Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσα είναι τα οχήματα leasing στην Ελλάδα;

Ελλάδα 20:11
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόσα είναι τα οχήματα leasing στην Ελλάδα;

ΝΕΑ

Πόσα είναι τα οχήματα leasing στην Ελλάδα;

ΝΕΑ

Rent a car και οχήματα leasing παίζουν σημαντικό ρόλο στην αγορά του αυτοκινήτου. Προσφέρουν θέσεις εργασίας και μειώνουν το μέσο όρο ηλικίας των κυκλοφορόντων οχημάτων…

Advertisement
Advertisement

Η αγορά των καινούργιων αυτοκινήτων παρουσιάζει σημαντική άνοδο τα τελευταία χρόνια και ιδίως μετά την πανδημία. Οι πωλήσεις ανεβαίνουν και σε γενικές γραμμές το… χρήματα γυρίζει. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν και οι λεγόμενες εταιρικές πωλήσεις όπως και τα οχήματα που προορίζονται για rent a car. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα οχήματα από τον κλάδο της μίσθωσης ξεπερνούν το 55%, συγκριτικά με τις πωλήσεις που γίνονται σε ιδιώτες.

Πριν από λίγο καιρό, μία μελάτη του ΙΟΒΕ έδειξε σημαντικά στοιχεία που αφορούν στον κλάδο του αυτοκινήτου και ιδίως τη σημασία που έχουν οι μισθώσεις αυτοκινήτων. Αυτές αφορούν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις οχημάτων, πιο γνωστές ως “Rent a Car” και τις μακροχρόνιες μισθώσεις, γνωστές ως leasing. Από τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν φάνηκε ξεκάθαρα πως ο κλάδος μισθώσεων οχημάτων αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο σε μια μεγάλη αλυσίδα αξίας που ενσωματώνει τις πωλήσεις οχημάτων, καθώς όπως αναφέραμε ξεπερνά το 55%.

14.600 θέσεις εργασίας

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στον κλάδο της μίσθωσης αυτοκινήτων δραστηριοποιούνται 2.400 επιχειρήσεις, με ανοδική πορεία από το 2013, ενώ οι απασχολούμενοι φτάνουν τους 9.800. Το νούμερο αυτό ανεβαίνει ακόμα περισσότερο, φτάνοντας τις 14.600 θέσεις πλήρους απασχόλησης σε όλη την οικονομία που δημιουργούνται από τον κλάδο.

Ο συνολικός στόλος των επιχειρήσεων σε όλες τις κατηγορίες (βραχυχρόνιες, μακροχρόνιες και επαγγελματικά) άγγιξε σχεδόν τα 280.000 οχήματα το 2023, με ανοδική τάση τα τελευταία έτη. Ο στόλος αντιστοιχεί στο 5% του συνολικού στόλου επιβατικών, ενώ παρουσιάζει χαμηλή μέση ηλικία (2,9 έτη), έναντι αυτής του συνολικού στόλου επιβατικών στην Ελλάδα που αγγίζει τα 17,3 έτη.

Ελλείψεις προσωπικού…

Advertisement

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως ο κύκλος εργασιών και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις άγγιξε το 2023 το 1.7 δισεκ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι ο κλάδος παρουσιάζει θετικά στοιχεία, είναι κερδοφόρος και το περιβάλλον εργασίας αρκετά καλό καταγράφονται ελλείψεις εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων που αφορούν σε ικανότητες, γλώσσες και επικοινωνία.

Advertisement