Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι συμβαίνει με τις τιμές των μπαταριών στα ηλεκτρικά;

Ελλάδα 18:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι συμβαίνει με τις τιμές των μπαταριών στα ηλεκτρικά;

ΝΕΑ

Τι συμβαίνει με τις τιμές των μπαταριών στα ηλεκτρικά;

ΝΕΑ

Το πιο ακριβό εξάρτημα πάνω σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι η μπαταρία του. Πόσο όμως έχει αλλάξει η τιμή της την τελευταία δεκαετία;

Advertisement
Advertisement

Πρόσφατη μελέτη του Γραφείου Τεχνολογιών Οχημάτων του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ υπογραμμίζει τη δραματική μείωση του κόστους των μπαταριών των ηλεκτρικών οχημάτων κατά 90% τα τελευταία 15 χρόνια.

Το 2008, το κόστος ενός πακέτου μπαταριών ήταν 1.250 ευρώ ανά κιλοβατώρα (kWh), αλλά μέχρι το 2023 θα έχει μειωθεί σε μόλις 127 ευρώ/kWh.

Αυτή η σημαντική πτώση οφείλεται στην πρόοδο της τεχνολογίας των μπαταριών, στις πιο αποτελεσματικές διαδικασίες κατασκευής και στους υψηλότερους όγκους παραγωγής.

Advertisement
Advertisement

Αυτή η μείωση του κόστους των μπαταριών είναι ζωτικής σημασίας για την αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς φέρνει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο κοντά στην ισοτιμία των τιμών με τα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Για παράδειγμα, το κόστος της μπαταρίας 81 kWh σε ένα Tesla Model Y, το οποίο θα ήταν 105.000 ευρώ το 2008, είναι τώρα μόλις 10.300 ευρώ.

Καθώς το κόστος παραγωγής μειώνεται, τα EV αναμένεται να γίνουν πιο προσιτά σε ένα ευρύτερο φάσμα καταναλωτών.

Advertisement

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι μέχρι το 2027, τα EV θα μπορούσαν να γίνουν φθηνότερα στην παραγωγή από τα οχήματα εσωτερικής καύσης, οδηγώντας ενδεχομένως σε ευρεία υιοθέτηση από την αγορά.

Αυτή η μείωση του κόστους σημαίνει επίσης χαμηλότερα έξοδα ιδιοκτησίας για τους οδηγούς των EV, με πρόσφατες μελέτες να δείχνουν ότι τα ηλεκτρικά είναι ήδη λιγότερο ακριβά στην ιδιοκτησία τους από τα συμβατικά αυτοκίνητα σε σχεδόν κάθε πολιτεία των ΗΠΑ για μια πενταετή περίοδο.

Advertisement

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι μια παγκόσμια επιβράδυνση της παραγωγής των ηλεκτρικών θα μπορούσε να επηρεάσει τις μελλοντικές μειώσεις του κόστους των μπαταριών, επιβραδύνοντας ενδεχομένως την πρόοδο προς πιο προσιτά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.