Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Σκάνδαλο με «σκονάκια» στις εξετάσεις για τα διπλώματα

Ελλάδα 17:11
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Σκάνδαλο με «σκονάκια» στις εξετάσεις για τα διπλώματα

ΝΕΑ

Σκάνδαλο με «σκονάκια» στις εξετάσεις για τα διπλώματα

ΝΕΑ

Η έκδοση διπλώματος οδήγησης είναι μία επικερδής διαδικασία από την οποία δεν θα μπορούσε να λείπει και η μαφία.

Advertisement
Advertisement

Στην Ιταλία, το Υπουργείο Μεταφορών θέσπισε δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της μεγάλης κλίμακας εξαπάτησης στις θεωρητικές εξετάσεις οδήγησης, η οποία φέρεται να οργανώθηκε από τη μαφία.

Ένα νέο διάταγμα με ημερομηνία 12 Αυγούστου 2024 ορίζει ότι όλα τα εξεταστικά κέντρα πρέπει να εφαρμόζουν αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν την υποχρέωση όλων των υποψηφίων να φορούν μακρυμάνικες μη υφασμάτινες ρόμπες μίας χρήσης που παρέχονται από τα εξεταστικά κέντρα.

Advertisement
Advertisement

Επιπλέον, επιτρέπεται η χρήση μόνο ακουστικών μίας χρήσης, τα οποία επίσης παρέχονται από τα εξεταστικά κέντρα.

Αυτοί οι αυστηροί κώδικες ένδυσης έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν τη λαθραία εισαγωγή απαγορευμένων συσκευών, όπως κρυμμένες μίνι κάμερες ή ακουστικά, στις εξετάσεις.

Άλλα μέτρα ασφαλείας περιλαμβάνουν τη χρήση υπηρεσιών ασφαλείας που χρησιμοποιούν ανιχνευτές μετάλλων για την εξέταση των υποψηφίων, καθώς και τη επιτήρηση μέσω βίντεο στις αίθουσες εξέτασης.

Advertisement

Απαγορεύεται επίσης η μεταφορά προσωπικών αντικειμένων, όπως γυαλιά, ρολόγια ή κοσμήματα, στην αίθουσα εξέτασης. Αυτά πρέπει να φυλάσσονται σε ειδικές θωρακισμένες τσάντες.

Τα μέτρα αυτά κατέστησαν αναγκαία μετά την αποκάλυψη από την ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» ενός εγκληματικού δικτύου που δρούσε στη Ρώμη και σε επτά άλλες επαρχίες.

Advertisement

Το δίκτυο αυτό φέρεται να υποστηρίζει τους υποψηφίους με συσκευές υψηλής τεχνολογίας, όπως μίνι κάμερες και ακουστικά, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, έναντι πληρωμής 3.000 έως 4.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, περίπου 40.000 ευρώ ημερησίως παράγονται από αυτή την απάτη μόνο στη Ρώμη.

Οι νέοι κανονισμοί έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι οι εξετάσεις είναι δίκαιες και να αποτρέψουν τη χειραγώγηση.

Advertisement