Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Στα σκαριά το ηλεκτρικό Ford Fiesta

Ελλάδα 21:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Στα σκαριά το ηλεκτρικό Ford Fiesta

ΝΕΑ

Στα σκαριά το ηλεκτρικό Ford Fiesta

ΝΕΑ

Το ηλεκτρικό πρόγραμμα της Ford εξελίσσεται με σταθερούς ρυθμούς, στοχεύοντας πλέον σε πιο οικονομικές επιλογές.

Advertisement
Advertisement

Η Ford αναπτύσσει μια νέα πλατφόρμα, με επικεφαλής έναν πρώην μηχανικό της Tesla, για την παραγωγή προσιτών και αποδοτικών ηλεκτρικών οχημάτων.

Αυτή η νέα αρχιτεκτονική στοχεύει στην αναβίωση μικρότερων μοντέλων όπως το Fiesta και το Focus και στην αντικατάσταση του Puma, προσδοκώντας να επανέλθει η Ford στην αγορά των προσιτών EV με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Η πρωτοβουλία, γνωστή ως σχέδιο «skunkworks», επικεντρώνεται σε οικονομικά αποδοτικά και διαφοροποιημένα μοντέλα.

Advertisement
Advertisement

Ο COO της Ford για το Model E, Martin Gjajaja, τόνισε στο βρετανικό Autocar την ανάγκη για προσιτή τιμή και κερδοφορία, αναγνωρίζοντας την πρόκληση του ανταγωνισμού με κατασκευαστές χαμηλού κόστους, ιδίως από την Κίνα.

Το πρώτο αυτοκίνητο που θα βασίζεται σε αυτή τη νέα πλατφόρμα αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του στις ΗΠΑ περί τα τέλη του 2026 ή τις αρχές του 2027.

Αυτή η νέα αρχιτεκτονική θα χρησιμοποιεί τεχνολογία μπαταριών λιθίου-φωσφορικού σιδήρου (LFP), η οποία είναι πιο προσιτή και ανθεκτική, προσφέροντας σημαντική εξοικονόμηση κόστους ανά κιλοβατώρα.

Advertisement

Στόχος της νέας πλατφόρμας είναι η δημιουργία των πιο αποδοτικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως, προσελκύοντας οδηγούς που αναζητούν μικρότερα και πιο προσιτά οχήματα.

Στην ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής συμμετέχουν περίπου 300 μηχανικοί, μεταξύ των οποίων πρώην μηχανικοί της Tesla, της Rivian και της Apple, ακόμη και αεροδυναμιστές της Formula 1.

Advertisement

Η ομάδα αυτή εργάζεται για να διασφαλίσει το κόστος και την αποδοτικότητα της νέας πλατφόρμας, που είναι ζωτικής σημασίας για τον ανταγωνισμό με τα προσιτά μοντέλα Tesla και τα κινεζικά EV.

Στόχος της Ford είναι να προσφέρει μια σειρά από μικρότερα EV κάτω από τα υπάρχοντα SUV Explorer, Capri και Mustang Mach-E.