Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσο πιο ασφαλείς θα ήμασταν με τέτοιου είδους φλας;

Ελλάδα 6:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόσο πιο ασφαλείς θα ήμασταν με τέτοιου είδους φλας;

ΝΕΑ

Πόσο πιο ασφαλείς θα ήμασταν με τέτοιου είδους φλας;

ΝΕΑ

Το Ινστιτούτο Fraunhofer παρουσίασε στην έκθεση τεχνολογίας Optatec 2024, ένα νέο είδος φλας που δυνητικά μπορεί να βελτιώσει το επίπεδο ασφάλειας της κυκλοφορίας.

Advertisement
Advertisement

Στο δρόμο, η χαμηλή ορατότητα και ο κακός έως ανύπαρκτος φωτισμός, που πολύ συχνά βλέπουμε σε επαρχιακούς δρόμους της Ελλάδας, μπορούν να αποτελέσουν την αιτία ατυχήματος ή χειρότερα, δυστυχήματος. Επομένως, κρίθηκε αναγκαίο ένα νέο σύστημα φλας.

Βάσει όσων παρουσιάστηκαν, ο οδηγός θα βγάζει φλας και το λαμπάκι θα καθρεφτίζεται στο δρόμο, ώστε να μπορούν εύκολα οι τριγύρω χρήστες του δρόμου γύρω να το δουν, ακόμα και αν δεν έχουν παρατηρήσει το λαμπάκι του αυτοκινήτου.

Μάλιστα, η ένταση φωτισμού της συγκεκριμένης τεχνολογίας ανέρχεται στα πάνω από 7.000 lux. Για να έχετε μία τάξη μεγέθους, ο μέσος φωτισμός των δρόμων είναι στα 10 lux. Συνεπώς, γίνεται απολύτως κατανοητό πόσο εύληπτο θα ήταν ένα φλας με τόσο έντονο φωτισμό.

Advertisement
Advertisement

Η σχεδιαστική προσέγγιση που επέλεξε το Ινστιτούτο Fraunhofer για αυτή την τεχνολογία καθιστά δυνατή την εμφάνιση συμβόλων που έχουν το σχήμα βελών. Σαν εκείνα που βλέπουμε στις προειδοποιητικές πινακίδες, όταν πλησιάζει απότομη στροφή.

Το δυναμικό σύστημα φλας που έχει αναπτύξει το Ινστιτούτο λέει επί της ουσίας ότι τα βέλη που θα καθρεφτίζονται στον δρόμο από το φλας του αυτοκινήτου θα είναι πολύ εύκολα ορατά λόγω της έντασης φωτισμού7.000 lux. Έτσι, θα μπορούν όλοι να εντοπίσουν το φλας του αυτοκινήτου ακόμα και αν είναι μέρα.

Πρόκειται για ένα σημαντικό τεχνολογικό βήμα προς την μεγαλύτερη οδική ασφάλεια. Το θέμα είναι αν και πότε θα υλοποιηθεί.