Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πώς έγινε πραγματικότητα η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου (+video)

Ελλάδα 21:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πώς έγινε πραγματικότητα η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου (+video)

ΝΕΑ

Πώς έγινε πραγματικότητα η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου (+video)

ΝΕΑ

Το εμβληματικό έργο, όραμα του Χαρίλαου Τρικούπη, συμπλήρωσε φέτος 20 χρόνια λειτουργίας.

Advertisement
Advertisement

Παραμονές της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 και το όραμα του Χαρίλαου Τρικούπη, από τα τέλη του 19ου αιώνα, γινόταν πραγματικότητα.

Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» χαρακτηρίστηκε ως ένα «σύγχρονο θαύμα της  Μηχανικής», καθώς τόσο ο σχεδιασμός, όσο και η κατασκευή της συνάντησαν σημαντικές  προκλήσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως το συνολικό ύψος (βάση έως κορυφή) του υψηλότερου  πυλώνα της φτάνει τα 227 μέτρα, ενώ για την κατασκευή της χρειάστηκαν 312.517 κυβικά  μέτρα οπλισμένου σκυροδέματος, 17.700 τόνοι χάλυβα, 238.330 προεντεταμένοι κοχλίες, ενώ  τοποθετήθηκαν 368 προεντεταμένα καλώδια ανάρτησης με το συνολικό μήκος χαλύβδινων  τενόντων να αντιστοιχεί στην μισή ακτίνα της Γης.

Η γέφυρα αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα επιτυχίας του μοντέλου των παραχωρήσεων για την  υλοποίηση έργων υποδομής, πρότυπο συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, με  συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και βεβαίως σύμβολο της  Ελληνογαλλικής φιλίας.

Advertisement
Advertisement

12 Αυγούστου 2024. 20 χρόνια μετά, η Γέφυρα εξακολουθεί να είναι ένα σύμβολο της Ελλάδας που  τολμά, που προοδεύει, σύμβολο μιας χώρας που καταφέρνει να ξεπερνά ακόμη και τις  μεγαλύτερες δυσκολίες. Εκτός από εμβληματικό τοπόσημο, αποτελεί πρότυπο τεχνικής και  επιχειρησιακής αριστείας για έργα υποδομών, συνδυάζοντας τη διεθνή εμπειρία της VINCI  Highways, με την κορυφαία τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει η παραχωρησιούχος εταιρεία. 

Η ιστορία της γέφυρας

Στις 29 Μαρτίου 1889, ο Χαρίλαος Τρικούπης μίλησε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για την ανάγκη γεφύρωσης του Στενού Ρίου-Αντιρρίου. Ωστόσο, η κατασκευή του έργου αυτού δεν ήταν τεχνικά εφικτή μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα.

Advertisement

Έτσι, χρειάστηκε σχεδόν ένας αιώνας μέχρι το Ελληνικό Δημόσιο να προκηρύξει διαγωνισμό για την κατασκευή μόνιμης ζεύξης. Η πρόσκληση σε διαγωνισμό το 1991 και ο διαγωνισμός του Δεκεμβρίου 1993 οδήγησαν στην υπογραφή, στις 3 Ιανουαρίου 1996, της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου.