Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Προς αναβολή η απόφαση για δασμούς στα made in China

Ελλάδα 8:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Προς αναβολή η απόφαση για δασμούς στα made in China

ΝΕΑ

Προς αναβολή η απόφαση για δασμούς στα made in China

ΝΕΑ

Η απόφαση για τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά είναι δύσκολη. Και η Ε.Ε. επιλέγει τον δρόμο των καθυστερήσεων.

Advertisement
Advertisement

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αναβάλει την απόφασή της σχετικά με τους κινεζικούς δασμούς για τα ηλεκτρικά οχήματα μέχρι τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 6-9 Ιουνίου.

Η απόφαση, που αρχικά αναμενόταν έως τις 5 Ιουνίου, θα ανακοινωθεί τώρα πιθανότατα στις 10 Ιουνίου, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών.

Η αναβολή αυτή αποσκοπεί στο να μην επηρεάσει το θέμα των δασμών την προεκλογική εκστρατεία, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Advertisement
Advertisement

Η νέα προθεσμία αποδίδεται σε τεχνικό πρόβλημα της τελευταίας στιγμής με την τεκμηρίωση, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Οι προσωρινοί δασμοί θα μπορούσαν να επιβάλουν πρόσθετο κόστος δισεκατομμυρίων δολαρίων στους κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, όπως η BYD.

Οι δασμοί αυτοί αποτελούν μέρος μιας έρευνας κατά των επιδοτήσεων που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 4 Οκτωβρίου, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 13 μήνες.

Advertisement

Η Επιτροπή μπορεί να εφαρμόσει προσωρινούς δασμούς κατά των επιδοτήσεων εντός εννέα μηνών από την έναρξη της έρευνας.

Η Κίνα ζήτησε τον τερματισμό της έρευνας, χαρακτηρίζοντάς την «παράλογη» και μη σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Advertisement

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε τρεις κινεζικούς κατασκευαστές ηλεκτρικών για ανεπαρκή στοιχεία που παρείχε για την έρευνα.

Αυτή η καθυστέρηση στην απόφαση για τους δασμούς υπογραμμίζει τη γεωπολιτική και οικονομική πολυπλοκότητα που περιβάλλει την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Οι ενδεχόμενοι δασμοί αποτελούν σημαντική ανησυχία για τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες που στοχεύουν στην επέκταση του μεριδίου αγοράς τους στην Ευρώπη.

Advertisement

Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας και οι επακόλουθες αποφάσεις για τους δασμούς θα έχουν πιθανώς σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία και στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις.