Τι πρέπει να κάνεις όταν ανάψει ξαφνικά αυτό το λαμπάκι;
ΝΕΑ
Όταν ανάψει το συγκεκριμένο λαμπάκι, και πριν ανάψουν τα δικά σας… λαμπάκια, καλό είναι να κάνετε άμεσα κάποιες κινήσεις για να γλιτώσετε τα προβλήματα.
Είναι σίγουρα μία από τις πιο άβολες συνθήκες που συνήθως συμβαίνει στις πιο άσχετες στιγμές ή όταν κάποιος βιάζεται να πάει στην δουλειά του.
WHAT CAR
Στα καλά καθούμενα ανάβει στο ταμπλό εκείνο το μικρό, φαινομενικά αθώο λαμπάκι στον πίνακα οργάνων που μοιάζει με πέλμα ελαστικού και ένα θαυμαστικό στη μέση.
Η εμφάνισή του χτυπά τα καμπανάκια του συναγερμού και προκαλεί κύματα εκνευρισμού. Κυρίως γιατί αποτελεί μία πρώτη ένδειξη για μπελάδες, οι οποίοι κανείς δεν ξέρει που μπορεί να οδηγήσουν.
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι εξ’ αρχής: Το λαμπάκι της πίεσης των ελαστικών -το TPMS (Tyre Pressure Monitoring System)- δεν προειδοποιεί απλώς για μια ενόχληση. Ενημερώνει για μια πιθανή απειλή στην ασφάλειά των επιβατών του αυτοκινήτου.
Η λειτουργία του TPMS βασίζεται σε αισθητήρες πίεσης, τοποθετημένους στο εσωτερικό των τροχών ή στο σύστημα πέδησης.
Αν διαπιστωθεί ότι η πίεση σε κάποιο από τα ελαστικά έχει πέσει κάτω από το αποδεκτό όριο -συνήθως 25% χαμηλότερα από τη συνιστώμενη τιμή του κατασκευαστή- τότε το σύστημα ενεργοποιείται και σου δίνει οπτική προειδοποίηση.
Η απώλεια πίεσης μπορεί να οφείλεται σε διαρροή, τρύπα, σταδιακή απώλεια λόγω θερμοκρασίας, ή ακόμη και σε φυσιολογική φθορά.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος που θα δει την ένδειξη, είναι να σταματήσει το όχημα με ασφάλεια και να ελέγξει εξωτερικά όλα τα ελαστικά. Με αρκετή προσοχή και επιμέλεια να ψάξει για το αν υπάρχει κάποιο καρφί ή κάτι σχετικό που έχει τρυπήσει το ελαστικό (και μπορεί να μην φαίνεται ακόμα και για τους πιο εξασκημένους).
Αν κάποιο δείχνει εμφανώς ξεφούσκωτο, είναι σοφό να μην επιχειρήσει να συνεχίσει την πορεία του. Αν έχει ρεζέρβα, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην αντικατάσταση.
Αν δεν έχει -κάτι που συμβαίνει όλο και πιο συχνά στα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα- μπορεί να χρησιμοποιήσει το κιτ επισκευής, ή να καλέσει οδική βοήθεια, αν δεν θέλει να καταστρέψει το ελαστικό.
Αν δεν εντοπίζονται εμφανή προβλήματα, καλό είναι να πάει άμεσα στο πιο κοντινό βενζινάδικο και να μετρήσει την πίεση.
Αφού συμπληρώσει την πίεση σύμφωνα με τις τιμές του κατασκευαστή –που συνήθως αναγράφονται σε ένα αυτοκόλλητο στο εσωτερικό της πόρτας του οδηγού ή στο εγχειρίδιο του οχήματος- το λαμπάκι πιθανόν να σβήσει από μόνο του.
Αν δεν το κάνει, τότε πρέπει να γίνει επαναφορά του συστήματος, κάτι που γίνεται είτε από το μενού του infotainment, είτε με ειδικό κουμπί, ανάλογα με το μοντέλο του αυτοκινήτου.
Όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνονται απαραίτητα με τα ελαστικά κρύα, ώστε να είναι ακριβείς οι μετρήσεις.
Το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν πρέπει να αμελεί την ένδειξη αυτή και να κυκλοφορεί με το λαμπάκι αναμμένο σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
Ένα ελαστικό με μειωμένη πίεση δεν επηρεάζει μόνο την κατανάλωση καυσίμου –η οποία μπορεί να αυξηθεί σημαντικά -αλλά και τη σταθερότητα, την απόσταση φρεναρίσματος και τη φθορά του ίδιου του ελαστικού.
Ακόμη χειρότερα, αυξάνει τις πιθανότητες κλαταρίσματος, ειδικά σε υψηλές ταχύτητες ή μεγάλες αποστάσεις.
Η σημασία της σωστής πίεσης ελαστικών είναι συχνά υποτιμημένη, αλλά στην πράξη αποτελεί θεμέλιο λίθο για την οδική ασφάλεια. Το TPMS είναι ένας από τους λίγους πραγματικούς «συμμάχους» του οδηγού, αρκεί να τον ακούσει εγκαίρως.