Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Σιδηρόδρομος: Αυτά είναι τα 5 μεγάλα έργα προς υλοποίηση

Ελλάδα 11:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Σιδηρόδρομος: Αυτά είναι τα 5 μεγάλα έργα προς υλοποίηση

ΝΕΑ

Σιδηρόδρομος: Αυτά είναι τα 5 μεγάλα έργα προς υλοποίηση

ΝΕΑ

Τα έργα έχουν λάβει το πράσινο φως και έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότητση από το CEF II.

Advertisement
Advertisement

Πέντε μεγάλα σιδηροδρομικά έργα έχει εξασφαλίσει μέσω του CEF II το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Όπως έγινε γνωστό, την περασμένη εβδομάδα, τέσσερα σημαντικά έργα ύψους 500 εκατ. ευρώ έλαβαν το πράσινο φως για να υλοποιηθούν με την χρηματοδότηση του CEF II.

Πρόκειται για σημαντικά έργα που αναβαθμίζουν υφιστάμενες σιδηροδρομικές γραμμές και είναι δύο στη Βόρεια Ελλάδα και δύο στην περιοχή της Αττικής και της Πελοποννήσου.

Πιο συγκεκριμένα, τα δύο έργα στη Βόρεια Ελλάδα ενισχύουν την σύνδεση με την Βουλγαρία και είναι η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας στο τμήμα Μουριές – Προμαχώνας (112.075.200 ευρώ) και η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Πύθιο – Ορμένιο (186.667.916,75 ευρώ).

Advertisement
Advertisement

Αντίστοιχα εγκρίθηκε η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής ΣΚΑ- Οινόη (192.142.704 ευρώ) και το νέο σύστημα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης (ETCS L1) στο τμήμα ΣΚΑ-Κιάτο (27.979.200 ευρώ). Ειδικότερα το έργο στο τμήμα ΣΚΑ-Οινόη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό καθώς θα βελτιώσει περαιτέρω τον σιδηροδρομικό διάδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Τα τέσσερα έργα που θα έχουν και εθνικούς πόρους, αναμένεται ένα προς ένα να αρχίσουν να οδεύουν προς υλοποίηση.

Το πέμπτο είναι το εγκεκριμένο από πέρυσι έργο για τη νέα γραμμή Νέα Καρβάλη-Τοξότες Ξάνθης που δημοπρατήθηκε από την ΕΡΓΟΣΕ για τις 3 Σεπτεμβρίου και είναι ήδη σε τροχιά υλοποίησης. Το έργο είναι προϋπολογισμού 193 εκατ. ευρώ.

Συνολικά τα πέντε εγκεκριμένα έργα από το CEF II ανέρχονται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ και αποτελούν μεγάλο όπλο στην προσπάθεια του υπουργείου ΥΠΟΜΕ για τον εκσυγχρονισμό στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Το ποσό αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν σκεφτούμε ότι στο ΕΣΠΑ 2021-2027 για όλο το πρόγραμμα Μεταφορές υπάρχουν διαθέσιμα 2,2 δισ. ευρώ.