Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Άνοιγμα σχολείων: Τι πρέπει να προσέχουμε στους δρόμους

Ελλάδα 13:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Άνοιγμα σχολείων: Τι πρέπει να προσέχουμε στους δρόμους

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Άνοιγμα σχολείων: Τι πρέπει να προσέχουμε στους δρόμους

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Μία μέρα πριν το άνοιγμα των σχολείων, η ασφαλής μετακίνηση των μαθητών γίνεται μία από τις βασικές προτεραιότητες για γονείς και οδηγούς.

Advertisement
Advertisement

Η επιστροφή στην καθημερινή ρουτίνα και η αύξηση της κυκλοφορίας στους δρόμους, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής, επιβάλλουν την προσοχή και τη λήψη μέτρων για την προστασία των παιδιών κατά τη μεταφορά τους από και προς το σχολείο. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για γονείς και οδηγούς ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνηση των μαθητών:

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η κίνηση στους δρόμους αυξάνεται, με μαθητές και γονείς να κινούνται καθημερινά προς τα σχολεία. Η προσοχή στους δρόμους γίνεται πιο σημαντική από ποτέ, τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους ίδιους τους μαθητές. Το να «χαζεύουν» είτε οι οδηγοί είτε οι μαθητές μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, καθώς η έλλειψη προσοχής μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα.

Προσοχή στη χρήση κινητών τηλεφώνων!

Συμβουλές για τους μαθητές

  • Μην αποσπάται η προσοχή: Οι μαθητές, ειδικά όταν περπατούν ή διασχίζουν τον δρόμο, πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση κινητών τηλεφώνων, την ακρόαση μουσικής με ακουστικά ή άλλες δραστηριότητες που αποσπούν την προσοχή. Είναι σημαντικό να έχουν τα μάτια τους στον δρόμο και να προσέχουν την κυκλοφορία.
  • Διασχίστε το δρόμο με ασφάλεια: Τα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν διαβάσεις πεζών και φανάρια, καθώς και να κοιτούν προσεκτικά και προς τις δύο κατευθύνσεις πριν περάσουν τον δρόμο, ακόμη και αν το φανάρι είναι πράσινο για τους πεζούς.
Advertisement
Advertisement

Συμβουλές για τους οδηγούς

  • Προσοχή στις σχολικές ζώνες: Στις ζώνες γύρω από τα σχολεία, οι οδηγοί πρέπει να μειώνουν την ταχύτητα και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την εμφάνιση παιδιών που μπορεί να διασχίσουν τον δρόμο απροειδοποίητα. Δεν πρέπει να χαζεύουν στο κινητό τους!
  • Αποφυγή απόσπασης προσοχής: Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες ατυχημάτων. Οι οδηγοί πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση τηλεφώνων και άλλων συσκευών που αποσπούν την προσοχή και να παραμένουν συγκεντρωμένοι στο δρόμο.
  • Προσεκτική οδήγηση κοντά σε λεωφορεία: Όταν σχολικά λεωφορεία σταματούν για να επιβιβάσουν ή να αποβιβάσουν μαθητές, οι οδηγοί πρέπει να σταματούν και να περιμένουν. Πολλά παιδιά μπορεί να περάσουν τον δρόμο απροειδοποίητα χαζεύοντας στο κινητό τους, γι’ αυτό απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση.

Για τους γονείς που μεταφέρουν τα παιδιά τους με αυτοκίνητο

  • Ζώνες ασφαλείας και παιδικά καθίσματα: Είναι απαραίτητο όλα τα παιδιά να είναι δεμένα με ζώνη ασφαλείας. Τα μικρότερα παιδιά πρέπει να κάθονται σε κατάλληλα παιδικά καθίσματα σύμφωνα με την ηλικία και το βάρος τους.
  • Στάθμευση με ασφάλεια: Όταν αφήνετε τα παιδιά στο σχολείο, βεβαιωθείτε πως παρκάρετε σε ασφαλή σημεία, μακριά από την κυκλοφορία, και μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά να κατεβαίνουν από την πλευρά του δρόμου.
  • Αποφυγή άγχους και βιασύνης: Αποφύγετε να βιάζεστε, καθώς η υπερβολική ταχύτητα ή η βιασύνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ατυχήματος.

