Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το νέο Škoda Kodiaq είναι το απόλυτο SUV

Ελλάδα 9:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το νέο Škoda Kodiaq είναι το απόλυτο SUV

ΝΕΑ

Το νέο Škoda Kodiaq είναι το απόλυτο SUV

ΝΕΑ

Η Škoda με το νέο και γεμάτο αρετές Kodiaq προσφέρει την πιο ολοκληρωμένη πρόταση στην κατηγορία των premium SUV.

Advertisement
Advertisement

Από το 2016 που παρουσιάστηκε το Kodiaq κατάφερε να γίνει η απόλυτη έκφραση των σύγχρονων οικογενειακών SUV της ευρωπαϊκής αγοράς.

Ένα αυτοκίνητο με έντονη προσωπικότητα, upper class ποιότητα, μοναδικούς για την κατηγορία χώρους και τεχνολογίες που ξεπερνούσαν τα δεδομένα του άμεσου ανταγωνισμού.

Όλα τα παραπάνω έκαναν το Kodiaq ιδιαίτερα αγαπητό σε μία μεγάλη μερίδα κοινού, με αποτέλεσμα οι συνολικές του πωλήσεις να ξεπεράσουν τις 800.000 μονάδες.

Advertisement
Advertisement

Το οικογενειακό all-rounder SUV πλέον μπαίνει στη δεύτερη γενιά του, αποκτώντας μία ακόμα πιο δυναμική εμφάνιση και έχοντας ανάγει τη βιωσιμότητα, την ευρυχωρία και την ασφάλεια σε νέα επίπεδα. Ταυτόχρονα διαθέτει και πληθώρα τεχνολογικών καινοτομιών.

Αισθητικά, το νέο Kodiaq ενσωματώνει τα πρώτα στοιχεία της νέας γλώσσας σχεδίασης Modern Solid. Οι χυτές γραμμές που διατρέχουν το αμάξωμα δημιουργούν ένα καλαίσθητο και κομψό αποτέλεσμα. Η σχεδίαση του πληθωρικού εμπρός τμήματος είναι εντυπωσιακή, όπως και οι προβολείς LED Matrix 2ης γενιάς, ενώ η οριζόντια φωτεινή λωρίδα που ενώνει τα πίσω φώτα, διαμορφώνει ένα άκρως επιβλητικό, αριστοκρατικό σύνολο που κεντρίζει το βλέμμα.

H καινούργια γενιά του Škoda Kodiaq προσφέρει κορυφαίους εσωτερικούς χώρους για επιβάτες και αποσκευές, ενώ αξιομνημόνευτη είναι και η ποιότητα τόσο της κατασκευής όσο και των υλικών, ο διάκοσμος και φυσικά, ο high tech εξοπλισμός.

Advertisement

Τα στοιχεία που κυριαρχούν στο εσωτερικό είναι το εντυπωσιακό στην όψη Virtual Cockpit, ο ψηφιακός πίνακας οργάνων των 10 ιντσών, καθώς και η έγχρωμη οθόνη αφής του συστήματος infotainment που έχει διαγώνιο έως και 13 ίντσες.

Ιδιαίτερα λειτουργικά είναι βέβαια και τα Smart Dials, που βρίσκονται ακριβώς κάτω από τη κεντρική οθόνη. Εδώ οι τρεις περιστροφικοί διακόπτες που ενσωματώνουν μία μικρή οθόνη διαμέτρου 32 χλστ. παρέχουν άμεση και διαισθητική πρόσβαση σε πολυάριθμες λειτουργίες του αυτοκινήτου, όπως το ηχοσύστημα, ο κλιματισμός, και το σύστημα αυτόματης πλοήγησης.

Advertisement

Ο επιλογέας ταχυτήτων βρίσκεται πλέον τοποθετημένος στην κολόνα του τιμονιού, γεγονός που εξασφαλίζει επιπλέον χώρο στην κεντρική κονσόλα, ενώ η Škoda βελτιώνει την εμπειρία των επιβατών και κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητα τους, χάρη στην ψηφιακή βοηθό Laura που μέχρι τα τέλη του 2024 θα διαθέτει ενσωματωμένη και την τεχνητή νοημοσύνη ChatGPT.

