Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πώς θα… λάμψει ολόκληρο το οδικό δίκτυο της χώρας

Ελλάδα 13:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς θα… λάμψει ολόκληρο το οδικό δίκτυο της χώρας

ΝΕΑ

Πώς θα… λάμψει ολόκληρο το οδικό δίκτυο της χώρας

ΝΕΑ

Η σύμβαση που υπεγράφη στα μέσα του περασμένου μήνα, βάζει μπροστά για ένα μοναδικό project.

Advertisement
Advertisement

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο του είδους του στη χώρα και ουσιαστικά δείχνει τον δρόμο για ανάλογες επενδύσεις στο μέλλον, στο πεδίο του οδοφωτισμού. Με την υλοποίησή του θα καλυφθούν 958 χιλιόμετρα φωτιζόμενου οδικού δικτύου, το οποίο σήμερα δεν φωτίζεται καθόλου με την εγκατάσταση 31.938 νεών «έξυπνων» στύλων.

Κάθε αυτόνομος έξυπνος τηλεδιαχειριζόμενος στύλος φωτισμού θα αποτελείται από:

1. Ειδικοί, κατάλληλα σχεδιασμένοι και στατικά μελετημένοι για το βάρος του φωτιστικού, των πάνελ και των συσσωρευτών, κωνικοί γαλβανισμένοι σιδηροϊστοί ύψους 8-10μ, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της παρούσας.

Advertisement
Advertisement

2. Φωτιστικά σώματα υψηλής απόδοσης τεχνολογίας LED, ισχύος ≤80W, κλάσης μόνωσης ΙΙΙ, καταλληλά για λειτουργία σε αυτόνομο σύστημα.

3. Μπαταρία λιθίου ή νικελίου κατάλληλης βάσης στήριξης και κατάλληλης χωρητικότητας που θα εξασφαλίζει >1 ημέρα αυτονομία λειτουργίας του φωτιστικού σημείου χωρίς την αναγκαιότητα φόρτισής της.

4. Φωτοβολταϊκό πάνελ κατάλληλων διαστάσεων και ισχύος , με την αναλογούσα βάση στήριξης που θα συλλέγει ηλιακή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα τροφοδοτεί την μπαταρία λιθίου ή νικελίου.

Advertisement

5. Έξυπνο controller τύπου MPPT, το οποία α) θα ρυθμίζει την ένταση του φωτιστικού λαμβάνοντας υπόψη την διαθέσιμη ενέργεια της μπαταρίας και β) θα επικοινωνεί μέσω sim κάρτας με το κεντρικό λογισμικό ελέγχου.

6. Κεντρικό λογισμικό τηλεδιαχείρισης, τηλεελέγχου Custom made για την προτεινόμενη κάθε φορά λύση

Advertisement

7. Κεντρικό λογισμικό συστήματος προληπτικής συντήρησης του συστήματος.

Το συγκεκριμένο έργο αφορά και στις 13 Περιφέρειες και το κόστος του μαζί με την προαίρεση φτάνει τα 185 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι με εκτιμώμενη αξία 129.997.241,40 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 104.836.485,00 ευρώ), ενώ περιλαμβάνεται δικαίωμα προαίρεσης αύξησης φυσικού αντικειμένου έως 50% ήτοι έως του ποσού των 80.598.289,67 ευρώ με ΦΠΑ (Προϋπολογισμός χωρίς ΦΠΑ: 64.998.620,70).

Φορέας χρηματοδότησης της παρούσας Συμφωνίας Πλαίσιο είναι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Υ.ΨΗ.Δ.) και τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα από το Ταμείο Ανάκαμψης στο πλαίσιο του Άξονα 4.6- «Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της Χώρας» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –Next Generation EU.

Advertisement

Ανάδοχος του έργου είναι το σχήμα ΟΤΕ-Globiled. Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 30 μήνες, δηλαδή έχει ένα ορίζοντα ολοκλήρωσης μέχρι τον Μάρτιο του 2027.