Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

WRC: Οι 10 πιο θεαματικές στούκες! (+video)

Ελλάδα 0:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

WRC: Οι 10 πιο θεαματικές στούκες! (+video)

ΑΓΩΝΕΣ

WRC: Οι 10 πιο θεαματικές στούκες! (+video)

ΑΓΩΝΕΣ

Το WRC είναι, ίσως, το πιο εντυπωσιακό πρωτάθλημα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Και αρκετοί θεωρούν ότι είναι και το πιο επικίνδυνο.

Advertisement
Advertisement

Μπορεί τα αγωνιστικά του WRC να μην πιάνουν τις ταχύτητες των μονοθέσιων της F1. Ωστόσο το περιβάλλον εντός του οποίου αγωνίζονται είναι ασύγκριτα πιο επικίνδυνο.

Οι οδηγοί του παγκόσμιου πρωταθλήματος Ράλλυ δεν έχουν την πολυτέλεια μιας ειδικά διαμορφωμένης πίστας αγώνων, με μπαριέρες, προστατευτικά ελαστικά και… άλλα καλούδια. Εκατέρωθεν της διαδρομής στην οποίαν τρέχουν, θα βρουν βράχους, δέντρα και γκρεμούς!

Ακόμη και ο μεγάλος Σουμάχερ είχε δηλώσει ότι δεν θα δοκίμαζε ποτέ να τρέξει στο WRC, λόγω της επικινδυνότητάς του. Αρκεί το παραμικρό λάθος, ενώ ένας οδηγός πιέζει στο όριο, ώστε το αγωνιστικό να… απογειωθεί!

Advertisement
Advertisement

Ευτυχώς η παθητική ασφάλεια στην κατηγορία έχει κάνει άλματα τις τελευταίες δεκαετίες. Γι’ αυτό και σε όλες τις θεαματικές στούκες του παραπάνω video, κανείς οδηγός ή συνοδηγός δεν τραυματίστηκε σοβαρά.

Ασφαλώς ξεχωρίζουν το… επικό Ράλλυ 1.000 λιμνών του Κόλιν ΜακΡέι πίσω στο 1992, η ατελείωτη τούμπα του νυν αφεντικού της Toyota, Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα στην Πορτογαλία του 2009. Και -φυσικά- η σοκαριστική έξοδος του Τάνακ στο Μόντε-Κάρλο του 2020.

Με το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024 προ των πυλών, καλό θα είναι να έχουμε υπόψη ένα πράγμα: Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός ήταν και είναι ένα πολύ επικίνδυνο σπορ. Όχι μόνο για τους συμμετέχοντες αλλά και για τους θεατές. Ιδιαίτερα στις ειδικές του WRC, όπου δεν θα βρει κανείς ειδικά διαμορφωμένες κερκίδες.

Advertisement

Για τον λόγο αυτόν όσοι παρακολουθήσουν από κοντά το υπερθέαμα του εθνικού μας αγώνα θα πρέπει να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Και φυσικά να ακολουθούν τις συστάσεις των κριτών για τα σημεία από τα οποία θα απολαύσουν τα περάσματα των οδηγών.