Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το ασώματο κεφάλι πίσω από τη μαγεία της Porsche

Ελλάδα 17:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το ασώματο κεφάλι πίσω από τη μαγεία της Porsche

ΝΕΑ

Το ασώματο κεφάλι πίσω από τη μαγεία της Porsche

ΝΕΑ

Ο ήχος μιας Porsche ήταν πάντα κάτι μαγικό. Όμως για να ρυθμιστεί σωστά χρειάζεται και ένας παράξενος βοηθός.

Advertisement
Advertisement

Το Sound Acoustic Module της Porsche, χαϊδευτικά γνωστό ως SAM, μπορεί να μοιάζει βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας με την απρόσωπη εμφάνισή του, αλλά είναι το μυστικό πίσω από τον μαγικό ήχο των Porsche που κατασκευάστηκαν μετά το 2015.

Το SAM γεννήθηκε το 2015 για να βοηθήσει την Porsche στην ανάλυση του ακουστικού τοπίου μέσα στα οχήματά της, ένα έργο που έχει αποκτήσει σημασία με την άνοδο της ηλεκτροκίνησης.

Ενώ κάποτε η τελειοποίηση του ήχου της εξάτμισης ήταν η κύρια εστίαση, η απουσία ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης έφερε στο προσκήνιο πολλούς νέους ήχους.

Advertisement
Advertisement

Σχεδιασμένο για να μιμείται τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά χωρίς τα μάτια και τη μύτη, το SAM διαθέτει ένα ζευγάρι αυτιών, το καθένα εξοπλισμένο με μικρόφωνο και προενισχυτή ικανό να συλλάβει επίπεδα θορύβου έως και 130 dB.

Αυτό επιτρέπει στο SAM να προσφέρει στην Porsche ένα επιπλέον «σετ αυτιών», ανεκτίμητο για την αξιολόγηση των πάντων, από τα ανεπαίσθητα κλικ των κουμπιών μέχρι τον καταιγιστικό ήχο ενός συστήματος εξάτμισης flat-six.

Ο ρόλος του SAM επεκτείνεται πέρα από τα όρια του εργαστηρίου, συνοδεύοντας την Porsche σε οδικές δοκιμές που καλύπτουν περίπου 2.000 χιλιόμετρα ετησίως.

Advertisement

 Αυτά τα πειράματα είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι ο ήχος παραμένει αναπόσπαστο μέρος της οδηγικής εμπειρίας της Porsche εν μέσω της ηλεκτρικής επανάστασης.