Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Σου έκλεψαν το αυτοκίνητο; Κάθε λεπτό μετράει!

Ελλάδα 11:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Σου έκλεψαν το αυτοκίνητο; Κάθε λεπτό μετράει!

ΝΕΑ

Οι κλοπές αυτοκινήτων έχουν γίνει μία καθημερινή υπόθεση για την Ελλάδα και μπορεί να συμβεί σε όλους μας. Τι πρέπει να κάνεις μετά το σοκ, όταν το κάθε λεπτό μετράει;

Advertisement
Advertisement

Όσοι έχουν ζήσει αυτή την στιγμή, τους έχει σημαδέψει για πάντα. Κατεβαίνεις από το σπίτι, πας να μπεις στο αυτοκίνητό σου, και ξαφνικά διαπιστώνεις ότι… δεν είναι εκεί. Δεν είναι παρκαρισμένο ούτε λίγο πιο πέρα, ούτε σε λάθος δρόμο. Το αυτοκίνητο έχει κλαπεί. Και τότε αρχίζει μια από τις πιο αγχωτικές εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κανείς ως οδηγός. Η ψυχραιμία είναι το πρώτο που χρειάζεται. Η σωστή αντίδραση, όμως, είναι εκείνη που θα κάνει τη διαφορά.

Η κλοπή αυτοκινήτου παραμένει ένα διαρκές πρόβλημα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις. Παρά τη βελτίωση στα συστήματα ασφαλείας και την αυξημένη επιτήρηση, οι επιτήδειοι βρίσκουν συνεχώς τρόπους να παρακάμπτουν κάθε τεχνολογία. Ειδικά μοντέλα υψηλής αξίας ή δημοφιλή αυτοκίνητα για ανταλλακτικά βρίσκονται συνεχώς στο στόχαστρο, ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις όπου το αυτοκίνητο κλέβεται απλώς για να χρησιμοποιηθεί σε άλλη εγκληματική ενέργεια.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις μόλις διαπιστώσεις ότι το όχημά σου έχει εξαφανιστεί είναι να επιβεβαιώσεις, όσο κι αν ακούγεται απλό, ότι δεν έχεις κάνει κάποιο λάθος. Δεν είναι λίγες οι φορές που η λανθασμένη μνήμη οδηγεί κάποιον να πιστεύει ότι το αυτοκίνητό του έχει κλαπεί, ενώ έχει απλώς παρκάρει σε άλλο σημείο ή έχει απομακρυνθεί από γερανό λόγω παράνομης στάθμευσης. Εάν δεν έχεις κάποια ειδοποίηση από τον δήμο ή την τροχαία για απομάκρυνση του οχήματος, τότε πιθανότατα πρόκειται για κλοπή.

Advertisement
Advertisement

Από εκεί και πέρα, η αντίδρασή σου πρέπει να είναι ταχύτατη. Κάθε λεπτό μετράει. Πρέπει αμέσως να καλέσεις το 100 ή να επισκεφθείς το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα. Εκεί θα καταθέσεις αναφορά για την κλοπή. Θα σου ζητηθούν στοιχεία όπως η πινακίδα κυκλοφορίας, η μάρκα και το μοντέλο του αυτοκινήτου, το χρώμα, οι πιθανοί αριθμοί πλαισίου και κινητήρα, καθώς και οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα έχει το όχημα (γρατζουνιές, αυτοκόλλητα, ζημιές). Εάν διαθέτεις GPS tracking στο αυτοκίνητό σου, ενημέρωσε αμέσως τις αρχές και προσπάθησε να τους δώσεις πρόσβαση στο σύστημα εντοπισμού.

Είναι επίσης σημαντικό να έχεις μαζί σου την άδεια κυκλοφορίας και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Αυτά τα έγγραφα θα χρειαστούν τόσο στην αστυνομία όσο και στην ασφαλιστική εταιρεία. Αν το αυτοκίνητο ήταν μισθωμένο, ανήκει σε εταιρεία leasing ή είναι στο όνομα τρίτου προσώπου, πρέπει να το διευκρινίσεις από την αρχή και να προσκομίσεις τα αντίστοιχα παραστατικά ή εξουσιοδοτήσεις.

Μόλις ολοκληρωθεί η δήλωση στην αστυνομία, θα σου δοθεί ένας αριθμός πρωτοκόλλου και μια αναφορά κλοπής. Με αυτήν, πρέπει να ενημερώσεις αμέσως την ασφαλιστική σου. Εάν έχεις κάλυψη για κλοπή (κάτι που δεν περιλαμβάνεται υποχρεωτικά στα βασικά συμβόλαια αστικής ευθύνης), θα ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης. Η ασφαλιστική συνήθως ζητάει όλα τα παραστατικά, αντίγραφο της αναφοράς στην αστυνομία, το συμβόλαιο, και πιθανώς φωτογραφίες του οχήματος, καθώς και το ιστορικό συντήρησης ή τιμολόγια για πρόσθετο εξοπλισμό που είχες εγκαταστήσει.

