Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πως επηρεάζεται το νέο MINI Cooper SE από τους επιπλέον δασμούς στα κινέζικα;

Ελλάδα 7:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πως επηρεάζεται το νέο MINI Cooper SE από τους επιπλέον δασμούς στα κινέζικα;

ΝΕΑ

Πως επηρεάζεται το νέο MINI Cooper SE από τους επιπλέον δασμούς στα κινέζικα;

ΝΕΑ

H επιβολή επιπλέον δασμών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα πιθανόν θα αφορά και στο νέο ηλεκτροκίνητο MINI Cooper.

Advertisement
Advertisement

Η απόφαση της «Κομισιόν» για την επιβολή νέων, επιπρόσθετων δασμών στα καινούργια ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα δεν αφορά μόνο σε αυτά των εταιρειών της χώρας.

Ισχύει και γι’ αυτά των ευρωπαϊκών οι οποίες έχουν εργοστάσιά τους στην ασιατική χώρα και παράγουν και εκεί τα αντίστοιχα μοντέλα τους.

Μία από αυτές είναι και ο Όμιλος BMW στον οποίο ανήκει η MINI. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, τα στελέχη της Spotlight Automotive, της εταιρείας που προήλθε από την κοινοπραξία της BMW με την Great Wall Motor (GWM) δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να της παρέχουν τα απαιτούμενα στοιχεία.

Advertisement
Advertisement

Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει η πιθανότητα να επιβληθούν οι επιπλέον δασμοί 38,1% στα ηλεκτροκίνητα μοντέλα της που θα διατίθενται στη Γηραιά Ήπειρο, τα οποία κατασκευάζονται στην Κίνα.

Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές πώλησης των νέων MINI Aceman και MINI Cooper SE επί ευρωπαϊκού εδάφους ίσως αυξηθούν εάν τελικά η εταιρεία ενταχθεί στο νέο δασμολογικό καθεστώς.

Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και για την BMW iX3 η οποία επίσης κατασκευάζεται στην Κίνα, σε συνεργασία της γερμανικής εταιρείας με την εγχώρια Brilliance Automotive.

Advertisement

Θυμίζουμε ότι εφόσον επιβληθούν οι επιπλέον δασμοί στα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα του Ομίλου BMW που κατασκευάζονται στην ασιατική χώρα, το συνολικό ποσοστό αυτών θα φτάσει το 48,1%, καθώς προϋπήρχαν δασμοί 10%.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, από την πλευρά της BMW δεν έχει υπάρξει κάποιο σχόλιο σχετικά. Η εφαρμογή των νέων επιπρόσθετων δασμών θα εφαρμοστούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τις 4 Ιουλίου (τρέχοντος έτους).

Advertisement

Πάντως, η MINI έχει ανακοινώσει ότι από το 2026 τα αμιγώς ηλεκτρικά Aceman και Cooper SE που θα πωλούνται στην Ευρώπη θα κατασκευάζονται στη Μεγάλη Βρετανία. Για τον λόγο αυτό θα επενδυθούν 600.000.000 λίρες στερλίνες (περίπου 710.000.000 ευρώ, τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία) στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Οξφόρδη.