Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσο γρήγορα θα φορτίζουν οι νέες μπαταρίες της BYD και της CATL;

Ελλάδα 10:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόσο γρήγορα θα φορτίζουν οι νέες μπαταρίες της BYD και της CATL;

ΝΕΑ

Πόσο γρήγορα θα φορτίζουν οι νέες μπαταρίες της BYD και της CATL;

ΝΕΑ

Το colpo grosso των μεγάλων Κινέζων κατασκευαστών αφορά -πέρα από την αυτονομία- στην ταχύτητα φόρτισης.

Advertisement
Advertisement

Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές μπαταριών (και όχι μόνο) στον κόσμο, η BYD και η CATL, δεσμεύονται ότι θ’ αλλάξουν τα δεδομένα έως το τέλος του 2024! Μέχρι τώρα, το βασικό αντικείμενο συζήτησης για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ήταν η  αυτονομία.

Και παραμένει, με τη διαφορά ότι στην κουβέντα έχει προστεθεί πιο σοβαρά από ποτέ άλλοτε και η ταχύτητα φόρτισης. Οι δύο μεγάλοι Κινέζοι κατασκευαστές, έχουν προαναγγείλει ότι έως το τέλος της χρονιάς που διανύουμε, θα έχουν εξελίξει κυψέλες μπαταριών φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP), που θα μπορούν να φορτιστούν από το μηδέν στο 100%, σε 10 λεπτά!

Πιο συγκεκριμένα, η CATL θα παρουσιάσει τις μπαταρίες Qilin 2.0 με δυνατότητα 6C μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η BYD θα λανσάρει τις Blade 2.0 με παρόμοια απόδοση φόρτισης, το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Advertisement
Advertisement

Οι κυψέλες μπαταριών φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP), θεωρήθηκαν αρχικά ως η πιο οικονομική επιλογή για τα ηλεκτρικά οχήματα, αλλά πλέον έχουν κυριαρχήσει στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η χημεία τους διαρκώς βελτιώνεται και φτάνει στα παραπάνω εντυπωσιακά επίπεδα.

Επί του παρόντος, οι πιο αποδοτικές κυψέλες LFP παράγονται από την CATL, ονομάζονται Shenxing  υποστηρίζουν φόρτιση 5C. Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί την μπαταρία Shenxing είναι το Zeekr 001, το οποίο χρειάζεται μόνο 11,5 λεπτά για να φορτιστεί από το 10% στο 80%.