Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Προσεχώς ασύρματη φόρτιση για τα ηλεκτρικά

Ελλάδα 14:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Προσεχώς ασύρματη φόρτιση για τα ηλεκτρικά

ΝΕΑ

Προσεχώς ασύρματη φόρτιση για τα ηλεκτρικά

ΝΕΑ

Μία αυτοκινητοβιομηχανία EV κατέθεσε πρόσφατα τέσσερις ευρεσιτεχνίες, στοχεύοντας να διαθέσει στο κοντινό μέλλον την ασύρματη φόρτιση.

Advertisement
Advertisement

Όταν η Tesla γνωστοποιούσε τη φιλοδοξία της να προσφέρει λειτουργία αυτόνομης οδήγησης στα μοντέλα της, δεν απέρριπτε και την πιθανότητα να βρει τη λύση στην ασύρματη φόρτιση, ειδικά στα αυτόνομα αυτοκίνητα.

Η πρώτη ιδέα υπάρχει από τα τέλη του 2014, όταν ο Ίλον Μασκ ανακοίνωνε πως η Tesla εργάζεται σε ένα ρομποτικό χέρι (τύπου φίδι) το οποίο αυτόματα θα αποκολλούνταν από τον τοίχο και θα συνδεόταν στη θύρα φόρτισης του ηλεκτρικού οχήματος.

Η ιδέα με το «φίδι-ρομπότ» ήταν έξυπνη, αλλά σταδιακά με την εξέλιξη βρέθηκε η λύση της ασύρματης φόρτισης. Ωστόσο, βρισκόταν σε πρώιμο στάδιο και η αποδοτικότητα ήταν μικρή, συγκριτικά με την ισχύ που χρειάζονται οι μπαταρίες των EV.

Advertisement
Advertisement

Από τότε, η εξελίξη της τεχνολογίας είναι ραγδαία, συνεπώς η Tesla έχει πια εγκαταλείψει εντελώς το κόνσεπτ του ρομποτικού χεριού και έχει αφοσιωθεί πλήρως στο να διαθέσει ένα αποδοτικό σύστημα ασύρματης φόρτισης.

Από τις εταιρείες που ασχολούνταν επί χρόνια με αυτού του είδους την τεχνολογία, η Tesla αποφάσισε να αγοράσει την Wiferion που ήταν και η φθηνότερη. Στο πλαίσιο της Investor Day 2023, η εταιρεία τεχνολογιών παρουσίασε ένα teaser όπου φαινόταν ένας ασύρματος φορτιστής, ενσωματωμένος σε σπίτι να φορτίζει ένα αυτοκίνητο.

Προχωρώντας στο σήμερα, η ιστορία είναι πολύ διαφορετική, καθώς η Tesla έχει πουλήσει τη Wiferion, αλλά έχει διατηρήσει το σχετικό τμήμα, καθώς και τους ανθρώπους που εργάζονταν πάνω σε ένα αποδοτικό σύστημα ασύρματης φόρτισης.

Advertisement

Κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός, ότι πρόσφατα η αμερικανική εταιρεία κατέθεσε τέσσερα έγγραφα με ευρεσιτεχνίες τα οποία φέρονται να αφορούν την ασύρματη φόρτιση EV.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η τεχνολογία θα αφορά επιβατικά αυτοκίνητα. Αντιθέτως, το πιθανότερο είναι να αφορά το robotaxi που αναμένεται μάλιστα να παρουσιάσει τον Οκτώβριο.

Advertisement

Λογικό είναι, λοιπόν, να θέλει ένα εντελώς αυτόνομο όχημα, όπως το robotaxi, να μπορεί και να φορτίζεται ασύρματα, χωρίς ανθρώπινη βοήθεια.

Αυτό αποδεικνύεται και από όσα είδε το «φως» της δημοσιότητας αναφορικά με τα έγγραφα ευρεσιτεχνιών, διότι φαίνεται πως οι μέθοδοι ασύρματης φόρτισης που υπάρχουν εντός αυτών αφορούν ένα πλήρως αυτόνομο όχημα.

Τέλος, διόλου τυχαία δεν είναι η χρονική περίοδος που κατατέθηκαν, με την παρουσίαση του robotaxi της Tesla να έχει προγραμματιστεί για τις 10 Οκτωβρίου. Οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένο, ότι η εταιρεία μαζί με το αυτόνομο ταξί, θα παρουσιάσει και την τεχνολογία ασύρματης φόρτισης.

Advertisement