Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πού βρίσκεται η μεγαλύτερη μπαταρία στον κόσμο;

Ελλάδα 19:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πού βρίσκεται η μεγαλύτερη μπαταρία στον κόσμο;

ΝΕΑ

Το μεγαλύτερο σύστημα αποθήκευσης μπαταριών του πλανήτη θα μπορεί να λειτουργήσει και ως ένα αυτόνομο δίκτυο.

Advertisement
Advertisement

Στον χώρο του αυτοκινήτου, έχουμε μάθει με τον πλέον επιβλητικό τρόπο πως οι Κινέζοι δεν αστειεύονται όσον αφορά στις νέες τεχνολογίες. Και από αυτή την εξίσωση δεν λείπουν οι μπαταρίες, οι βιώσιμοι τρόποι παροχής ενέργειας και ένα τεράστιο ηλεκτρικό δίκτυο.

Για τα τελευταία δύο, φρόντισε η κρατική επιχείρηση Power Construction Corporation of China (ή απλώς PowerChina), με την Κίνα να θέλει έως το 2060 να καταστεί μία χώρα ουδέτερη ως προς τον άνθρακα.

Απαραίτητο στοιχείο στην επίτευξη αυτού του στόχου είναι η απρόσκοπτη παροχή ενέργειας και για να υπάρχει αυτό ολοκληρώνεται σύντομα το μεγαλύτερο δίκτυο παροχής ενέργειας στην ιστορία της βιομηχανίας.

Advertisement
Advertisement

Εκεί, θα μπορεί να αποθηκευτεί η μεγαλύτερη μπαταρία στον κόσμο με ενεργειακή χωρητικότητα 16 GWh, ήτοι 16 εκατομμύρια (!) kWh.

Για να δώσουμε μία τάξη μεγέθους, εάν όλη αυτή η ενέργεια μοιράζονταν σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, θα αρκούσε για 250.000 EV ή για 1,6 δισεκατομμύρια χλμ. σε ένα αυτοκίνητο, που αντιστοιχεί σε πέντε φορές πήγαιν’ έλα τον… ήλιο.

Σύμφωνα με την PowerChina, οι μπαταρίες είναι σιδήρου φωσφορικού λιθίου και συνοδεύονται από πενταετή εγγύηση.

Advertisement

Ωστόσο, εννοείται πως το σύστημα δεν αποσκοπεί στα αυτοκίνητα, αλλά στην… ανακούφιση του ηλεκτρικού δικτύου της Κίνας από τον ανείπωτο φόρτο που έχει να διαχειριστεί.

Για να δώσουμε μία εικόνα, εάν ο ήλιος λάμπει και έχει αρκετό άνεμο, παράγεται μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά του συστήματος, η οποία μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα μεγάλο buffer, για το οποίο έχουν επενδυθεί περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Advertisement

Αξίζει να αναφέρουμε, πως ο διαγωνισμός για το σε ποιον θα καταλήξει η εγκατάσταση προσέλκυσε το ενδιαφέρον 76 εταιρειών και ο πόλεμος τιμών που προκλήθηκε έριξε την τιμή ανά kWh κάτω από τα 60 ευρώ.

Κάνοντας μία σύνοψη, οι τεράστιες αυτές εγκαταστάσεις που χτίζονται τώρα στην Κίνα στοχεύουν στην μείωση του φορτίου στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Το έργο είναι της PowerChina η οποία διενέργησε τον μεγαλύτερο διαγωνισμό που έχει γίνει ποτέ στον ενεργειακό κλάδο. Επί της ουσίας, πρόκειται για μία βιώσιμη λύση που αποσκοπεί στην αποθήκευση τεράστιου όγκου ενέργειας μετρημένου σε GWh.

Advertisement