Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πέντε πρωτότυπα της Toyota, που μπήκαν στο συρτάρι

Ελλάδα 14:49
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πέντε πρωτότυπα της Toyota, που μπήκαν στο συρτάρι

ΝΕΑ

Πέντε πρωτότυπα της Toyota, που μπήκαν στο συρτάρι

ΝΕΑ

Για κάθε αυτοκίνητο που φτάνει σε αυτόν τον κόσμο, υπάρχουν πιθανώς δεκάδες που δεν το κάνουν.

Advertisement
Advertisement

Σ’ ένα ακόμα χειρότερο σενάριο, πολλά από αυτά τα πρωτότυπα έρχονται και φεύγουν, χωρίς το κοινό να γνωρίζει ποτέ την ύπαρξή τους!

Κάθε αυτοκινητοβιομηχανία που σέβεται τον εαυτό της, έχει κάποιο είδος εξειδικευμένου τμήματος, γραφείου ή ομάδας, που έχει ως αποστολή να ξεπεράσει τα όρια του σχεδιασμού και να βρει ιδέες που μπορεί μια μέρα να χρησιμοποιηθούν σε ένα όχημα παραγωγής. Στην περίπτωση της Toyota, ένα από τα ονόματα αυτών των ομάδων είναι η Calty Design Research.

Το γραφείο ιδρύθηκε κρυφά το 1973 στο El Segundo της Καλιφόρνια ως ένα μέσο για να αξιοποιήσει νέους πόρους ανθρώπινου δυναμικού, από μια κοινωνία που ήταν εκείνη την εποχή ριζικά διαφορετική από εκείνη της Ιαπωνίας.

Advertisement
Advertisement

Μετά από μισό αιώνα, φαίνεται ότι τα συρτάρια στα γραφεία της ομάδας στην Καλιφόρνια κρύβουν πολύ περισσότερα τρελά concepts, που σχεδιάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια, πολλά από τα οποία είναι παντελώς άγνωστα στο κοινό. Για κάποιο λόγο, η Toyota αποφάσισε αυτή την εβδομάδα να μας δώσει μια ματιά σε πέντε από αυτά τα πρωτότυπα.

Future High-Performance Concept

H ψύξη είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για κάθε τεχνολογία, που τροφοδοτεί ένα αυτοκίνητο. Όταν το Future High-Performance Concept χρειαζόταν να κρυώσει, έπρεπε να σηκώσεις τον κινητήρα του από το αμάξωμα.

Advertisement

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που κοινοποίησε η Toyota, η ανύψωση του κινητήρα που τοποθετήθηκε στη μέση γινόταν απλά πατώντας ένα κουμπί, ενώ το αυτοκίνητο ήταν εν κινήσει.

Το υλικό δεν εμφανίστηκε «γυμνό», αλλά θωρακίστηκε από ένα κάλυμμα που διαθέτει μεγάλη εισαγωγή αέρα στο επάνω μέρος. Το ριζοσπαστικό πρωτότυπο του 1989, παρέμεινε στο… ψυγείο.

Nameless EV Concept

Advertisement

Η Calty «έπαιζε» με σχεδιαστικές ιδέες για ηλεκτροκίνητα οχήματα πολύ πριν οι Ιάπωνες κυκλοφορήσουν το υβριδικό Prius. Στην πραγματικότητα, προσπαθούσαν να βρουν ένα σωστό, πλήρες EV.

Το ανώνυμο concept EV που απεικονίζεται παραπάνω είναι ένα από τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών.

Advertisement

Κατασκευάστηκε «μόνο για να μπορεί η Toyota Motor Corporation να δει πώς θα μπορούσε να μοιάζει», που σημαίνει ότι δεν έχουμε ιδέα τι είδους ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης θα μπορούσε να το τροφοδοτούσε.

X86D

Από τα τέσσερα concept Calty, που παρουσίασε η Toyota αυτή την εβδομάδα, το X86D είναι σίγουρα η πιο εντυπωσιακή, τουλάχιστον οπτικά.

Φαίνεται να συνδυάζει την επιθετικότητα ενός Supra με την κομψότητα μιας BMW, το συνδυάζει με μια νότα τρέλας shooting brake και προσθέτει μια… κουταλιά Scion FR-S.

Το X86D εμφανίστηκε το 2012, αλλά δεν προέκυψε τίποτα.

NYC Concept

Σχεδιασμένο ως μέσο για να εξερευνήσετε τις «μελλοντικές τάσεις στις μεταφορές στις μεγάλες πόλεις», το πρωτότυπο φέρνει στο νου το Fiat Multipla της δεκαετίας του 2000. Αλλά μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει ότι είναι ακόμα πιο περίεργο.

Το NYC είχε ένα εσωτερικό τόσο ψηλό που θα επέτρεπε σε όσους βρίσκονταν μέσα να ξεκουραστούν σε ημικαθιστή/όρθια θέση.

Αυτό θα τους επέτρεπε να βρίσκονται στο ύψος των ματιών με τους πεζούς, κάτι που για κάποιο λόγο η Toyota φαίνεται ότι κάποτε πίστευε ότι ήταν κάτι που θέλουν οι υποψήφιοι αγοραστές.

 Baby Lunar Cruiser

Όταν αναζητούσαν το έτος 2030 για ένα ικανό 4×4, οι σχεδιαστές της Calty έβαλαν το βλέμμα τους στο Baby Lunar Cruiser για έμπνευση. Γιατί; Επειδή είναι σχεδιασμένο για αποστολές οδήγησης στην επιφάνεια της Σελήνης, φυσικά!

Η ομάδα Calty θεώρησε ότι τα προηγμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά της ήταν το τέλειο τετρακίνητο ηλεκτροκίνητο μοντέλο, για να ξεκινήσει το φουτουριστικό off-roader.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ανάκληση μαμούθ για Toyota
Ποια εταιρεία πουλάει τα περισσότερα επαγγελματικά;
Νέο Toyota C-HR: Ασφαλές και φιλικό στο περιβάλλον όσο ποτέ