Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πως να βγάλεις λεφτά με ένα ηλεκτρικό «πουλώντας» ρεύμα

Ελλάδα 13:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πως να βγάλεις λεφτά με ένα ηλεκτρικό «πουλώντας» ρεύμα

ΝΕΑ

Πως να βγάλεις λεφτά με ένα ηλεκτρικό «πουλώντας» ρεύμα

ΝΕΑ

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ανοίγουν ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στην αυτοκίνηση με πολλές δυνατότητες.

Advertisement
Advertisement

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έρχονται να τα αλλάξουν όλα. Και μαζί να προσφέρουν μια σειρά από νέες δυνατότητες που μέχρι τώρα δεν συνδέονταν με το αυτοκίνητο.

Οι ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα των δικτύων να διαχειριστούν τον αυξανόμενο αριθμό ηλεκτρικών οχημάτων μπορεί να αμβλυνθούν με την καινοτόμο τεχνολογία V2G (vehicle-to-grid).

Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει στα ηλεκτρικά οχήματα να επιστρέφουν αποθηκευμένη ενέργεια στο δίκτυο κατά τη διάρκεια των περιόδων αιχμής της ζήτησης, υποστηρίζοντας αποτελεσματικά την ενεργειακή υποδομή.

Advertisement
Advertisement

Το V2G, που διευκολύνεται από τις δυνατότητες αμφίδρομης φόρτισης των σύγχρονων EV, επιτρέπει τη μεταφορά ενέργειας όχι μόνο στο δίκτυο αλλά και σε κτίρια ή ακόμη και σε άλλα οχήματα.

Στην Βρετανία, οι επιχειρήσεις με πράσινες φιλοδοξίες ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν σε διάφορα προγράμματα, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τουλάχιστον δύο ηλεκτρικά  από μάρκες όπως Genesis, Hyundai, Kia ή MG, τα οποία είναι συμβατά με τις λειτουργίες V2G και vehicle-to-load.

Ένα EV συνδεδεμένο καθ’ όλη τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας μπορεί να παρέχει ενέργεια στο δίκτυο κατά τις ώρες αιχμής και να επαναφορτίζεται κατά τις ώρες εκτός αιχμής.

Advertisement

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα cross-location V2G, όπου ένας οδηγός θα μπορούσε να αγοράσει φθηνή ενέργεια εκτός αιχμής στο σπίτι του και να την πουλήσει πίσω στο δίκτυο κατά τη διάρκεια των περιόδων αιχμής.

Οι χρήστες μπορούν να ορίσουν ημερήσια επιτρεπόμενα χιλιόμετρα μέσω μιας εφαρμογής για smartphone ή να αφήσουν την τεχνητή νοημοσύνη να τα διαχειριστεί με βάση τις συνήθειες των ταξιδιών τους.

Advertisement

Για μεγαλύτερα ταξίδια, η εφαρμογή μπορεί να προγραμματίσει εκ των προτέρων τη φόρτιση για να διασφαλίσει ότι το όχημα είναι πάντα έτοιμο.

Σε γενικές γραμμές η δυνατότητα V2G ανοίγει μια σειρά από νέες δυνατότητες για τους χρήστες των ηλεκτρικών, καθιστώντας το αυτοκίνητο ένα… powerbank για κάθε χρήση, ακόμα και για αποκόμιση κέρδους από τον ιδιοκτήτη του.