Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Συστήματα χωρίς κλειδί: Η χαρά του κλέφτη!

Ελλάδα 14:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Συστήματα χωρίς κλειδί: Η χαρά του κλέφτη!

ΝΕΑ

Συστήματα χωρίς κλειδί: Η χαρά του κλέφτη!

ΝΕΑ

Τα συστήματα εισόδου στο αυτοκίνητο χωρίς κλειδί κάνουν τη ζωή μας εύκολη. Το ίδιο εύκολη όμως κάνουν και την δράση των κλεφτών.

Advertisement
Advertisement

Αν και τα συστήματα κλειδώματος χωρίς κλειδί στα αυτοκίνητα προσφέρουν υψηλό επίπεδο ευκολίας, συχνά δεν είναι ασφαλή.

Η Γερμανική Λέσχη Αυτοκινήτου, η γνωστή ADAC, εξέτασε σχεδόν 700 αυτοκίνητα με τέτοια συστήματα από το 2016 και διαπίστωσε ότι σχεδόν όλα τα μοντέλα μπορούν εύκολα να παραβιαστούν από τους κλέφτες.

Μόνο περίπου το 9% των αυτοκινήτων που εξετάστηκαν είναι επαρκώς προστατευμένα.

Advertisement
Advertisement

Το πρόβλημα είναι ότι οι εγκληματίες μπορούν να ενισχύσουν τα σήματα του κλειδιού με μια συσκευή κοντά στο κλειδί του αυτοκινήτου και μια άλλη στην πόρτα του αυτοκινήτου.

Αυτό επιτρέπει το άνοιγμα και την εκκίνηση του αυτοκινήτου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, χωρίς το κλειδί να χρειάζεται να βρίσκεται μέσα στο όχημα.

Μόλις ξεκινήσει, το αυτοκίνητο μπορεί επίσης να οδηγηθεί χωρίς το κλειδί, εφόσον υπάρχει καύσιμο στο ρεζερβουάρ.

Advertisement

Αυτός ο κίνδυνος ασφαλείας είναι γνωστός εδώ και χρόνια, αλλά δεν έχει ακόμη διορθωθεί από τους περισσότερους κατασκευαστές.

Η ADAC καλεί τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να ασφαλίσουν τα ηλεκτρονικά συστήματα των αυτοκινήτων τους σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα πρότυπα ασφαλείας.

Advertisement

Τα συστήματα με τεχνολογία ultra-wideband (UWB) θεωρούνται ασφαλέστερα και ορισμένοι κατασκευαστές, όπως η Audi, η Cupra, η Seat, η Škoda και η Volkswagen, έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία στα μοντέλα τους από το 2019.

Για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, η ADAC συνιστά την απενεργοποίηση του συστήματος χωρίς κλειδί, αν είναι δυνατόν, ή την τοποθέτηση του κλειδιού σε αλουμινόχαρτο, ένα μεταλλικό κουτί ή ένα κατσαρολάκι για τη θωράκιση των σημάτων. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο κίνδυνος κλοπής.