Για τους μαθητές που πηγαίνουν με τα πόδια

  • Χρήση διαβάσεων πεζών: Διδάξτε στα παιδιά να χρησιμοποιούν διαβάσεις πεζών και να διασχίζουν το δρόμο μόνο όταν το φανάρι είναι πράσινο για τους πεζούς. Μαθαίνουμε στο παιδί μας ότι ακόμα και στις διαβάσεις των πεζών πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικό. Ακόμη και αν το φανάρι είναι πράσινο, ελέγχει δεξιά και αριστερά το δρόμο. Υπάρχει ένας «χρυσός» κανόνας που πρέπει να αποτυπωθεί στο μυαλό του: «ΣΤΑΜΑΤΩ – ΚΟΙΤΑΖΩ – ΔΙΑΣΧΙΖΩ ΤΟ ΔΡΟΜΟ».
  • Προσοχή στους δρόμους: Ενθαρρύνετε τα παιδιά να είναι πάντα σε εγρήγορση και να κοιτούν προσεκτικά και από τις δύο πλευρές πριν διασχίσουν το δρόμο. Όταν πλέον έχει αποφασίσει να περάσει τον δρόμο πρέπει να κάνει ξεκάθαρη την πρόθεσή του, ώστε οι οδηγοί να προσέξουν ακόμα πιο πολύ. Ταυτόχρονα πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να προσπαθεί να περάσει το δρόμο ανάμεσα από σταθμευμένα αυτοκίνητα, μιας και είναι μικρότερο σε διάπλαση από ό,τι ένας ενήλικας, έτσι δεν γίνεται άμεσα ορατό από τους οδηγούς.
  • Ασφαλής διαδρομή: Επιλέξτε μαζί την πιο ασφαλή διαδρομή για το σχολείο, αποφεύγοντας πολυσύχναστους και επικίνδυνους δρόμους. Τα παιδιά είναι ενθουσιώδη. Εφόσον πηγαίνουν προς το σχολείο είναι πιθανό να συναντήσουν έναν συμμαθητή τους και πάνω στον ενθουσιασμό τους να θελήσουν να περάσουν απέναντι να τον συναντήσουν.  Επομένως, μαθαίνουμε στο παιδί μας ότι ποτέ δε βιαζόμαστε όταν είμαστε στο δρόμο. Παράλληλα, είναι απαραίτητο το παιδί να έχει μεγάλα περιθώρια χρόνου όταν πηγαίνει προς το σχολείο. Διότι αν έχει αργήσει, πιθανότατα θα αγχωθεί και θα βιάζεται.  Οι πιθανότητες να κάνει κάποιο λάθος και να εκτεθεί σε κίνδυνο αυξάνονται σημαντικά.

Για τους οδηγούς λεωφορείων και τους υπόλοιπους οδηγούς

  • Σταματήστε για τα σχολικά λεωφορεία: Είναι υποχρεωτικό να σταματάτε όταν τα σχολικά λεωφορεία σταματούν για να επιβιβάσουν ή να αποβιβάσουν μαθητές. Ακολουθήστε τις σχετικές οδηγίες και μην προσπερνάτε τα σχολικά λεωφορεία όταν οι μαθητές επιβιβάζονται ή κατεβαίνουν.
  • Χαμηλή ταχύτητα σε σχολικές ζώνες: Να μειώνετε πάντα ταχύτητα όταν πλησιάζετε σε σχολεία και να είστε προσεκτικοί για τυχόν μαθητές που περνούν το δρόμο.
  • Αυξημένη προσοχή σε ώρες αιχμής: Οι ώρες αιχμής, το πρωί και το μεσημέρι, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Να είστε σε εγρήγορση, καθώς πολλά παιδιά μπορεί να βρίσκονται στους δρόμους ή κοντά σε σχολεία.

Ασφαλής χρήση ποδηλάτου/ πατινιού για τους εφήβους μαθητές

  •  Κράνος και εξοπλισμός ασφαλείας: Όλοι οι μαθητές που χρησιμοποιούν ποδήλατο πρέπει να φορούν κράνος και φωσφορίζοντα ρούχα ή ειδικά φώτα στο ποδήλατο για να είναι ορατοί από τους οδηγούς.
  •  Ποδηλατόδρομοι και ασφαλής πορεία: Διδάξτε στα παιδιά να χρησιμοποιούν ποδηλατόδρομους, όπου υπάρχουν, και να ακολουθούν τους κανόνες του δρόμου, όπως οι οδηγοί.

Εννοείται ότι μόνο τα μεγαλύτερα και ψηλότερα παιδιά θα πρέπει να μετακινούνται μαζί μας με τη μοτοσυκλέτα ή το δίκυκλό μας. Και σε αυτή την περίπτωση τηρούμε ευλαβικά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και προσέχουμε πάρα πολύ, καθώς το παιδί είναι περισσότερο εκτεθειμένο στον κίνδυνο απ’ ό,τι όταν επιβαίνει σε αυτοκίνητο.

Τροχονόμος, διαβάσεις, κιγκλίδωμα

Καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη των παιδικών ατυχημάτων διαδραματίζει και ο σχολικός τροχονόμος. Αρμοδιότητά του είναι η ρύθμιση της κυκλοφορίας στη γύρω από το σχολείο περιοχή κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών. Για να πιάσουν τόπο όμως οι οδηγίες του, οι γονείς πρέπει να εξηγήσουμε στα παιδιά πόσο σημαντικό είναι να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του και αφετέρου οι οδηγοί να σέβονται την παρουσία του.

Advertisement

Επιπροσθέτως, η πολιτεία η πολιτεία είναι αρμόδια για την κυκλοφοριακή διασφάλιση των σχολικών συγκροτημάτων με:

  • Κάθετη σήμανση ΚΟΚ (πινακίδες)
  • Οριζόντια σήμανση στο οδόστρωμα
  • Σήμανση διάβασης πεζών
  • Σαμαράκι μείωσης ταχύτητας αυτοκινήτων, ώστε να αποτρέπεται η ασυνείδητη οδηγική συμπεριφορά.
  • Φωτεινό διπλό κίτρινο σηματοδότη
  • Προστατευτική μπάρα στην έξοδο του σχολείου, ώστε τα παιδιά να μη βγουν απευθείας στο δρόμο.

Η ασφαλής μετακίνηση των μαθητών είναι ζήτημα που αφορά τόσο τους γονείς όσο και τους οδηγούς. Με την κατάλληλη προσοχή και τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά θα φτάνουν στο σχολείο και θα επιστρέφουν στο σπίτι τους με ασφάλεια.

Καλή σχολική χρονιά!

Advertisement