Advertisement

Η αποζημίωση, εφόσον εγκριθεί, καταβάλλεται σε διάστημα που συνήθως ξεπερνά τις 90 ημέρες, διάστημα μέσα στο οποίο αναμένεται εάν το όχημα εντοπιστεί από τις αρχές. Αν το αυτοκίνητο βρεθεί μέσα σ’ αυτό το χρονικό πλαίσιο, παραδίδεται στον ιδιοκτήτη, πιθανώς με κάποια φθορά ή απώλειες, οπότε η ασφαλιστική εμπλέκεται στην αποκατάσταση. Αν δεν βρεθεί, τότε η αποζημίωση καθορίζεται βάσει της εμπορικής αξίας του αυτοκινήτου κατά τον χρόνο της κλοπής και όχι με βάση την αρχική τιμή αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες ασφαλειών ελέγχουν ιδιαίτερα αυστηρά τις περιπτώσεις κλοπών, ιδίως όταν αυτές συμβαίνουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου ή αφορούν πολυτελή οχήματα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου απαιτούν επιπλέον καταθέσεις ή ακόμα και αυτοψία του σημείου κλοπής. Η συνεργασία με τις αρχές και η παροχή κάθε διαθέσιμου στοιχείου είναι κρίσιμη για να προχωρήσει η υπόθεση χωρίς καθυστερήσεις ή αμφισβητήσεις.

Advertisement

Αν το όχημά σου δεν καλύπτεται για κλοπή, τότε η οικονομική ζημιά είναι απολύτως προσωπική. Εκτός από την απώλεια της περιουσίας σου, ενδέχεται να προκύψουν και έξοδα για τη διακοπή τελών κυκλοφορίας ή για την αγορά νέου οχήματος. Για τον λόγο αυτό, πολλές ασφαλιστικές προτείνουν πλέον πακέτα που καλύπτουν όχι μόνο την κλοπή αλλά και κάθε πιθανή απώλεια εξοπλισμού ή ζημιά, καθώς οι σύγχρονες μορφές κλοπής περιλαμβάνουν και αποσυναρμολόγηση, «κανιβαλισμό» για ανταλλακτικά ή ακόμη και ηλεκτρονική παρέμβαση σε immobilizer ή keyless entry συστήματα.

Στην περίπτωση που το αυτοκίνητο βρεθεί, η διαδικασία δεν τελειώνει αυτόματα. Θα χρειαστεί να μεταβείς στο αρμόδιο τμήμα για να παραλάβεις το όχημα, αφού πρώτα διαπιστωθεί ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί για εγκληματικές πράξεις. Αν υπάρχουν φθορές, αυτές θα καταγραφούν, και ενδεχομένως να κινηθεί δεύτερη διαδικασία αποζημίωσης για αποκατάσταση. Αν το αυτοκίνητο είχε εμπλακεί σε παράνομη δραστηριότητα, είναι πιθανό να κατασχεθεί προσωρινά για λόγους έρευνας.

Πολλοί οδηγοί επιλέγουν να τοποθετήσουν σύγχρονα συστήματα αντικλεπτικής προστασίας. Εκτός από το κλασικό τιμόνι-κλειδαριά, υπάρχουν GPS trackers, συστήματα ακινητοποίησης κινητήρα από απόσταση, καθώς και τεχνολογίες που συνδέονται με κινητό τηλέφωνο και στέλνουν ειδοποιήσεις αν το όχημα μετακινηθεί χωρίς εξουσιοδότηση. Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν εκπτώσεις σε συμβόλαια με εγκατεστημένα τέτοια συστήματα, αναγνωρίζοντας το μειωμένο ρίσκο.

Advertisement

Η εμπειρία της κλοπής δεν είναι μόνο υλική. Είναι και ψυχολογική. Το αυτοκίνητο δεν είναι απλώς μέσο μεταφοράς, αλλά συχνά μέσο ελευθερίας, καθημερινότητας, εργασίας, ακόμη και στοιχείο προσωπικής ταυτότητας. Η απώλειά του αφήνει ένα αίσθημα παραβίασης.

Σε κάθε περίπτωση, όσο πιο προετοιμασμένος είσαι, τόσο μικρότερο το σοκ, και τόσο ταχύτερη η αποκατάσταση της καθημερινότητας. Οι κλοπές έχουν μπει στην καθημερινότητά μας. Οπότε καλό είναι να προσέχουμε για να έχουμε. Και να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για το χειρότερο.