Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Ράλλυ Φιλανδίας: Πρώτα πρέπει να τερματίσεις (+video)

Ελλάδα 17:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ράλλυ Φιλανδίας: Πρώτα πρέπει να τερματίσεις (+video)

ΑΓΩΝΕΣ

Ράλλυ Φιλανδίας: Πρώτα πρέπει να τερματίσεις (+video)

ΑΓΩΝΕΣ

«Για να τερματίσεις πρώτος, πρώτα πρέπει να τερματίσεις» λέει ένα παλιό ρητό των αγώνων αυτοκινήτου. Και ο Σεμπαστιάν Οζιέ δεν το ξέχασε ποτέ στο φετινό Ράλλυ Φιλανδίας.

Advertisement
Advertisement

Ο οκτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής μπορεί να μην είχε απάντηση στον καταιγιστικό ρυθμό του Κάλε Ροβάνπερα. Ωστόσο δεν έκανε λάθη και έτσι πήρε, τελικά, την δεύτερη νίκη της καριέρας του στη Φιλανδία και 61η συνολικά.

Ο Τιερί Νεβίλ ήταν ο άλλος μεγάλος κερδισμένος του αγώνα της Φιλανδίας. Κατάφερε οδηγώντας σταθερά και αθόρυβα να αναρριχηθεί μέχρι και την τρίτη θέση της γενικής κατάταξης στο τέλος της τρίτης ημέρας. Χάρη στην εγκατάλειψη του Ροβάνπερα (ο Καλε ήταν και άτυχος καθώς η έξοδος προκλήθηκε από έναν μικρό βράχο που είχε αποκολληθεί από το έδαφος), ο Βέλγος πήρε την δεύτερη θέση τελικά, ένα απρόσμενα καλό αποτέλεσμα για εκείνον και την ομάδα του.

Και το γράφουμε αυτό, επειδή η αρχή υπήρξε εξαιρετικά δύσκολη για τα Hyundai. Ο Τάνακ εγκατέλειψε από νωρίς και εν τέλει αποσύρθηκε από τον αγώνα λόγω τραυματισμού του Μάρτιν Γιαρβεόγια. Η εγκατάλειψη του Λάπι δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο το έργο της Hyundai.

Advertisement
Advertisement

Παρά ταύτα ο Νεβίλ κρατήθηκε με νύχια και με δόντια μέσα στις κορυφαίες θέσεις της κατάταξης. Σε έναν αγώνα στον οποίον τα Yaris ήταν σε δική τους κλάση, ο Βέλγος κατάφερε να βγει κερδισμένος βαθμολογικά.

Βλέπετε οι ατυχίες και τα λάθη του Έβανς, όπως και το αψυχολόγητο λάθος του Ροβάνπερα στην προτελευταία ειδική, άνοιξαν τον δρόμο στον Νεβίλ για ένα μεγάλο αποτέλεσμα. Εξαιρετική ήταν και η τρίτη θέση του Αντριέν Φουρμό. Τέταρτος ήταν ο Πάγιαρι, ο τελευταίος οδηγός με WRC1 εντός της βαθμολογούμενης δεκάδας.

Στην πέμπτη θέση τερμάτισε ο νικητής της κατηγορίας WRC2, Όλιβερ Σόλμπεργκ. Αυτή ήταν η δεύτερη φετινή νίκη για τον Σουηδό ο οποίος προηγείται στην βαθμολογία του Πάγιαρι. Τέλος οι Λάτβαλα, Γιόνα, Χέικλα, Γκριάζιν και Λίναμε συμπλήρωσαν την πρώτη δεκάδα.

Με το βλέμμα στο Ακρόπολις

Advertisement

Έπειτα από τον ανατρεπτικό αγώνα της Φιλανδίας η κατάσταση στις βαθμολογίες των πρωταθλημάτων άλλαξε. Ο νικητής Οζιέ φεύγει με 24 βαθμούς (18+5+1) την στιγμή που οι Τάνακ και Έβανς δεν πήραν βαθμό. Κατά συνέπεια, ο Γάλλος πέρασε στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας με 141 βαθμούς.

Πρωτοπόρος στη βαθμολογία παραμένει ο Νεβίλ. Ο Βέλγος πήρε 23 βαθμούς (15+4+4) και πλέον έχει 168. Δηλαδή 27 περισσότερους από τον Οζιέ και 31 επιπλέον από τον τρίτο Τάνακ. Ο Έβανς είναι τέταρτος με 132 βαθμούς.

Advertisement

Με τον Οζιέ να περνάει, λοιπόν, στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας προκύπτει εύλογα το εξής ερώτημα: Θα επιχειρήσει ο Γάλλος να διεκδικήσει τον τίτλο του 2024; Για την ώρα είναι ο οδηγός της Toyota με τους περισσότερους βαθμούς. Και ας έχει τρέξει σε μόλις 6 από τα 9 Ράλλυ.

Ακολουθεί το καλοκαιρινό διάλειμμα του Αυγούστου. Επόμενος αγώνας είναι το δικό μας ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις μεταξύ 5ης και 8ης Σεπτεμβρίου.