Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πώς αντέδρασε η Ε.Ε. στις προτάσεις των Κινέζων

Ελλάδα 15:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πώς αντέδρασε η Ε.Ε. στις προτάσεις των Κινέζων

ΝΕΑ

Πώς αντέδρασε η Ε.Ε. στις προτάσεις των Κινέζων

ΝΕΑ

Η υπόθεση επιβολής επιπλέον δασμών από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα ηλεκτροκίνητα οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα συνεχίζεται.

Advertisement
Advertisement

Έπειτα από την προσωρινή επιβολή από την Ευρώπη νέων επιπρόσθετων δασμών στα αυτοκίνητα -κυρίως τα αμιγώς ηλεκτρικά- που κατασκευάζονται στην Κίνα και εισάγονται σε αυτή, τα δύο μέρη έχουν μπει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησαν από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να κάνουν προτάσεις για τις ελάχιστες τιμές των μοντέλων τους που πρόκειται να διαθέτουν στη Γηραιά Ήπειρο, με σκοπό να αποσύρουν το μέτρο επιβολής επιπλέον δασμών.

Όπως ανακοινώθηκε, πολλές εταιρείες το έπραξαν. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η Κομισιόν απέρριψε αυτές τους τις προτάσεις χωρίς να ανακοινώσει τον λόγο.

Advertisement
Advertisement

Εκπρόσωπός της δήλωσε ότι αυτό έγινε αφού οι προτάσεις εξετάστηκαν διεξοδικά για να διαπιστωθεί εάν πληρούν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι αφορούν στην αθέμητη επιδότηση τιμής.

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρθηκαν τα εξής: ««Η εξέταση που κάναμε επικεντρώθηκε στο αν οι προσφορές θα μπορούσαν να εξαλείψουν τις βλαπτικές επιπτώσεις των επιδοτήσεων και να παρακολουθούνται και να εφαρμόζονται αποτελεσματικά.

»Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι καμία από τις προσφορές δεν πληρούσε αυτές τις απαιτήσεις. Παραμένουμε ανοιχτοί σε μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης, αλλά αυτή πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως με τους κανόνες του ΠΟΕ και να θεραπεύει πλήρως τις βλαπτικές επιπτώσεις των επιδοτήσεων που έχουν εντοπιστεί».

Advertisement

Βάσει όσων έγιναν γνωστά, στις 19 Σεπτεμβρίου (τρέχοντος έτους) έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Βάλντις Ντομπρόβσκις, Επίτροπος Εμπορίου και Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ε.Ε., με τον Ουάνγκ Ουεντάο, τον Υπουργό Εμπορίου της Κίνας, για να συζητήσουν το θέμα.

Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλλει προσωρινά από τις 5 Ιουλίου (τρέχοντος έτους) πρόσθετους δασμούς στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην ασιατική χώρα οι οποίοι φτάνουν έως το 35,3%. Αυτοί προστίθενται στο 10% που ίσχυε ήδη γι’ αυτά που εισάγονται στην Ευρώπη.

Advertisement

Όπως προβλέπεται, οι προτεινόμενοι τελικοί δασμοί θα υποβληθούν σε ψηφοφορία από τις κυβερνήσεις των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. Η οριστική εφαρμογή τους αναμένεται να ξεκινήσει έως το τέλος Οκτωβρίου του 2024, εκτός εάν η πλειοψηφία των 15 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που αντιπροσωπεύουν το 65% του συνολικού π πληθυσμού της) ψηφίσει κατά της επιβολής των οριστικών αντισταθμιστικών δασμών.