Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Tesla-Rimac: Ποιος έκλεψε ποιον στα ρομποταξί;

Ελλάδα 9:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Tesla-Rimac: Ποιος έκλεψε ποιον στα ρομποταξί;

ΝΕΑ

Tesla-Rimac: Ποιος έκλεψε ποιον στα ρομποταξί;

ΝΕΑ

Στην αυτοκινητοβιομηχανία πολύ σπάνια υπάρχει παρθενογέννεση. Όμως οι ομοιότητες των ρομποταξί της Tesla και του Rimac προβληματίζουν.

Advertisement
Advertisement

Η Rimac παρουσίασε πρόσφατα το ρομποταξί Verne, ένα διθέσιο αυτόνομο όχημα με εκπληκτική ομοιότητα με το αναμενόμενο ρομποταξί της Tesla.

Ανακοινώθηκε λίγο πριν από την προγραμματισμένη αποκάλυψη της Tesla, ο σχεδιασμός και οι λειτουργικές έννοιες του Verne φαίνεται να αντικατοπτρίζουν στενά τις ιδέες της Tesla.

Η Rimac, γνωστή για τα πρωτοποριακά ηλεκτρικά υπεραυτοκίνητα της, όπως η Nevera και η Bugatti Tourbillon, επιχειρεί τώρα την αυτόνομη οδήγηση με το Verne, που πήρε το όνομά του από τον οραματιστή συγγραφέα Jules Verne.

Advertisement
Advertisement

Το αυτοκίνητο, το οποίο αναπτύχθηκε από το τμήμα της Rimac για την αυτόνομη οδήγηση, την P3 Mobility, υπόσχεται μια σειρά από προσαρμόσιμες λειτουργίες, όπως ο φωτισμός περιβάλλοντος, ο έλεγχος της θερμοκρασίας και η επιλογή μουσικής μέσω μιας εφαρμογής παρόμοια με αυτή που έχει παρουσιάσει η Tesla.

Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2017, το ρομποτάξι Verne μοιάζει σχεδόν πανομοιότυπο με τα σκίτσα της Tesla.

Μοιράζεται επίσης χαρακτηριστικά όπως η απουσία τιμονιού και πεντάλ, στοχεύοντας στην αυτονομία επιπέδου 4.

Advertisement

Το Verne θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης της Mobileye Drive, ενσωματώνοντας κάμερες, αισθητήρες lidar και ραντάρ στο σχεδιασμό του.

Το Verne, που πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας το 2026, με σχέδια επέκτασης στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις.

Advertisement

Τα ευρωπαϊκά ρυθμιστικά εμπόδια θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ευρεία αποδοχή που έχει γνωρίσει η αυτόνομη οδήγηση στην Κίνα και τις ΗΠΑ.

Το εσωτερικό του Verne διαθέτει μια κυρτή οθόνη 43 ιντσών για ψυχαγωγία και μια κεντρική κονσόλα για τα βασικά χειριστήρια οδήγησης, ευθυγραμμιζόμενο με το μινιμαλιστικό, φουτουριστικό όραμα που έχει η Tesla.

Αν και η ανακοίνωση της Rimac πρόλαβε στρατηγικά την αποκάλυψη της Tesla στις 8 Αυγούστου, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πρωτοτυπία και την εκτέλεση.

Advertisement

Με την ισχυρή τεχνολογία της Mobileye, το Verne στοχεύει να παρέχει υψηλό επίπεδο αυτονομίας και προσαρμογής του επιβάτη.

Ωστόσο, το ανταγωνιστικό τοπίο και οι κανονισμοί θα επηρεάσουν σημαντικά την επιτυχία του.

Η στενή χρονική συγκυρία και οι ομοιότητες μεταξύ των ανακοινώσεων των ρομποτικών ταξί των δύο εταιρειών υποδηλώνουν μια ανερχόμενη αντιπαλότητα στην αγορά αυτόνομων οχημάτων, υποσχόμενη μια συναρπαστική φάση ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.