Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι είναι τα «Αυτοκίνητα Covid» και γιατί πρέπει να τα αποφεύγουμε;

Ελλάδα 11:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι είναι τα «Αυτοκίνητα Covid» και γιατί πρέπει να τα αποφεύγουμε;

ΝΕΑ

Τι είναι τα «Αυτοκίνητα Covid» και γιατί πρέπει να τα αποφεύγουμε;

ΝΕΑ

Η εποχή της πανδημίας έχει μείνει πίσω σαν μια δυσάρεστη ανάμνηση. Όμως στην αγορά αυτοκινήτου έχει αφήσει ακόμα σημάδια.

Advertisement
Advertisement

Η αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αντιμετωπίζει μια νέα πρόκληση λόγω των οχημάτων που είναι γνωστά ως “Covid cars”.

Πρόκειται για αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, των οποίων τα επίπεδα εξοπλισμού δεν αντιστοιχούν στις επίσημες προδιαγραφές τους και τώρα εισέρχονται στην αγορά μεταχειρισμένων, συχνά χωρίς να έχουν εντοπιστεί και με λανθασμένες τιμές.

Ο όρος “Covid cars” αναφέρεται σε αυτοκίνητα που επηρεάζονται από την παγκόσμια έλλειψη ανταλλακτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020 και το 2021, ιδίως από την έλλειψη ημιαγωγών.

Advertisement
Advertisement

Αυτά τα κρίσιμα εξαρτήματα τροφοδοτούν διάφορα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου, από θερμαινόμενα καθίσματα έως ασύρματους φορτιστές τηλεφώνων.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρονικά οδήγησε σε έλλειψη ημιαγωγών για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, αναγκάζοντάς τους να παράγουν οχήματα χωρίς πολλά στάνταρ χαρακτηριστικά.

Ως αποτέλεσμα, πολλά αυτοκίνητα που παραδόθηκαν το 2022 δεν διέθεταν χαρακτηριστικά όπως ασύρματους φορτιστές τηλεφώνων, οθόνες infotainment, head-up displays, συστήματα πλοήγησης, εσωτερικό φωτισμό και ηλεκτρικές ρυθμίσεις καθισμάτων.

Advertisement

Οι ειδικοί του κλάδου είχαν προβλέψει ότι τα αυτοκίνητα αυτά θα δημιουργούσαν προκλήσεις στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και οι προβλέψεις τους επαληθεύτηκαν.

Τώρα, οι έμποροι μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αντιμετωπίζουν οχήματα από τα οποία λείπουν βασικά στοιχεία που αναφέρονται στα επίσημα έγγραφα των προδιαγραφών τους.

Advertisement

Υπάρχουν περιπτώσεις που ορισμένα αυτοκίνητα κατασκευάστηκαν ακόμη και με αναλογικά όργανα, ρολόγια και μικρότερους τροχούς.

Οι έμποροι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να περιγράψουν κατά λάθος τα αυτοκίνητα και να αντιμετωπίσουν απορρίψεις από τους πελάτες και να χάσουν χρήματα.

Συνοψίζοντας, το θέμα των “αυτοκινήτων Covid” υπογραμμίζει την ανάγκη οι αγοραστές και οι έμποροι να είναι προσεκτικοί και να επαληθεύουν τις προδιαγραφές των οχημάτων για να διασφαλίζουν δίκαιες συναλλαγές και να αποφεύγουν νομικές επιπλοκές.

Advertisement