Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Προς αναθεώρηση οι αποφάσεις της Ε.Ε. για τους θερμικούς κινητήρες

Ελλάδα 19:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Προς αναθεώρηση οι αποφάσεις της Ε.Ε. για τους θερμικούς κινητήρες

ΝΕΑ

Προς αναθεώρηση οι αποφάσεις της Ε.Ε. για τους θερμικούς κινητήρες

ΝΕΑ

Η περυσινή απόφαση της Κομισιόν να επιβάλλει απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης στα καινούργια αυτοκίνητα από το 2035 και έπειτα αναμένεται να αλλάξει.

Advertisement
Advertisement

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων Ευρωεκλογών μετέβαλλαν τους μέχρι πρότινος πολιτικούς συσχετισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα επηρεάσουν την εφαρμογή κάποιων αποφάσεων που είχαν προγραμματιστεί να ισχύσουν.

Υπό το νέο πλαίσιο, αναμένεται να αλλάξει και αυτή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία επέβαλε την απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης στα καινούργια αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής (επιβατικά και επαγγελματικά) που θα κατασκευάζονται από το 2035 και έπειτα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το οποίo κατέλαβε τις περισσότερες έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο μετά τις εκλογές (σημ.: 188), αναζητά τρόπο να χαλαρώσει το χρονοδιάγραμμα κατάργησης των θερμικών κινητήρων από τη χρονιά εκείνη.

Advertisement
Advertisement

Συγκεκριμένα, όπως αναγράφεται, μέλη του ΕΛΚ συναντήθηκαν στην Πορτογαλία και -μεταξύ άλλων- συζήτησαν τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επόμενη πενταετία.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου αναφέρει πως είδε το προσχέδιο των προτάσεων στο οποίο περιλαμβάνεται και «η αναθεώρηση των κανόνων για τη μείωση διοξειδίου του άνθρακα στα καινούργια αυτοκίνητα και φορτηγά, ώστε να επιτρέπεται η χρήση εναλλακτικών καυσίμων μηδενικών εκπομπών μετά το 2035».

Θυμίζουμε ότι πέρυσι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν εναντιωθεί στο μέτρο κατάργησης των θερμικών κινητήρων από τα μέσα της επόμενης δεκαετίας και έπειτα και ζητούσαν είτε παράταση της εφαρμογής του είτε την απόσυρσή του. Τότε, στελέχη τους αντιπρότειναν να εξακολουθήσουν να υπάρχουν αυτοί αλλά να λειτουργούν με συνθετικό καύσιμο (e-fuel).

Advertisement

Επίσης, θυμίζουμε ότι η Γερμανία είχε αντιταχθεί στο συγκεκριμένο μέτρο, καθώς η εφαρμογή του θα επηρέαζε αρνητικά σε σημαντικό βαθμό τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας της. Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν δηλώσει ότι θα μελετούσαν έναν «οδικό χάρτη» για να βρεθεί συμφέρουσα λύση για όλους.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, τα αποτελέσματα των πρόσφατων Ευρωεκλογών θα μεταβάλλουν την εφαρμογή της λεγόμενης «πράσινης ατζέντας» η οποία δημιουργεί και προβλήματα πέραν αυτών που καλείται να επιλύσει.

Advertisement

Η αλλαγή στη δύναμη και την επιρροή των πολιτικών συσχετισμών στο Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί πλέον μια πιο σύνθετη συνθήκη και η λήψη των όποιων αποφάσεων θα είναι αποτέλεσμα πιο δύσκολων διαπραγματεύσεων μεταξύ των κομμάτων που το απαρτίζουν, σε σχέση με πριν.