Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Σαρώνει όλες τις επενδύσεις η Σερβία

Ελλάδα 15:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Σαρώνει όλες τις επενδύσεις η Σερβία

ΝΕΑ

Σαρώνει όλες τις επενδύσεις η Σερβία

ΝΕΑ

Η δρομολογημένη ενεργοποίηση ενός ορυχείο λιθίου, προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Advertisement
Advertisement

Η Σερβία και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν συμφωνία πλαίσιο για την παροχή κρίσιμων πρώτων υλών, καθώς το βαλκανικό κράτος επιδιώκει να αξιοποιήσει ένα σημαντικό ορυχείο λιθίου, για να γίνει περιφερειακός κόμβος για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.

Το εγχείρημα επιβλέπεται από τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος υπέγραψε συμφωνία με τον Γερμανό καγκελάριο Όλα Σολτς στο Βελιγράδι, στις 19 Ιουλίου. Βασίζεται στην επανενεργοποίηση, την περασμένη εβδομάδα, των σχεδίων μετατροπής ενός έργου 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον παγκόσμιο ανθρακωρυχείο Rio Tinto Group στο μεγαλύτερο ορυχείο λιθίου της Ευρώπης.

Η ΕΕ επιδιώκει να δημιουργήσει μια αλυσίδα εφοδιασμού EV στη γηραιά ήπειρο, για να μειώσει την εξάρτηση από την Ασία, απ’ όπου εισάγεται ο συντριπτικά μεγαλύτερος όγκος πρώτων υλών και μπαταριών.

Advertisement
Advertisement

Εκπρόσωποι της Mercedes-Benz και του ομίλου Stellantis, οι οποίοι είναι εταίροι στην κοινοπραξία ACC, υπέγραψαν επίσης επιστολή προθέσεων στο Βελιγράδι, για να επενδύσουν στο έργο ανάπτυξης μπαταριών EV.

Οι συζητήσεις αποτελούν ένα βήμα προς τα εμπρός για την αναβίωση του ορυχείου Jadar, το οποίο είχε αποκλειστεί από τη Σερβία, πριν από δύο χρόνια μετά από μαζικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, που οδήγησαν σε αδιέξοδο.

Η δημιουργία μιας ευρύτερης βιομηχανίας λιθίου -αντί απλώς η εξαγωγή της πρώτης ύλης- ήταν βασικό αίτημα της σερβικής κυβέρνησης για την υποστήριξη του έργου Jadar, καθώς προσπαθεί να αποσπάσει αξία από τους φυσικούς πόρους της.

Advertisement

Εάν το ορυχείο λάβει το πράσινο φως, θα είναι μια σημαντική ώθηση για την οικονομία της Σερβίας και κυρίως τις προσπάθειες της Ευρώπης, να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό των πρώτων υλών που απαιτούνται, για την τροφοδοσία της ενεργειακής μετάβασης.