Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα ηλεκτρικά ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα diesel…

Ελλάδα 3:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα ηλεκτρικά ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα diesel…

ΝΕΑ

Τα ηλεκτρικά ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα diesel…

ΝΕΑ

Για πρώτη φορά τα ηλεκτρικά ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα στην Ελλάδα. Στην κορυφή τα υβριδικά…

Advertisement
Advertisement

Πριν από μερικούς μήνες αν μας έλεγαν ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων που μπαίνουν στην… πρίζα θα περνούσαν αυτές των diesel σίγουρα δεν θα το πιστεύαμε. Πόσο μάλιστα στην Ελλάδα, που το αγοραστικό κοινό δεν έχει δείξει και ιδιαίτερη αγάπη για αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν μπαταρίες.

Οι εποχές όμως άλλαξαν, το ίδιο και τα δεδομένα και επειδή τα στοιχεία (επίσημα), λένε πάντα την αλήθεια, η αλήθεια είναι αυτή που διαβάσατε στον τίτλο του άρθρου.

Συγκεκριμένα, τον μήνα Ιούνιο, οι πωλήσεις των επαναφορτιζόμενων οχημάτων, δηλαδή αυτών που είναι αμιγώς ηλεκτρικά και τα λεγόμενα Plug-in hybrid (συνδυασμός θερμικού κινητήρα καθ ηλεκτροκινητήρα) άγγιξαν σε ποσοστό το 9,5%. Δηλαδή 1 στα 10 αυτοκίνητα που πουλήθηκαν ήταν ηλεκτρικά. Συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2023 υπήρξε μία πτώση της τάξης του 0,4%, όμως η ακόμα χαμηλότερη ζήτηση για diesel άλλαξε την εξίσωση ανάμεσα στα δύο «καύσιμα».

Advertisement
Advertisement

Τον περασμένο Ιούνιο τα diesel κάλυψαν το 7,3% των συνολικών ταξινομήσεων, παρουσιάζοντας πτώση της τάξης του -6,2% συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2023.

Τι έδειξε το πρώτο εξάμηνο;

Συνολικά από την αρχή του έτους μέχρι και τον Ιούνιο του 2024 το ποσοστό των επαναφορτιζόμενων ήταν στο 9,5%, ενώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα το ποσοστό ήταν στο 9,7%. Για το 2024 και στο σύνολο εξαμήνου οι πωλήσεις ηλεκτρικών ήταν περισσότερες από τα diesel και άγγιξαν το 9,2%. Η πτώση των diesel συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2023 άγγιξε το -5% (από 14,2%).

Advertisement

Στο σύνολο της αγοράς και για τον μήνα Ιούνιο, τα υβριδικά σάρωσαν με 45,6% (αύξηση 15,2%), ενώ η βενζίνη είχε πτώση κατά 6,9%, υποχωρώντας στο 36,9%. Μηδενικές ήταν οι πωλήσεις των οχημάτων με φυσικό αέριο, ενώ του υγραερίου άγγιξαν το 0,7%.

Advertisement

Ιούνιος 2024
Επαναφορτιζόμενα 9,5%
Diesel 7,3%

Ιανουάριος – Ιούνιος 2024
Επαναφορτιζόμενα 9,5%
Diesel 9,2%

Advertisement

Ιούνιος 2024 (όλα τα καύσιμα)
Υβριδικά 45,6%
Βενζίνη 36,9%
Επαναφορτιζόμενα 9,5%
Diesel 7,4%
Υγραέριο 0,7%
Φυσικό αέριο 0,0%