Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το σύγχρονο Τραμ έγινε 20 ετών!

Ελλάδα 15:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το σύγχρονο Τραμ έγινε 20 ετών!

ΝΕΑ

Το σύγχρονο Τραμ έγινε 20 ετών!

ΝΕΑ

Η αναβίωση του πιο… αδικημένου μέσου μεταφοράς στην Αθήνα, σε μια σημαντική ιστορική συγκυρία.

Advertisement
Advertisement

Η 19ης Ιουλίου είναι μια ιστορική μέρα για το δίκτυο Τραμ στην Αθήνα. Ήταν παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 όταν τέθηκε, στις 19 Ιουλίου, σε λειτουργία το νέο μέσο σταθερής τροχιάς. Η ένταξή του στην καθημερινότητα της πόλης δεν ήταν ρόδινη και σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή του Μετρό.

Το Τραμ συνάντησε πάρα πολλά προβλήματα, ακόμα και αντιδράσεις από κάποιες δημοτικές αρχές, ειδικά την πρώτη περίοδο και χρειάστηκαν αρκετοί μήνες μέχρι να ενταχθεί αρμονικά στο συγκοινωνιακό δίκτυο της πρωτεύουσας. Τα επόμενα χρόνια αμφισβητήθηκε, καθώς -εσφαλμένα- συγκρίθηκε με το Μετρό, ενώ ο ρόλος του είναι τελείως διαφορετικός.

Η Αθήνα, όπως και άλλες πόλεις της χώρας, είχαν δίκτυα Τραμ από τα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, θεωρήθηκε ως ένα παρωχημένο μέσο και σταδιακά χάθηκε, παραδίδοντας τη σκυτάλη στα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

Advertisement
Advertisement

Μέχρι και σήμερα, το Τραμ στην Αθήνα είναι ένα μέσο που κινείται σε ένα σχετικά μικρό τμήμα της πόλης. Καλύπτει το κέντρο της Αθήνας και μέρος των Νοτίων Προαστίων. Οι Δήμοι που εξυπηρετούνται από το Τραμ είναι: Δήμος Αθηναίων, Δήμος Νέας Σμύρνης, Δήμος Παλαιού Φαλήρου, Δήμος Αλίμου, Δήμος Ελληνικού, Δήμος Γλυφάδας, Δήμος Βούλας, Δήμος Καλλιθέας, Δήμος Ταύρου-Μοσχάτου, Δήμος Πειραιά.

Το δίκτυο Τραμ λειτουργεί στην πόλη ως ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται. Παλαιότερα υπήρχαν σχέδια για επεκτάσεις και κυρίως από τον Πειραιά μέχρι τη Φρεαττύδα και το Κερατσίνι, από το Σύνταγμα μέχρι το Πεδίον του Άρεως και η γραμμή Ελληνικό-Αργυρούπολη που θα ένωνε Ποσειδώνος και Βουλιαγμένης. Ωστόσο έχει δοθεί προτεραιότητα στις επεκτάσεις του Μετρό και το Τραμ παραμένει ως ένα δίκτυο που κυρίως εξυπηρετεί τις ανάγκες σύνδεσης του κέντρου με την παραλιακή ζώνη της Αθήνας και τον Πειραιά.