Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι άλλο θα δούμε: Τα αυτοκίνητα αποκτούν… μάτια (+video)

Ελλάδα 13:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι άλλο θα δούμε: Τα αυτοκίνητα αποκτούν… μάτια (+video)

ΝΕΑ

Τι άλλο θα δούμε: Τα αυτοκίνητα αποκτούν… μάτια (+video)

ΝΕΑ

Αν περιμένετε σε διάβαση, μην απορήσετε αν σας κοιτάξουν τα γουρλωμένα μάτια ενός αυτοκινήτου. Είναι για καλό σκοπό.

Advertisement
Advertisement

Η είσοδος των αυτόνομων οχημάτων στην καθημερινότητά μας, ιδίως στην πόλη, δημιουργεί νέες απαιτήσεις και πολλά σύνθετα προβλήματα για την ασφάλεια των μετακινήσεων. Ιδίως μέσα στην πόλη, όπου τα αθόρυβα αυτόνομα αυτοκίνητα έχουν πολλά και σημαντικά θέματα συνύπαρξης με τους πεζούς.

Μία πολύ παράξενη αλλά ενδιαφέρουσα ιδέα για την λύση αυτών των θεμάτων έρχεται να δείξει το Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Τοποθετεί έναν ειδικό μηχανισμό στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου που μοιάζει με ανθρώπινα μάτια, και κόρες οφθαλμών που μετακινούνται.

Στην ουσία τα “μάτια” αυτά δεν είναι φτιαγμένα για να βλέπουν κάτι. Αλλά για να δείχνουν στους πεζούς κατά που έχει στραφεί το ενδιαφέρον των αυτόνομων συστημάτων του αυτοκινήτου.

Advertisement
Advertisement

Για παράδειγμα σε μία διάβαση πεζών, το αυτοκίνητο μπορεί να έχει εστιάσει στη μία πλευρά, οπότε ο απέναντι πεζός, βλέποντας στραμμένα τα μάτια προς την αντίθετη κατεύθυνση γνωρίζει ότι δεν έχει γίνει αντιληπτός από το όχημα. Και έτσι αποφεύγει να μπει μπροστά και να δημιουργήσει πρόβλημα.

Η αρχική έρευνα έδειξε ότι αυτό το σύστημα μείωσε τα προβλήματα στις διασταυρώσεις κατά 64%. Μάλιστα η έρευνα παρατήρησε ότι το σύστημα βοήθησε περισσότερο τους άνδρες, καθώς οι γυναίκες είναι έτσι κι αλλιώς πιο προσεκτικές.

Advertisement

Προς το παρόν το σύστημα είναι σε εξέλιξη και έχει πολλά θέματα να καλύψει. Παραμένει πάντως μία πολύ παράξενη ιδέα και ίσως και λίγο αστεία η αίσθηση ότι κάποια ημέρα θα βρισκόμαστε σε δρόμους που θα θυμίζουν σκηνές βγαλμένες από τον κόσμο των καρτούν.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τι θα λείπει από τα αυτόνομα οχήματα των Ford και GM;
Στα αυτόνομα η τηλεόραση είναι ΟΚ αλλά όχι το τηλέφωνο
Μπορεί το Τesla Model S να κινηθεί αυτόνομα στο χάος της Νέας Υόρκης; (+video)