάς Ηπείρου. Για το τελευταίο έχουν φροντίσει οι άνθρωποι της Alfa Romeo, η οποία ανήκει στον Όμιλο Stellantis. Άλλωστε τα στελέχη αυτού έχουν ομαδοποιήσει τη Leapmotor με τις ιταλικές εταιρείες που υπάρχουν σε αυτόν.
Για να είμαστε σύμφωνοι με την ιστορική αλήθεια (sic) πρέπει να διευκρινίσουμε μια τεχνηέντως επιτρεπόμενη από την εταιρεία «ανακρίβεια». Η ανάρτηση του C10 δεν έχει ρυθμιστεί από τη Maserati.
Αυτό που έχει γίνει είναι ότι οι οδηγοί εξέλιξης της Alfa Romeo οδήγησαν το ηλεκτροκίνητο SUV και προσάρμοσαν κατάλληλα τις ρυθμίσεις της ανάρτησης τόσο στους δρόμους των ευρωπαϊκών χωρών όσο και στην πίστα της που υπάρχει στο συγκρότημα εγκαταστάσεων του Balocco (το οποίο περιλαμβάνει συνολικά 27 πίστες).
Εκεί κάνει τις δοκιμές εξέλιξης των μοντέλων της και η Maserati (η οποία ανήκει στον Όμιλο Fiat, όπως και η Alfa Romeo). Θυμίζουμε ότι οι εγκαταστάσεις ανήκουν στην οικογένεια Ανιέλι (Agnelli), δηλαδή τους ιδιοκτήτες της Fiat.
Επανερχόμαστε στο C10 και στο πώς συμπεριφέρεται στον δρόμο. Από τα πρώτα μέτρα καταλαβαίνεις ότι είναι ήσυχο και άνετο σε ό,τι αφορά στον δρόμο και θορυβώδες και «φλύαρο» αναφορικά με τα συστήματα προειδοποίησης και υποβοήθησης του οδηγού.
Οι προειδοποιητικοί ήχοι είναι διαρκείς κατά την κίνηση του αυτοκινήτου, γεγονός που προκαλεί σχετικό άγχος στην αρχή. Στην πορεία, αυτός είτε επιλέγει να απενεργοποιεί προσωρινά κάποια από τα συστήματα είτε συνηθίζει να τα αγνοεί. Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι αρνητικό.
Το ίδιο ισχύει και για το σύστημα που ελέγχει την απόσταση προσοχής του οδηγού από τον δρόμο. Να σημειώσουμε ότι πολλά από τα σύγχρονα μοντέλα διαθέτουν συστήματα αυτής της τεχνολογίας, όμως η παρεμβατικότητά τους και η ενεργοποίησή τους είναι πιο λελογισμένη.
Το C10 έχει λειτουργία «one pedal drive», την οποία ο οδηγός ενεργοποιεί μέσω του σχετικού μενού στην οθόνη αφής. Επίσης, διαθέτει σύστημα «Drive» που διαθέτει τέσσερις επιλογές για την παραμετροποίηση απόδοσης της ροπής και της επιτάχυνσης (σημ.: «Eco», «Comfort», «Sport» και «Custom»).
Παρά τις σχετικά μεγάλες διαστάσεις του, το αυτοκίνητο είναι ευκολοδήγητο εντός πόλης. Εκτός αυτής, όπου η ταχύτητα κίνησης αυξάνεται, το επίπεδο θορύβου παραμένει σχετικά χαμηλό.
Η ανάρτηση είναι σχετικά άνετη, όμως δεν απορροφά πάντα ικανοποιητικά τις ταλαντώσεις. Πάντως, συμβάλλει στο παραμένει το όχημα στην επιλεγμένη πορεία, χωρίς να επιτρέπει στο όχημα να γέρνει πολύ στις στροφές.
Το σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης των τροχών και της ευστάθειας του αυτοκινήτου ενεργοποιούνται άμεσα εάν ανιχνεύσουν ότι υπάρχει περίπτωση να ανοίξει την τροχιά του.
Αυτό είναι χρήσιμο καθώς η κίνηση μεταδίδεται στους πίσω τροχούς και με το εκ κατασκευής αυξημένο βάρος του C10 είναι ένας συνδυασμός που ενδεχομένως να προκαλέσει μετατόπιση από την επιθυμητή πορεία.
Σε ό,τι αφορά στο τιμόνι, η αίσθησή του δεν καλή στην επιλογή «Eco» αλλά βελτιώνεται μερικώς στις άλλες επιλογές του συστήματος. Τα φρένα του είναι αποτελεσματικά καθώς υπάρχουν αεριζόμενοι δίσκοι εμπρός και πίσω, αν και το πεντάλ δεν έχει καλή αίσθηση.
Τέλος, το πορτμπαγκάζ είναι μεγάλο, ενώ το C10 είναι διαθέσιμο με χώρο αποσκευών 32 λίτρων και κάτω από το καπό (frunk).
Το C10 δεν τραβά την προσοχή σου με τη σχεδίασή του, το κάνει με πιο ουσιαστικό τρόπο: Με αυτά που σου προσφέρει ως ιδιοκτήτης του. Το πρώτο SUV της Leapmotor έχει χαρακτήρα τελικά, παρά την αρχική εντύπωση ότι αντιγράφει.
Για να τοποθετηθεί με αξιώσεις στην κατηγορία του -και σε μια απαιτητική αγορά όπως η ευρωπαϊκή-, τα στελέχη της εταιρείας επέλεξαν να δημιουργήσουν ένα μοντέλο που να έχει πολύ ικανοποιητική και συμφέρουσα αναλογία αξίας προς τιμή.
Το επίπεδο εξοπλισμού του είναι υψηλό ακόμα και στη βασική έκδοση και περιλαμβάνει στοιχεία που σε άλλες εταιρείες κοστίζουν περισσότερο για ένα αντίστοιχο αυτοκίνητό τους.
Πέραν αυτού, το C10 είναι ασφαλέστατο καθώς αξιολογήθηκε με πέντε αστέρια στις δοκιμές πρόσκρουσης του Euro NCAP.
Συνεπώς, συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα για έναν υποψήφιο αγοραστή που θέλει να αποκτήσει ένα σύγχρονο και ευρύχωρο οικογενειακό αμιγώς ηλεκτροκίνητο καινούργιο αυτοκίνητο.
Τεχνικά χαρακτηριστικά – Leapmotor C10 218 PS
Κινητήρας: Ηλεκτροκινητήρας, σύγχρονος μόνιμου μαγνήτη
Μέγιστη ισχύς: 218 PS
Μέγιστη ροπή: 320 Nm
Χωρητικότητα μπαταρίας: 69,9 kWh (Ονομαστική)
Μετάδοση: Στους πίσω τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο μίας σχέσης
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 7,5 sec
Τελική ταχύτητα: 170 km/h
Μέση κατανάλωση εργοστασιακή/δοκιμής: 15,7kWh/100 km/18,3kWh/100 km
Αυτονομία εργοστασιακή: 420 km («WLTP»)
Εκπομπές CO2: 0
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.739/1.900/1.680 mm
Μεταξόνιο: 2.825 mm
Βάρος: 1.780 kg
Χώρος αποσκευών: 435-1.410 lt
Τιμή: Από 30.900 ευρώ («Style») με την κρατική επιδότηση «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ».