Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα λάστιχα «μιλάνε» με το αυτοκίνητό σας

Ελλάδα 21:02
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα λάστιχα «μιλάνε» με το αυτοκίνητό σας

ΝΕΑ

Τα λάστιχα «μιλάνε» με το αυτοκίνητό σας

ΝΕΑ

Οι τεχνολογικές εξελίξεις δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αδιάφορες τις εταιρείες κατασκευής ελαστικών.

Advertisement
Advertisement

Η Pirelli παρουσίασε τα νέα της Cyber Tires, τα οποία μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με τα ηλεκτρονικά συστήματα ενός αυτοκινήτου μέσω αισθητήρων Bluetooth.

Κάνοντας το ντεμπούτο τους στην Pagani Utopia, αυτά τα ελαστικά μπορούν να αλληλεπιδρούν με τα συστήματα ελέγχου πρόσφυσης, ελέγχου σταθερότητας και ABS του οχήματος, επιτρέποντας στο αυτοκίνητο να προσαρμόζει την απόδοσή του με βάση το συγκεκριμένο ελαστικό που έχει τοποθετηθεί.

Αυτή η καινοτομία βελτιστοποιεί το χειρισμό και την ασφάλεια, προσαρμόζοντας τα συστήματα του αυτοκινήτου στα χαρακτηριστικά του ελαστικού.

Advertisement
Advertisement

Ο επικεφαλής τεχνικός διευθυντής Piero Misani υπογράμμισε ότι τα διαφορετικά ελαστικά απαιτούν ξεχωριστές ρυθμίσεις χειρισμού, όπως η διαφοροποίηση της ολίσθησης των τροχών για βέλτιστη πρόσφυση κατά το φρενάρισμα με ABS.

Με τα Cyber Tires, αυτοκίνητα όπως το Utopia μπορούν να εναλλάσσονται μεταξύ διαφορετικών ηλεκτρονικών ρυθμίσεων προσαρμοσμένων για συγκεκριμένα ελαστικά, βελτιώνοντας τη συνολική απόδοση.

Πέρα από τα άμεσα οφέλη, τα Cyber Tires μπορούν να παρακολουθούν την ηλικία και τη φθορά των ελαστικών, ειδοποιώντας τους οδηγούς όταν απαιτείται αντικατάσταση.

Advertisement

Αυτή η τεχνολογία παρέχει επίσης πολύτιμα δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο για τη μελλοντική ανάπτυξη ελαστικών, προσφέροντας καλύτερες γνώσεις από τις παραδοσιακές μεθόδους δοκιμών.

Επί του παρόντος, με τα Cyber Tires είναι εξοπλισμένα τα McLaren Artura, Audi RS4 και Pagani Utopia, με μόνο το Utopia να χρησιμοποιεί πλήρως την τεχνολογία.

Advertisement

Αν και σε πρώιμο στάδιο, η καινοτομία αυτή υπόσχεται σημαντικές εξελίξεις στη δυναμική και τις επιδόσεις του οχήματος, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός στην τεχνολογία της αυτοκινητοβιομηχανίας.