Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Σεμπαστιάν Οζιέ στο Newsauto: «Στο Ακρόπολις πας πάντα εκ του ασφαλούς»

Ελλάδα 19:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Σεμπαστιάν Οζιέ στο Newsauto: «Στο Ακρόπολις πας πάντα εκ του ασφαλούς»

ΑΓΩΝΕΣ

Σεμπαστιάν Οζιέ στο Newsauto: «Στο Ακρόπολις πας πάντα εκ του ασφαλούς»

ΑΓΩΝΕΣ

Ο οκτώ φορές παγκόσμιος πρωταθλητής μας παραχώρησε στο ΕΚΟ Service Park της Λαμίας ολιγόλεπτη συνέντευξη, με το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις να απέχει μερικές ώρες από την εκκίνησή του.

Advertisement
Advertisement

Δυστυχώς, είναι λίγες οι φορές στη ζωή που έχεις την ευκαιρία να μιλήσεις με έναν από τους κορυφαίους οδηγούς του πλανήτη και έναν εκ των θρύλων μίας τόσο απαιτητικής κατηγορίας motorsport, όπως είναι το WRC.

Mία από αυτές, πάντως, την ξοδέψαμε την Τετάρτη (9/4), στο ΕΚΟ Service Park της Λαμίας, έχοντας απέναντί μας τον Γάλλο πολυπρωταθλητή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ, Σεμπαστιάν Οζιέ.

Ο 40χρονος μετράει τρεις νίκες τη φετινή σεζόν με την Toyota Gazoo Racing WRT, οδηγώντας το κυρίαρχο τα τελευταία χρόνια GR Yaris Rally1 Hybrid.

Advertisement
Advertisement

Το αξιοθαύμαστο είναι πως τις έχει πετύχει πηγαίνοντας σε επιλεκτικό πρόγραμμα συμμετοχών. Συγκεκριμένα, ο Οζιέ έχει το 2024 σημειώσει μόλις έξι συμμετοχές, μετρώντας μαζί με τις τρεις νίκες και τρεις τερματισμούς στη 2η θέση.

Η τελευταία του επικράτηση στο Ράλλυ Φινλανδίας τον έφερε 27 βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος, Τιερί Ναβίλ. Ταυτόχρονα, ήταν η 3η σερί νίκη της Gazoo Racing WRT η οποία πλέον κυνηγάει με αξιώσεις τον τίτλο στους κατασκευαστές.

Συνεπώς, η ιαπωνική ομάδα και ο Γάλλος οδηγός αποφάσισαν από κοινού, ότι αξίζει να αγωνιστεί σε όλα τα υπόλοιπα Ράλλυ της σεζόν, ώστε αμφότεροι να παλέψουν επί ίσοις όροις για τους παγκόσμιους τίτλους.

Advertisement

Ο 10ος γύρος του WRC περνάει από ελληνικά εδάφη, με μερικές από τις πιο απαιτητικές ε.δ. σε όλο το καλεντάρι του πρωταθλήματος να συνθέτουν πάνω από 300 δύσκολα χιλιόμετρα απόστασης.

Με την εκκίνηση του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024 να απέχει μονάχα μερικές ώρες, ο Γάλλος οκτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής κλήθηκε να μας μιλήσει σχετικά με την απόφασή του να τρέξει σε όλα τα υπόλοιπα Ράλλυ, στο δρόμο για το 9ο «στέμμα» και το παραδοσιακά δύσκολο «Ράλλυ των Θεών», στέλνοντας στο τέλος το μήνυμά του σε όλους τους Έλληνες φιλάθλους.

Καλησπέρα Σεμπαστιάν και καλωσόρισες στην Ελλάδα. Μετράς δύο νίκες στο Ράλλυ Ακρόπολις από τις 61 της καριέρας σου. Σε τι διαφέρει το «Ράλλυ των Θεών» από τα άλλα ως προς την προετοιμασία που χρειάζεται τεχνικά και πνευματικά;

Advertisement

«Το χαρακτηρίζαμε κάποτε ως το δυσκολότερο Ράλλυ του πρωταθλήματος. Φέτος θα είναι μία πολύ μεγάλη πρόκληση για όλους μας.

«Είδαμε σήμερα (σ.σ. χθες) τις διαδρομές και θα είναι δύσκολες. Δύσβατοι δρόμοι, τραχείς και σκληροί για το αυτοκίνητο και τα ελαστικά.

«Από τώρα γνωρίζεις μέσα σου, ότι δεν μπορείς να πας με τέρμα γκάζι παντού. Πρέπει να είσαι λίγο προσεκτικός ως προς την προσέγγισή σου.

Advertisement

«Αλλά όλοι πιέζουμε συνεχώς στο όριο. Πρέπει να ισορροπήσεις σε αυτή τη λεπτή γραμμή καθώς βρίσκεις τον ρυθμό σου, όπου θα πας εκ του ασφαλούς, χωρίς να σου προκαλέσεις προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα θα είσαι και αρκετά γρήγορος.

«Είναι πάντα χαρά μου να έρχομαι στην Ελλάδα. Μου αρέσει γενικά η Ελλάδα και ανυπομονώ για το Ράλλυ».

Έχεις ανακοινώσει ότι θα αγωνιστείς σε όλα τα εναπομείναντα Ράλλυ, διότι θέλεις να κυνηγήσεις το 9ο πρωτάθλημα και να βοηθήσεις την Toyota στο πρωτάθλημα κατασκευαστών. Αλλάζει αυτή η απόφαση το πώς προσεγγίζεις τους επόμενους αγώνες, συγκριτικά με όταν επιλέγεις σε ποιους θα τρέξεις;

«Όχι, δε θα το έλεγα. Αυτός ο στόχος τώρα προέκυψε. Δε σκόπευα να κυνηγήσω το πρωτάθλημα. Τώρα βρισκόμαστε στη 2η θέση, ακόμα έχουμε την ευκαιρία για το πρωτάθλημα, οπότε αποφάσισα μαζί με την ομάδα ότι πρέπει να το παλέψουμε.

«Ταυτόχρονα, δε βρισκόμαστε σε πλεονεκτική θέση, ειδικά με το παρόν σύστημα βαθμολόγησης δεν είναι εύκολο να κάνεις τη διαφορά κατά τη διάρκεια του αγώνα.

«Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε με την τακτική που έχουμε υιοθετήσει φέτος, ώστε να δούμε πόσο μπορούμε να πλησιάσουμε τον ανταγωνισμό. Όσο τους πιέζουμε όλα είναι δυνατά και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε».

Τέλος, αν μπορείς σε παρακαλώ να μεταφέρεις ένα μήνυμα προς όλους τους Έλληνες φιλάθλους που θα έρθουν στα βουνά και στην υπερειδική να σε παρακολουθήσουν.

«Καλησπέρα σε όλους! Ανυπομονώ να σας δω στις ε.δ. Πάντα απολαμβάνουμε μεγάλη υποστήριξη στο Ράλλυ Ακρόπολις.

«Προετοιμαστείτε, διότι θα έχει πολλή ζέστη, ειδικά μέσα στο αυτοκίνητο. Απολαύστε το θέαμα και μείνετε σε ασφαλή σημεία όσο περισσότερο μπορείτε, σας παρακαλώ. Ανυπομονώ να συναντηθούμε» ήταν τα τελευταία λόγια του ευγενικού Σεμπαστιάν Οζιέ.