Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα Tesla βοηθούν στην καταπολέμηση του εγκλήματος

Ελλάδα 21:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα Tesla βοηθούν στην καταπολέμηση του εγκλήματος

ΝΕΑ

Τα Tesla βοηθούν στην καταπολέμηση του εγκλήματος

ΝΕΑ

Μία μοναδική λειτουργία που έχουν τα αυτοκίνητα του Ίλον Μασκ μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη στις διωκτικές αρχές για την διαλεύκανση παράνομων ενεργειών.

Advertisement
Advertisement

Οι αστυνομικές αρχές στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να αξιοποιούν τα ενσωματωμένα συστήματα καμερών των οχημάτων Tesla για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων σε ποινικές έρευνες, ιδίως όταν τα οχήματα αυτά σταθμεύουν κοντά σε τόπους εγκλήματος.

Η λειτουργία Sentry Mode της Tesla, η οποία καταγράφει αυτόματα βίντεο όταν εντοπίζει ύποπτη δραστηριότητα γύρω από το αυτοκίνητο, έχει γίνει ένα πολύτιμο εργαλείο για τις διωκτικές αρχές.

Η λειτουργία αυτή ενεργοποιείται όταν το όχημα αντιληφθεί επιθετική κίνηση ή δυνατούς θορύβους, όπως πυροβολισμούς, καθιστώντας την ιδιαίτερα χρήσιμη σε σενάρια που σχετίζονται με το έγκλημα.

Advertisement
Advertisement

Όταν εντοπίζεται ένα Tesla κοντά σε τόπο εγκλήματος, η αστυνομία συχνά ζητά πρόσβαση στο υλικό που είναι αποθηκευμένο στον δίσκο του οχήματος.

Αυτό συνήθως γίνεται με την άδεια του ιδιοκτήτη. Ωστόσο, εάν ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να εντοπιστεί ή να επικοινωνήσει με αυτόν, η αστυνομία μπορεί να λάβει ένταλμα για να ρυμουλκήσει το Tesla σε ασφαλή τοποθεσία, όπου μπορεί να έχει πρόσβαση στο υλικό χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη.

Πρόσφατες υποθέσεις στο Όκλαντ των ΗΠΑ δείχνουν τα οφέλη από αυτή τη νέα πρακτική.

Advertisement

Την 1η Ιουλίου, ένας άνδρας βρέθηκε με θανατηφόρα τραύματα από μαχαίρι και πυροβολισμούς σε ένα τροχόσπιτο κοντά στο αεροδρόμιο του Όκλαντ.

Ένα Tesla που ήταν σταθμευμένο σε κοντινή απόσταση έγινε το επίκεντρο της έρευνας. Ευτυχώς, ο ιδιοκτήτης του οχήματος, ένας Καναδός τουρίστας, έφτασε εγκαίρως για να παραχωρήσει πρόσβαση στο υλικό, επιτρέποντας στην αστυνομία να ανακτήσει τα αποδεικτικά στοιχεία χωρίς να ρυμουλκήσει το αυτοκίνητο.

Advertisement

Ένα άλλο περιστατικό στις 13 Ιουλίου αφορούσε έναν θανατηφόρο πυροβολισμό έξω από ένα κατάστημα με είδη ομορφιάς.

Η αστυνομία, μη μπορώντας να επικοινωνήσει άμεσα με τον ιδιοκτήτη του Tesla, έλαβε ένταλμα έρευνας και ρυμούλκησε το αυτοκίνητο για να εξασφαλίσει πιθανά αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία συνέβαλαν στις επακόλουθες συλλήψεις.

Τα παραδείγματα αυτά υπογραμμίζουν πώς τα σύγχρονα αυτοκίνητα, ιδίως εκείνα όπως τα Tesla που είναι εξοπλισμένα με εξελιγμένα συστήματα καμερών, γίνονται αναπόσπαστο μέρος των ποινικών ερευνών.

Advertisement

Το υλικό που καταγράφεται από αυτά τα οχήματα μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την εξιχνίαση υποθέσεων, ακόμη και αν αυτό σημαίνει τη ρυμούλκηση ενός οχήματος για την ανάκτηση των απαραίτητων δεδομένων.

Η πρακτική αυτή πάντως έχει και μια άλλη διάσταση, καθώς εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τον εξελισσόμενο ρόλο της τεχνολογίας στην επιβολή του νόμου.