Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσα πλήρωσε Ελβετός δικηγόρος για τροχαία παράβαση;

Ελλάδα 17:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόσα πλήρωσε Ελβετός δικηγόρος για τροχαία παράβαση;

ΝΕΑ

Πόσα πλήρωσε Ελβετός δικηγόρος για τροχαία παράβαση;

ΝΕΑ

Ελβετός δικηγόρος πρέπει να πληρώσει ένα υψηλό πρόστιμο έπειτα από κλήση που έλαβε για τροχαία παράβαση.

Advertisement
Advertisement

Πολλές φορές, λέμε (ή ακούμε κάποιον να το λέει) ότι θα ήταν καλό να γινόταν η Ελλάδα σαν την Ελβετία. Όμως, σε κάποιες περιπτώσεις καλό θα είναι να… παραμείνουμε Ελλάδα…

Ας δούμε ένα παράδειγμα όπου μάλλον μας συμφέρει να μην αλλάξουμε. Τα χρηματικά πρόστιμα για τροχαίες παραβάσεις στη χώρα μας ορίζουν την πληρωμή συγκεκριμένου ποσού κάθε φορά, αναλόγως της σημαντικότητας και της επικινδυνότητάς τους.

Ωστόσο, στην Ελβετία αυτό είναι δυναμικό και εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση και επιφάνεια του παραβάτη. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για την ίδια παράβαση του ΚΟΚ της χώρας κάθε οδηγός θα πληρώσει πρόστιμο ανάλογα με τα εισοδήματά του και την περιουσία του.

Advertisement
Advertisement

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι ένας Ελβετός δικηγόρος έλαβε κλήση από την Τροχαία επειδή δεν τηρούσε την απαραίτητη απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα, δηλαδή ήταν πολύ κοντά σε αυτό!

Το συμβάν κατεγράφη τον Μάρτιο του 2023, όμως έγινε περισσότερο γνωστό τώρα επειδή ο 58χρονος δικηγόρος έχει ξεκινήσει νομική διαδικασία  για να καταφέρει να μειώσει το ποσό που πρέπει να πληρώσει.

Ποιο είναι αυτό; Όπως αναφέρεται στον ελβετικό Τύπο πρέπει να πληρώσει σχεδόν 104.000 ευρώ(!) συν ένα επιπλέον δευτερεύον πρόστιμο περίπου 14.500 ευρώ. Δηλαδή, συνολικά, περίπου 118.500 ευρώ!

Advertisement

Το αρχικό ποσό για τη συγκεκριμένη παράβαση είναι περίπου 2.100 ευρώ. Ωστόσο, αυτό πενηνταπλασιάστηκε λόγω της οικονομικής κατάστασης του δικηγόρου.

Το Περιφερικό Δικαστήριο της πόλης Zofingen (η οποία βρίσκεται στο καντόνι Aargau, βόρεια της χώρας) στο οποίο εξετάστηκε αρχικά η υπόθεση υποστήριξε ότι ο παραβάτης έχει ετήσιο καθαρό εισόδημα περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ, εξ ου και το τελικό πρόστιμο που είναι υψηλό ακόμα και για τα οικονομικά δεδομένα των Ελβετών.

Advertisement

Όπως αναφέρεται στον τοπικό Τύπο, την συγκεκριμένη ημέρα που βεβαιώθηκε η παράβαση, αυτός οδηγούσε για ώρα την BMW 540d που έχει σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο, διατηρώντας απόσταση μόλις 8-12 μέτρα από το προπορευόμενο όχημα και κινούμενος με σχεδόν 120 χλμ./ώρα.

Όπως έγινε γνωστό, ως τώρα ο δικηγόρος έχει υποβάλλει δύο εφέσεις εναντίον της αρχικής απόφασης του δικαστηρίου αλλά τις έχει χάσει. Τώρα, πρόκειται να στραφεί στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της χώρας για να μειώσει το πρόστιμο ή να αναιρέσει την απόφαση.