Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Συνδικαλισμός και Ίλον Μασκ δεν πάνε μαζί

Ελλάδα 11:38
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Συνδικαλισμός και Ίλον Μασκ δεν πάνε μαζί

ΝΕΑ

Συνδικαλισμός και Ίλον Μασκ δεν πάνε μαζί

ΝΕΑ

Η Tesla αρνείται να υπογράψει συλλογικές συμβάσεις με τους υπαλλήλους της σε μία κόντρα που κρατά πάνω από 6 μήνες.

Advertisement
Advertisement

Η κόντρα της Tesla και του Μασκ με το προσωπικό της εταιρείας στην Σουηδία καλά κρατεί, διατηρώντας ψηλά το θερμόμετρο της σύγκρουσης.

Το τελευταίο διάστημα υπήρξε μια σημαντική εξέλιξη, καθώς το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας θέτει την υποστήριξή του στην εξάμηνη απεργία των μηχανικών της Tesla.

Η σύγκρουση, η οποία αναδεικνύει την απροθυμία της Tesla να συμμετάσχει σε συλλογικές διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζει την χαοτική διαφορά μεταξύ της προσέγγισης της εταιρείας και των σκανδιναβικών εργασιακών πρακτικών.

Advertisement
Advertisement

Η ουσία της διαμάχης περιστρέφεται γύρω από την άρνηση του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla Ίλον Μασκ να υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία θα έδινε τη δυνατότητα στο συνδικάτο να διαπραγματεύεται για λογαριασμό του συνόλου του εργατικού δυναμικού.

Παρά τη διαβεβαίωση του Μασκ ότι η εργατική αναταραχή έχει υποχωρήσει, η απεργία συνεχίζεται, με τη συμμετοχή περίπου του ενός τρίτου των Σουηδών μηχανικών της Tesla.

Η IF Metall, το συνδικάτο των μεταλλουργών που ηγείται της απεργίας, επιβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις με τη σουηδική διοίκηση της Tesla έχουν αποφέρει μικρή πρόοδο.

Advertisement

Η απεργία έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη περισσότερων από δώδεκα άλλων συνδικάτων, συμπεριλαμβανομένου του Unionen, ενός από τα μεγαλύτερα συνδικάτα υπαλλήλων της χώρας.

Παρά τον ισχυρισμό της Tesla ότι οι Σουηδοί εργαζόμενοί της λαμβάνουν ευνοϊκούς όρους, το διακύβευμα για την εταιρεία είναι σημαντικό.

Advertisement

Μια παραχώρηση στη Σουηδία θα μπορούσε να υπονομεύσει την παγκόσμια στάση της Tesla απέναντι στα συνδικάτα, ιδίως σε μεγαλύτερες αγορές όπως η Γερμανία.

Ενώ ο αντίκτυπος της απεργίας στις πωλήσεις της Tesla παραμένει αβέβαιος, οι διακοπές στις παραδόσεις αυτοκινήτων με πλοία και η εισροή προσωρινού προσωπικού από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα της κατάστασης.

Παρά το ότι το αδιέξοδο συνεχίζεται, και τα δύο μέρη μπορεί τελικά να επιδιώξουν λύση, λαμβάνοντας υπόψη τις ευρύτερες επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις στη Σουηδία και πέραν αυτής.

Advertisement