Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Θέλεις περισσότερα άλογα; Πέρνα από το ταμείο!

Ελλάδα 10:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Θέλεις περισσότερα άλογα; Πέρνα από το ταμείο!

ΝΕΑ

Θέλεις περισσότερα άλογα; Πέρνα από το ταμείο!

ΝΕΑ

Η Tesla αποφάσισε να προσφέρει τα πιο δημοφιλή της μοντέλα με βασικούς περιορισμούς και θα αναγκάζει τους πελάτες της να πληρώσουν για να ξεκλειδώσουν τις πλήρεις δυνατότητες του αυτοκινήτου.

Advertisement
Advertisement

Η νέα γενιά ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει φέρει μαζί της και μια ιδιαίτερα εξελιγμένη τεχνολογία. Όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου ελέγχονται πλέον από ισχυρούς υπολογιστές και υπηρεσίες cloud και ότι αλλαγή χρειάζεται να γίνει αρκούν μερικές σειρές κώδικα για να επιτευχθούν. Ακόμα και ο τρόπος που αποδίδει ο ηλεκτροκινητήρας ή η αυτονομία της μπαταρίας είναι πλέον στα χέρια των προγραμματιστών οι οποίοι ακόμα και απομακρυσμένα μπορούν να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου.

Αυτό το γεγονός είχε προϊδεάσει πολλούς ότι το μέλλον των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα ήταν ζήτημα… updates. Δηλαδή οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα έβγαζαν στην αγορά ένα μοντέλο στη βασική έκδοση με πολλούς περιορισμούς και χωρίς εξοπλισμό – αλλά σε προσιτή τιμή. Στη συνέχεια όμως, όποιος ήθελε περισσότερη δύναμη, περισσότερη αυτονομία, περισσότερα ηλεκτρονικά συστήματα και καλύτερο infotainment θα έπρεπε να πληρώσει για να τα αποκτήσει.

Αυτό φαίνεται πως θέλει να κάνει άμεσα η Tesla σε κάποια από τα μοντέλα της και σε συγκεκριμένες αγορές. Οι Αμερικανοί σκέφτονται το επόμενο διάστημα να προσφέρουν τα Model 3 και Model Y σε μια περιορισμένη έκδοση η οποία θα είναι μεν πιο οικονομική, αλλά θα έχει μειωμένες λειτουργίες στο λογισμικό του.

Advertisement
Advertisement

Αυτή η «soft performance limit» έκδοση του Model 3 έρχεται με απόδοση 147 ίππους, ενώ η αντίστοιχη έκδοση του Model Y έχει δύναμη 213 ίππους. Αυτός ο περιορισμός στην ισχύ έχει να κάνει και με το γεγονός ότι σε κάποιες χώρες υπάρχει επιπλέον φορολόγηση όσο ανεβαίνουν οι ίπποι. Από την άλλη βέβαια μπορεί να γλιτώνεις κάποια χρήματα στη φορολογία, αλλά στις επιδόσεις βγαίνεις χαμένος. Το Model 3 για παράδειγμα επιταχύνει στα 0-100 χλμ./ώρα σε 2,5 δευτερόλεπτα πιο αργά από ότι η κανονική έκδοση του αυτοκινήτου.

Όπως και να έχει όμως, αν θελήσει ο οδηγός μπορεί ξοδεύοντας από 1.000 έως 2.000 ευρώ να ανεβάσει την ισχύ του αυτοκινήτου. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με την αυτονομία της μπαταρίας όπου ο χρήστης θα κερδίσει έως και 100 χιλιόμετρα αρκεί να ξοδέψει μερικές χιλιάδες ευρώ. Το μέλλον θα έχει ενδιαφέρον, αφού οι βελτιωτές μας πλέον θα είναι τα κινητά μας τηλέφωνα!