Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Xpeng Mona M03: Το πιο αεροδυναμικό ηλεκτρικό σεντάν

Ελλάδα 15:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Xpeng Mona M03: Το πιο αεροδυναμικό ηλεκτρικό σεντάν

ΝΕΑ

Xpeng Mona M03: Το πιο αεροδυναμικό ηλεκτρικό σεντάν

ΝΕΑ

Το νέο σεντάν της Xpeng ξεπερνάει κάθε μεγάλο όνομα του ανταγωνισμού σε ό,τι έχει να κάνει με τη χαμηλή αεροδυναμική αντίσταση.

Advertisement
Advertisement

Στην εποχή που η κινεζική αγορά έχει «πήξει» από νέες μάρκες και ηλεκτρικά μοντέλα, κάθε κίνηση μίας κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας οφείλει να είναι προσεκτική για να ξεχωρίσει.

Μία τέτοια περίπτωση είναι η Xpeng η οποία ετοιμάζεται να λανσάρει στην Κίνα το Mona M03, το οποίο προωθείται ως το πιο αεροδυναμικό ηλεκτρικό σεντάν παραγωγής στον κόσμο, με συντελεστή οπισθέλκουσας 0,194 Cd.

Βάσει επίσημων δεδομένων της κινεζικής εταιρείας, για την επίτευξη τόσο χαμηλού συντελεστή, συντελούν ο ενεργός αεραγωγός που βρίσκεται χαμηλά στον εμπρός προφυλακτήρα, τα βοηθήματα για την κατανομή του αέρα στο πίσω μέρος και οι αεροδυναμικές ζάντες, παρέα με μερικά ακόμα χαρακτηριστικά.

Advertisement
Advertisement

Συνολικά, το ντιζάιν του αμαξώματος είναι τέτοιο που ενισχύει την αεροδυναμική απόδοση κατά 15%, ενώ βοηθάει και στην επίτευξη υψηλότερης αυτονομίας, εξασφαλίζοντας 60 επιπλέον χιλιόμετρα.

Ο εντυπωσιακός συντελεστής οπισθέλκουσας 0,194 Cd του Mona M03 ξεπερνάει τους αντίστοιχους του ανταγωνισμού, ενώ ταυτόχρονα η τιμή του είναι σαφώς μικρότερη από τα ηλεκτρικά σεντάν κραταιών εταιρειών.

Η τιμή στην Κίνα αναμένεται να ξεκινάει από τις περίπου 19.500 ευρώ, καθιστώντας το Mona M03 ένα από τα πιο προσιτά μοντέλα της Xpeng.

Advertisement

Επιπλέον, βάσει αμαξώματος, κατηγοριοποιείται μαζί με το Tesla Model 3, με μήκος 4,78 μέτρα και μεταξόνιο στα 2.815 χιλιοστά.

Σύμφωνα με το Car News China, το Mona M03 θα διατεθεί σε δύο εκδόσεις, μία με 190 ίππους και μία με 218. Επίσης, το πιθανότερο είναι πως θα εξοπλιστεί με μπαταρία Blade της BYD, που σημαίνει ότι θα κερδίσει σε βάρος λόγω του μικρότερου όγκου της.

Advertisement

Σημείωση, πως το M03 είναι το πρώτο μοντέλο παραγωγής της σειράς Mona, η οποία δημιουργήθηκε από την Xpeng σε συνεργασία με την Didi.