Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πώς οι Έλληνες χρησιμοποιούν λάθος το αυτοκίνητό τους

Ελλάδα 19:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς οι Έλληνες χρησιμοποιούν λάθος το αυτοκίνητό τους

ΝΕΑ

Πώς οι Έλληνες χρησιμοποιούν λάθος το αυτοκίνητό τους

ΝΕΑ

Για τους περισσότερους εξ’ ημών δεν απλά ένα μέσο μεταφοράς, το αγαπάμε, είναι τρόπο ζωής, αλλά εκεί που αρχίζει η υπερβολή, αρχίζουν και τα… προβλήματα.

Advertisement
Advertisement

Οι παλιότεροι συνήθιζαν να χρησιμοποιούν τη φράση «ένα τσιγάρο δρόμος», για να καταδείξουν πόσο κοντινή μπορεί να είναι μια απόσταση. Ε, δεν χρειάζεται οποιασδήποτε άλλος συνειρμός με τη βλαπτική συνήθεια του καπνίσματος, για να γίνει αντιληπτό ότι όσο και να αγαπούμε το αυτοκίνητό μας, επιβάλλεται κάποιες φορές να το αφήνουμε κλειδωμένο στο σπίτι και να επιλέγουμε τη σωματική άσκηση, για τη μετακίνησή μας. Με απλούστερα λόγια, να περπατάμε!   

Τα προκαταρτικά αποτελέσματα μελέτης που διεξήχθη σε τρεις ελληνικές πόλεις, όπου συμμετείχαν 2.560 μη επαγγελματίες οδηγοί υπό την επίβλεψη του ομότιμου καθηγητή Εργοφυσιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννη Κουτεντάκη, έδειξαν ότι το 82% των συμμετεχόντων χρησιμοποίησαν το ιδιωτικό αυτοκίνητό τους για αποστάσεις μικρότερες των τεσσάρων χιλιομέτρων, και μόνο το 18% για μεγαλύτερες διαδρομές.

Αυτά τα στοιχεία συνάδουν με πρόσφατη έκθεση της EUROSTAT (19-7-2024) σύμφωνα με την οποία, όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κουτεντάκης, οι Έλληνες χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους για αρκετά μικρότερες αποστάσεις σε σχέση με τους οδηγούς των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Advertisement
Advertisement

Το πρώτο και σημαντικότερο είναι η εκούσια υποβάθμιση της υγείας των οδηγών λόγω της καθιέρωσης ενός καθιστικού τρόπου ζωής και της επακόλουθης σωματικής αδράνειας.

Κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι από αιτίες που συνδέονται με τη σωματική αδράνεια, όπως αδύναμα οστά, χρόνια νοσήματα (καρδιοαγγειακά, διάφοροι τύποι καρκίνου, μεταβολικό σύνδρομο, κ.ά.), καθώς και τη μείωση των δεξιοτήτων μνήμης ή προγραμματισμού, νοητικές διαταραχές και άνοια.

Αντίθετα, προκρίνοντας το περπάτημα αντί για τα 4 χιλιόμετρα οδήγησης μέσα στην πόλη (τα 4 χιλιόμετρα αντιστοιχούν σε περίπου 5.000 βήματα ήπιου βαδίσματος 45-50 λεπτών), καταλήγουμε στο να συγκεντρώνουμε σχεδόν το σύνολο των βημάτων που απαιτούνται ημερησίως προκειμένου να διατηρηθεί ή και να βελτιωθεί η σωματική και νοητική υγεία μας», αναφέρει ο καθηγητής.