Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Στα τάρταρα οι πωλήσεις των ηλεκτρικών

Ελλάδα 12:42
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Στα τάρταρα οι πωλήσεις των ηλεκτρικών

ΝΕΑ

Στα τάρταρα οι πωλήσεις των ηλεκτρικών

ΝΕΑ

Ο δρόμος της ηλεκτροκίνησης δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Και οι μεγάλες αγορές της Ευρώπης δείχνουν τις δυσκολίες.

Advertisement
Advertisement

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία σημείωσαν σημαντική πτώση 30,6% τον Μάιο του 2024 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από την KBA, την ομοσπονδιακή αρχή μεταφορών της Γερμανίας.

Η απότομη αυτή πτώση αποδίδεται κυρίως στη λήξη των κρατικών κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων στο τέλος του 2023.

Η μείωση των ταξινομήσεων ηλεκτρικών οχημάτων τον Μάιο είναι ακόμη μεγαλύτερη από την πτώση 14,1% που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Advertisement
Advertisement

Αντίθετα, οι πωλήσεις βενζινοκίνητων οχημάτων αυξήθηκαν κατά 2,1%, καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς με 38%, ενώ οι πωλήσεις πετρελαιοκίνητων οχημάτων αυξήθηκαν κατά 3,2%, καταλαμβάνοντας το 19% της αγοράς.

Οι πωλήσεις υβριδικών οχημάτων παρέμειναν σταθερές, ενώ τα plug-in hybrids σημείωσαν μικρή αύξηση 1,7%.

Η Tesla υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση από οποιαδήποτε άλλη μάρκα τον Μάιο, με τις πωλήσεις της να μειώνονται κατά 64% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

Advertisement

Οι πωλήσεις της από την αρχή του έτους μέχρι τώρα είναι εξίσου αδύναμες, με μείωση 41,4%.

Αντίστοιχα, οι πωλήσεις της BMW και της Mercedes σημείωσαν πτώση 32,5% και 28,9% αντίστοιχα.

Advertisement

Παρά την γενική πτώση, η Peugeot και η MG κατέγραψαν σημαντική αύξηση στις πωλήσεις τους, με την Peugeot να σημειώνει αύξηση 70,9% και την MG 51,6%.

Εντός της γερμανικής αγοράς, η Opel ήταν η πιο επιτυχημένη, σημειώνοντας αύξηση 29,3%, ενώ η Volkswagen, που κατέχει το 20,1% της αγοράς, σημείωσε αύξηση 8,7% στις παραδόσεις.

Η Porsche κατάφερε να διατηρήσει σταθερές πωλήσεις (-0,6%), ενώ η Audi σημείωσε πτώση 17,7%.

Advertisement

Οι συνολικές πωλήσεις οχημάτων στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 4,3% τον Μάιο του 2024 σε σχέση με τον Μάιο του 2023, αν και οι πωλήσεις για το έτος μέχρι στιγμής παρουσιάζουν αύξηση 5%.

Τα SUV παρέμειναν η κυρίαρχη κατηγορία αμαξώματος, με μερίδιο αγοράς 29,3%, παρά την πτώση 5,5% από το προηγούμενο έτος.

Η κατηγορία των compact οχημάτων σημείωσε σημαντική αύξηση 29,1%, καταλαμβάνοντας το 20,4% της αγοράς.

Η μείωση στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία αναδεικνύει την ευαισθησία της αγοράς στις κρατικές πολιτικές και τα κίνητρα.

Αυτό αναγκάζει τους κατασκευαστές να επαναπροσδιορίσουν τις στρατηγικές τους για να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της αγοράς και να προωθήσουν την υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων μακροπρόθεσμα.