Το Kodiaq πάντα ήταν κορυφαίο από πλευράς χωροταξίας. Πλέον προσφέρει ακόμα πιο μεγάλους χώρους για τους 5 ή 7 επιβάτες όπως και για τις αποσκευές τους, χάρη στην αύξηση κατά 61 χιλιοστά του συνολικού μήκους (συνολικά 4.758 χιλιοστά), ενώ το μεταξόνιο παραμένει στα 2,79 μέτρα.

Αντίστοιχα έχει μεγαλώσει και ο χώρος αποσκευών που στην πενταθέσια διάταξη ξεκινά από τα 910 λίτρα (745 στην plug-in υβριδική έκδοση) και στην 7θέσια εκδοχή από τα 340 λίτρα.

Advertisement

Το νέο Kodiaq βασίζεται στην πλατφόρμα MQB Evo, ενώ μπορεί να εξοπλιστεί με τα πιο προηγμένα συστήματα ασφάλειας, και υποβοήθησης καθώς και με τις πιο εξελιγμνένες τεχνολογίες θερμικών κινητήρων.

Έτσι διατίθεται τόσο σε προσθιοκίνητες, όσο και τετρακίνητες εκδόσεις και με τέσσερις κινητήρες, δύο βενζίνης και δύο diesel με ιπποδυνάμεις από 150 έως 204 ίππους.

Το σύνολο βενζίνης είναι ο 1.5 TSI mHEV, με ήπιο υβριδικό σύστημα 48V και επιπλέον τεχνολογία απενεργοποίησης κυλίνδρων (ACT+), που αποδίδει 150 ίππους και 250 Nm. Οι δύο TDi (diesel) των 2.000 κυβικών αποδίδουν 150 και 193 ίππους αντίστοιχα, με τον πιο ισχυρό να συνδυάζεται αποκλειστικά με τετρακίνηση.

Στην κορυφή της γκάμας βρίσκεται το Kodiaq PHEV iV. Το plug-in υβριδικό σύστημα αποτελείται από έναν βενζινοκινητήρα 1.5 TSI που συνεργάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα και μία μπαταρία 25,7 kWh που εξασφαλίζει ηλεκτρική αυτονομία πάνω από 100 χλμ.

Η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί σε wallbox με μέγιστη ισχύ 11 kW και στην περίπτωση αυτή για την πλήρη φόρτισή της απαιτούνται 2,5 ώρες. Για ταχυφόρτιση DC, η μέγιστη ισχύς φτάνει τα 50 kW και εδώ η φόρτιση από το 10% έως το 80% διαρκεί μόλις 25 λεπτά.

Όλες οι εκδόσεις ανεξαρτήτως καυσίμου και ιπποδύναμης έχουν στάνταρ αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG με επτά σχέσεις (έξι στη Kodiaq PHEV iV), ενώ προαιρετικά προσφέρονται τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ (Dynamic Chassis Control- DCC Plus).

Το καινούργιο Kodiaq θα διατίθεται αρχικά στην πλούσια εξοπλισμένη έκδοση Selection και αργότερα θα ακολουθήσει η Sportline. Επίσης θα υπάρχουν διαθέσιμα διάφορα πακέτα εσωτερικής σχεδίασης «Design Selections», αεροδυναμικά βελτιστοποιημένες ζάντες αλουμινίου από 18 έως 20 ίντσες και εννέα εξωτερικά χρώματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη η γκάμα Škoda Kodiaq συνοδεύεται (για παραγγελίες λιανικής) από 4ετή εργοστασιακή εγγύηση και 4 χρόνια δωρεάν service.

Όσοι ενδιαφέρονται για το νέο Škoda Kodiaq -οι τιμές του ξεκινούν από τις 38.300 ευρώ- και όχι μόνο έχουν τη δυνατότητα να το δουν από κοντά, σε ένα ξεχωριστό roadshow που πραγματοποιείται ήδη στο Δίκτυο Εξουσιοδοτημένων Εμπόρων Škoda και θα διαρκέσει έως τις 13 Ιουλίου 2024.