Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι είναι τα «δεδομένα σμήνους» και πως αλλάζουν τα αυτοκίνητα;

Ελλάδα 22:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι είναι τα «δεδομένα σμήνους» και πως αλλάζουν τα αυτοκίνητα;

ΝΕΑ

Τι είναι τα «δεδομένα σμήνους» και πως αλλάζουν τα αυτοκίνητα;

ΝΕΑ

Οι εξελίξεις στο μέλλον της αυτοκίνησης δεν αφορούν μόνο την ηλεκτροκίνηση αλλά και πολλές ακόμα νέες και σημαντικές τεχνολογίες.

Advertisement
Advertisement

Η τεχνολογία δεδομένων σμήνους, η οποία υποστηρίζεται από εταιρείες όπως η Bosch, μετασχηματίζει τη χαρτογράφηση και την ασφάλεια των οχημάτων με τη χρήση δεδομένων από αισθητήρες οχημάτων που μεταφορτώνονται στο cloud.

Αυτή η τεχνολογία δημιουργεί σε πραγματικό χρόνο λεπτομερείς ζωντανούς χάρτες, παρέχοντας στους οδηγούς προηγμένες προειδοποιήσεις για πιθανούς κινδύνους.

Οι υπηρεσίες συνδεδεμένων χαρτών είναι κεντρικής σημασίας για τα δεδομένα σμήνους, επιτρέποντας στα οχήματα να μοιράζονται δεδομένα για την ενίσχυση της απόδοσης συστημάτων όπως τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού (ADAS).

Advertisement
Advertisement

Τα δεδομένα σμήνους, τα οποία συλλέγονται από πολυάριθμα οχήματα στο δρόμο, χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της ευφυΐας των οχημάτων, ενισχύοντας τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού και τα συστήματα πλοήγησης.

Για παράδειγμα, το σύστημα ADAS Travel Assist της Volkswagen χρησιμοποιεί δεδομένα σμήνους για τον εντοπισμό λωρίδας και τη διατήρηση της ταχύτητας.

Οι υπηρεσίες συνδεδεμένου χάρτη της Bosch συγκεντρώνουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, εξασφαλίζοντας ακριβή εντοπισμό και αξιόπιστη χαρτογράφηση σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Advertisement

Από τον Ιανουάριο του 2021, η Bosch έχει συλλέξει δεδομένα από πολλούς κατασκευαστές αυτοκινήτων, συγκεντρώνοντας πάνω από δύο δισεκατομμύρια χιλιόμετρα πληροφοριών.

Αυτή η συλλογή δεδομένων επιτρέπει δυναμικές ενημερώσεις, όπως ειδοποιήσεις κυκλοφορίας και οδικής κατάστασης σε πραγματικό χρόνο, βελτιώνοντας σημαντικά την ασφάλεια και την οδηγική συμπεριφορά.

Advertisement

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Tesla, είναι ήδη έμπειρες στη χρήση δεδομένων σμήνους για τη βελτίωση της νοημοσύνης του οχήματος μέσω του υπολογιστή και των δεδομένων της κάμερας.

Συνολικά, η τεχνολογία δεδομένων σμήνους αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της αυτοκινητοβιομηχανίας, επιτρέποντας στα οχήματα να ενημερώνουν αυτόνομα τους χάρτες και να παρέχουν στους οδηγούς κρίσιμες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.