Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

WRC: Με υβριδικά συστήματα μέχρι και το 2026

Ελλάδα 12:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

WRC: Με υβριδικά συστήματα μέχρι και το 2026

ΑΓΩΝΕΣ

WRC: Με υβριδικά συστήματα μέχρι και το 2026

ΑΓΩΝΕΣ

Έπειτα από απόφαση του συμβουλίου παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού, τα υβριδικά συστήματα στα αγωνιστικά της κατηγορίας RC1 θα παραμείνουν έως και το 2026 τουλάχιστον.

Advertisement
Advertisement

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μία στροφή 180 μοιρών της FIA επάνω στο θέμα. Υπενθυμίζουμε ότι τον Φεβρουάριο η παγκόσμια ομοσπονδία είχε προτείνει την κατάργηση των υβριδικών συστημάτων στην κορυφαία κατηγορία των Ράλλυ από το 2025.

Αυτό θα ήταν το πρώτο βήμα για την σύγκλιση των κατηγοριών RC1 και RC2. Με μία σειρά αλλαγών στην αεροδυναμική από το 2026 -σύμφωνα με την αρχική πρόταση της FIA- τα αγωνιστικά των δύο κατηγοριών θα έρχονταν εξαιρετικά κοντά σε επιδόσεις.

Απώτερος σκοπός της FIA ήταν η αύξηση των υποψήφιων νικητών σε κάθε Ράλλυ και κατά συνέπεια η αύξηση των συμμετεχόντων μακροπρόθεσμα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η νέα εποχή στα Ράλλυ θα ξεκινούσε το 2027 με τους τεχνικούς κανονισμούς για τη νέα γενιά αγωνιστικών.

Advertisement
Advertisement

Βέβαια και τότε οι ομάδες είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους. Το κύριο επιχείρημά τους ήταν ότι ο χρόνος μέχρι την εφαρμογή των αλλαγών ήταν πολύ λίγος ώστε η μετάβαση να γίνει με αξιοπιστία και ασφάλεια.

Φυσικά υπάρχουν και οικονομικά επιχειρήματα. Οι ομάδες της κατηγορίας RC1 έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά στα αγωνιστικά της γενιάς του 2022. Εκείνα ήταν προγραμματισμένα να διατηρηθούν έως και το 2026.

Προφανώς η πρόωρη κατάργηση της τρέχουσας γενιάς αγωνιστικών θα υπονόμευε τις επενδύσεις τους. Έτσι οι ομάδες συνυπέγραψαν τον Απρίλιο μία επιστολή προς την FIA, στην οποία ζητούσαν τη διατήρηση των παρόντων κανονισμών.

Advertisement

Η FIA, εν τέλει, δεν αντιστάθηκε και έκανε αποδεκτό το αίτημα των ομάδων. Η απόφαση της ομοσπονδίας έγινε αποδεκτή με ανακούφιση τόσο από το WRC όσο και από τις ομάδες.