Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το van – ελικόπτερο της Xpeng βγαίνει στην παραγωγή!

Ελλάδα 2:46
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το van – ελικόπτερο της Xpeng βγαίνει στην παραγωγή!

ΝΕΑ

Το van – ελικόπτερο της Xpeng βγαίνει στην παραγωγή!

ΝΕΑ

Η Xpeng ανακοίνωσε ότι το καινοτόμο AeroHT θα κάνει την πρώτη του δημόσια επίδειξη τον Ιούλιο του 2025.

Advertisement
Advertisement

Πριν από έναν χρόνο έκανε την εμφάνισή του στο διαδίκτυο ένα τρελό όχημα που μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσαμε να συναντήσουμε. Η Xpeng παρουσίασε ένα van με έξι τροχούς, σχεδιασμό σε στυλ Cybertruck και ένα drone-ελικόπτερο στην καρότσα του.

Αυτό το απίθανο όχημα φαίνεται όμως ότι δεν είναι ένα πείραμα, αλλά θα γίνει πράξη. Η Xpeng ανακοίνωσε ότι το AeroHT συνεχώς εξελίσσεται και το καλοκαίρι του 2025 θα γίνει η πρώτη δημόσια επίδειξη των δυνατοτήτων του.

Στη συνέχεια θα μπει στην παραγωγή για να παραδοθεί το 2026 σε 10.000 μονάδες. Η τιμή του επίσης ανακοινώθηκε και θα είναι κοντά στα 250.000 ευρώ.

Advertisement
Advertisement

Τι είναι όμως το Xpeng AeroHT; Πρόκειται για ένα ηλεκτρικό van με τεχνολογία μπαταριών 800V και έναν μικρό βενζινοκινητήρα που παίζει το ρόλο του φορτιστή range extender. Δεν γνωρίζουμε τεχνικά χαρακτηριστικά και νούμερα, αλλά από την εμφάνιση διακρίνονται οι 6 τροχοί και η αεροδυναμική οροφή. Φήμες από την Κίνα αναφέρουν επίσης ότι η αυτονομία θα ξεπερνάει τα 1.000 χιλιόμετρα.

Το δωράκι που κρύβει το AeroHT είναι ένα eVTOL drone στο πίσω μέρος που παίζει το ρόλο του ελικοπτέρου. Η κατασκευή είναι μικρή σε διαστάσεις για να χωράει στο πίσω μέρος του van. Με ένα ειδικό μηχανισμό σύρεται προς τα έξω, πατάει με τέσσερα πόδια στο έδαφος και όταν ανοίξουν οι βραχίονες με τους έλικες μπορεί να απογειωθεί και να απογειωθεί κάθετα.

Τόσο το van όσο και το drone πρόσφατα πήραν έγκριση χρήσης στην Κίνα από το αντίστοιχο Υπουργείο και οι δοκιμές θα ξεκινήσουν το 2025.