Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πως αντιδρά η Γερμανία στους επιπλέον δασμούς της Κομισιόν;

Ελλάδα 7:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πως αντιδρά η Γερμανία στους επιπλέον δασμούς της Κομισιόν;

ΝΕΑ

Πως αντιδρά η Γερμανία στους επιπλέον δασμούς της Κομισιόν;

ΝΕΑ

Η απόφαση των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλλει επιπλέον δασμούς στα κατασκευασμένα στην Κίνα ηλεκτροκίνητα μοντέλα προκάλεσε την αντίδραση της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Advertisement
Advertisement

Ο κύβος ερρίφθη από την Κομισιόν. Από τις 4 Ιουλίου (τρέχοντος έτους) τα κατασκευασμένα στην Κίνα ηλεκτροκίνητα οχήματα θα επιβαρύνονται με επιπλέον δασμούς από 17,4% έως 38,1%.

Αυτή η απόφαση, φυσικά, επηρεάζει και τα μοντέλα των ευρωπαϊκών εταιρειών οι οποίες παράγουν τα οχήματά τους στην ασιατική χώρα, μέσω κοινοπραξιών που έχουν συστήσει από κοινού με εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Σε αυτές καίριο λόγο έχουν οι γερμανικές εταιρείες οι οποίες θα δουν τα αντίστοιχα ηλεκτρικά μοντέλα τους που θα διατίθενται στην Ευρώπη να επηρεάζονται αναφορικά με την τιμή πώλησής τους.

Advertisement
Advertisement

Από τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοινώθηκε ότι χρειάζεται μια «σοβαρή κίνηση» από τους Κινέζους και ότι ελπίζει ότι οι συνομιλίες που θα διεξαχθούν τις επόμενες εβδομάδες θα έχουν ως αποτέλεσμα να αποτραπεί μια κλιμακούμενη εμπορική σύγκρουση, στην περίπτωση που αποφασιστούν αντίποινα από αυτούς.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς επιθυμεί μια «φιλική λύση», όπως τη χαρακτηρίζει και πιέζει για την επίτευξή της. Η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η επιρροή της είναι σημαντικότερη, συγκριτικά.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας έχουν εκφράσει ήδη την αντίρρησή τους για τους επιπρόσθετους φόρους, υπό τον φόβο των αντιποίνων από τους Κινέζους. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι γερμανικές εταιρείες θα έχουν οικονομικές επιπτώσεις από ενδεχόμενο περιορισμό των εμπορικών δραστηριοτήτων τους στην ασιατική χώρα.

Advertisement

Εκπρόσωπος της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης δήλωσε σχετικά: «Θα ήταν επιθυμητό να καταλήξουμε σε μια φιλική λύση, όμως επίσης είναι σαφές ότι απαιτείται σοβαρή κίνηση από την κινεζική πλευρά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει μια λύση που να είναι σύννομη με τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».

Στην προσπάθεια να βρεθεί μια ευνοϊκή λύση για όλους, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος της χώρας, θα μεταβεί στην Κίνα.

Advertisement

Σύμφωνα με το Reuters, ο ίδιος δεν θα λάβει μέρος στις σχετικές συνομιλίες και στις διαπραγματεύσεις αλλά θα πιέσει για πιο δίκαιους εμπορικούς όρους κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με Κινέζους αξιωματούχους.

Επίσης, ο Φόλκερ Βίσινγκ, ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Ψηφιακών Υποθέσεων και Μεταφορών της Γερμανίας, δήλωσε σχετικά στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Κανείς δεν θέλει έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. Θα ήταν καταστροφή για τη Γερμανία και δεν θα ήταν ωφέλιμο ούτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση».