Ράλλυ Καναρίων Νήσων: Ο Ροβάνπερα θριαμβευτής (+video)
ΑΓΩΝΕΣ
Ο Κάλε Ροβάνπερα πέτυχε με εμφατικό τρόπο την πρώτη του φετινή νίκη και μπήκε για τα καλά στο κόλπο του πρωταθλήματος. Οι Οζιέ, Έβανς και Κατσούτα ολοκλήρωσαν τον θρίαμβο την Toyota.
Η επιστροφή του WRC στην Ισπανία έδωσε στην Toyota την τέταρτη φετινή της νίκη σε ισάριθμους αγώνες. Στο Μονακό ήταν ο Οζιέ που έδρεψε τις δάφνες ενώ σε Σουηδία και Κένυα ο Έβανς.
WHAT CAR
Αλλά στις Κανάριες Νήσους ήταν η σειρά του Κάλε Ροβάνπερα να κερδίσει. Και μάλιστα με τον πιο εμφατικό τρόπο που έχουμε δει από οδηγό φέτος. Ο Φιλανδός κυριάρχησε από το πρώτο μέχρι το τελευταίο χιλιόμετρο του αγώνα, κατέκτησε τις 15 από τις 18 ειδικές και άφησε τα υπόλοιπα Yaris να μάχονται για τις δύο χαμηλότερες θέσεις στο podium.
What a way to end the day 👊#WRC | #RallyIslasCanarias 🇮🇨 pic.twitter.com/00TLuFiDlx
— FIA World Rally Championship (@OfficialWRC) April 26, 2025
Ο Κάλε κέρδισε επίσης την Super Sunday αλλά και την Power Stage. Έτσι φεύγει από την Ισπανία με τη μέγιστη δυνατή βαθμολογική συγκομιδή. Ήταν τέτοια η υπεροχή του Κάλε ώστε ο Οζιέ -ο οποίος ήταν πιο κοντά του σε ρυθμό- είχε ήδη πετάξει λευκή πετσέτα μετά το πρωινό σκέλος του Σαββάτου. Ο Γάλλος κατόρθωσε, βέβαια, να διασφαλίσει την δεύτερη θέση.

Η… φιέστα της Toyota στην Ισπανία χάλασε μόνο από την χθεσινή εγκατάλειψη του Πάγιαρι. Ο Φιλανδός είχε πολύ καλό ρυθμό μέχρι τη στιγμή του λάθους του. Λάθος που του στέρησε θέση στην δεκάδα έκανε και ο Μουνστέρ χθες.
Game over on Saturday for the young Finn 😩#WRC | #RallyIslasCanarias 🇮🇨 pic.twitter.com/BB2Qtwo0tZ
— FIA World Rally Championship (@OfficialWRC) April 26, 2025
Για τον Ουαλλό η τρίτη θέση δεν ήταν καθόλου άσχημη από βαθμολογικής απόψεως. Μάζεψε πολύτιμους πόντους τόσο από τον κυρίως αγώνα όσο και από τις Super Sunday και Power Stage. Έτσι παραμένει πρώτος στο πρωτάθλημα.

Μόνο που πλέον έχει πίσω του τον Ροβάνπερα. Και με το φετινό πρωτάθλημα να είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια στην ιστορία μετά από εκείνο του 2008, η συνέχεια στις επιδόσεις του κάθε διεκδικητή θα είναι καθοριστική.
Η Hyundai εκτός ρυθμού
Αυτό ισχύει, φυσικά, και για τους οδηγούς της Hyundai. Τα i20 ήταν εκτός ρυθμού στην λεία άσφαλτο των Καναρίων Νήσων. Και από νωρίς οι Φουρμό, Τάνακ και Νεβίλ αποχαιρέτησαν κάθε ελπίδα για τη νίκη.
It’s like watching Picasso paint#WRC | #RallyIslasCanarias 🇮🇨 pic.twitter.com/6Kia1MXkXU
— FIA World Rally Championship (@OfficialWRC) April 25, 2025
Η Hyundai μετέτρεψε τις δύο τελευταίες ημέρες του αγώνα σε… δοκιμές πολυτελείας. Οι άνθρωποι της ομάδας άλλαξαν -εντός κανονισμών- σχεδόν τα πάντα σε ρυθμίσεις διαφορικών και σετάρισμα αναρτήσεων. Εις μάτην. Κανένα από τα τρία i20 δεν λειτούργησε ικανοποιητικά με την σκληρή γόμα της Hankook.

Το αποτέλεσμα ήταν οι οδηγοί της Hyundai να μην έχουν την απαραίτητη αυτοπεποίθηση ώστε να πιέσουν εντός των ειδικών. Και αυτό σε ένα ασφάλτινο Ράλλυ που διεξάγεται, μάλιστα, στο στεγνό κοστίζει πολύ.
«Είναι πολύ συγκεκριμένες οι συνθήκες που συναντήσαμε εδώ και τα υπόλοιπα ασφάλτινα Ράλλυ του προγράμματος δεν θα είναι έτσι» δήλωσε ο Νεβίλ. Το i20 έφερε πολλές αναβαθμίσεις στην Ισπανία. Και όλες οι παρατηρήσεις των οδηγών συμφωνούν στο ότι κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία του αγωνιστικού τους απλώς δεν ταίριαζαν με τις συνθήκες που συνάντησαν στην Ισπανία.
That winning feeling 🤩#WRC2 | #RallyIslasCanarias 🇮🇨 | @CitroenRacing pic.twitter.com/p67Xy5PwOT
— FIA World Rally Championship (@OfficialWRC) April 27, 2025
Ο Φουρμό τερμάτισε πέμπτος, μπροστά από τους Τάνακ και Νεβίλ. Φυσικά η Toyota άνοιξε κι άλλο την διαφορά της από την Hyundai στο πρωτάθλημα κατασκευαστών. Στους οδηγούς ο Έβανς είναι πρώτος με τους Ροβάνπερα και Νεβίλ πίσω του. Ο 8ος Ροσέλ κέρδισε την κατηγορία WRC 2. Τέλος οι Κασόν και Γκριαζίν συμπλήρωσαν την βαθμολογούμενη δεκάδα.
Η τελική κατάταξη

Η βαθμολογία στο πρωτάθλημα οδηγών
Θέση | Οδηγός | Ομάδα | Βαθμοί |
1 | Έλφιν Έβανς | Toyota | 109 |
2 | Κάλε Ροβάνπερα | Toyota | 66 |
3 | Τιερί Νεβίλ | Hyundai | 59 |
4 | Σεμπατιάν Οζιέ | Toyota | 58 |
5 | Όιτ Τάνακ | Hyundai | 57 |
6 | Αντριάν Φουρμό | Hyundai | 44 |
7 | Τακαμότο Κατσούτα | Toyota | 39 |
8 | Σάμι Πάγιαρι | Toyota | 19 |
9 | Γκρεγκουάρ Μουνστέρ | Ford | 16 |
10 | Μάρτινς Σεσκς | Ford | 8 |
Η βαθμολογία στο πρωτάθλημα συνοδηγών
Θέση | Συνοδηγός | Ομάδα | Βαθμοί |
1 | Σκοτ Μάρτιν | Toyota | 109 |
2 | Γιόνε Χάλτουνεν | Toyota | 66 |
3 | Μάρτιν Βινταχέ | Hyundai | 59 |
4 | Βενσάν Λαντέ | Toyota | 58 |
5 | Μάρτιν Γιαρβεόγια | Hyundai | 57 |
6 | Αλεξάντρ Κοριά | Hyundai | 44 |
7 | Άαρον Τζόνστον | Toyota | 39 |
8 | Μάρκο Σάλμινεν | Toyota | 19 |
9 | Λουί Λουκά | Ford | 16 |
10 | Ρενάρς Φρανσίς | Ford | 8 |
Η βαθμολογία στο πρωτάθλημα κατασκευαστών
Θέση | Ομάδα | Βαθμοί |
1 | Toyota Gazoo Racing WRT | 208 |
2 | Hyundai Shell Mobis WRT | 157 |
3 | M-Sport Ford WRT | 58 |
4 | Toyota Gazoo Racing WRT2 | 25 |