Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ζώνη ασφαλείας: Στην Τσεχία δεν τιμωρούνται μόνο οι… αμαρτωλοί!

Ελλάδα 20:09
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ζώνη ασφαλείας: Στην Τσεχία δεν τιμωρούνται μόνο οι… αμαρτωλοί!

ΝΕΑ

Ζώνη ασφαλείας: Στην Τσεχία δεν τιμωρούνται μόνο οι… αμαρτωλοί!

ΝΕΑ

Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν αυστηροποιήσει τις ποινές για τη μη χρήση ζώνη ασφαλείας, αλλά οι Τσέχοι το πήγαν ένα βήμα παρακάτω.

Advertisement
Advertisement

Είναι κάτι παραπάνω από αποδεδειγμένο ότι η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές σε τροχαία ατυχήματα, μειώνοντας τον κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών έως και 70% ή τον κίνδυνο θανάτου κατά 50% σε περίπτωση πρόσκρουσης .

 Όμως, ακόμη και γνωρίζοντας αυτές τις πληροφορίες, ορισμένοι από τους επιβάτες που ταξιδεύουν στους ευρωπαϊκούς αυτοκινητόδρομους, επιλέγουν το αντίθετο, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Το νομοθετικό πλαίσιο, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι αυστηρό για όλους όσοι επιμένουν να μην φορούν τις ζώνες ασφαλείας και τα πρόστιμα που επιβάλλονται, αρκετά τσουχτερά. Στην Ελλάδα, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, προβλέπει για τον παραβάτη οδηγό, αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 10 ημέρες και επιβολή διοικητικού προστίμου 350 ευρώ.

Advertisement
Advertisement

Στην Τσεχική Δημοκρατία αποφάσισαν να κάνουν ένα βήμα παραπάνω, σε ό,τι αφορά στην αυστηροποίηση των ποινών, παίρνοντας… αμπάριζα τους πάντες! Για την Τροχαία της Τσεχίας, δεν παίζει κανένα ρόλο ποια είναι η σχέση των επιβατών του αυτοκινήτου με τον οδηγό ή αν οι περισσότεροι φορούν τις ζώνες τους.

Έστω και ένας να μην φορά, οι υπόλοιποι θα κληθούν να πληρώσουν από 100 ευρώ πρόστιμο, το ποσό γίνεται 150 ευρώ αν πρόκειται για ανήλικο παιδί, πέραν των υπόλοιπων κυρώσεων προς τον οδηγό. Με απλούστερα λόγια, ακόμα και ο συνεπής επιβάτης, θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης όλων των πολιτών, η οποία όμως προκαλεί έντονες αντιδράσεις, ως άδικη, στην Τσεχία.